Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Επίτροπος στην ΑΕΠΙ με τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίτροπος στην ΑΕΠΙ με τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ

Ψηφίστηκε από τη Βουλή τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία διορίζεται επίτροπος στην ΑΕΠΙ. Την τροπολογία έκανε αποδεκτή η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, διευκρινίζοντας πως είναι μια προσωρινή λύση έως ότου έρθει το νομοσχέδιο που σήμερα βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αρνητικές ήταν οι τοποθετήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για την τροπολογία που κατέθεσαν οι Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Θέμης Μουμουλίδης, Νίκος Ξυδάκης, Πάνος Σκουρολιάκος.

"Είναι μία προσωρινή διάταξη και δεν υποκαθιστά τον κύριο νόμο στον οποίο η επιλογή του επιτρόπου θα γίνεται από το δικαστήριο με βάση λίστα από ανθρώπους κύρους και εγνωσμένων προσόντων" ξεκαθάρισε η Λ. Κονιόρδου, και σημείωσε ότι "ύστερα από σειρά παρεμβάσεων της κυβέρνησης για να ανοίξει το θέμα της ΑΕΠΙ, το οποίο για δεκαετίες κανείς δεν τολμούσε να αντιμετωπίσει, έχουμε φτάσει στο σημείο να έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο στο ΓΛΚ και παίρνει τον δρόμο προς τη Βουλή".

Με την τροπολογία ορίζεται ότι ο υπουργός Πολιτισμού, ύστερα από εισήγηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, δύναται να διορίσει προσωρινό επίτροπο σε οργανισμό συλλογικής διαχείρισης, εφόσον συντρέχει σοβαρή πιθανολόγηση ότι ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και ιδίως να εισπράξει και να διασφαλίσει την απόδοση στους δικαιούχους των ποσών που εισπράττει για λογαριασμό τους, λόγω ενδεικτικά αρνητικών ιδίων κεφαλαίων.

Την απόσυρση της τροπολογίας, την οποία χαρακτήρισε "γονατογράφημα", ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας, προτείνοντας την τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης. "Δεν προβλέπεται η χρήση του μέτρου του διορισμού επιτρόπου σε Α.Ε." ισχυρίσθηκε και εκτίμησε ότι "όποιος προσφύγει στα δικαστήρια αυτά θα τα κατεδαφίσει δικαστικά". Για "πάρα πολύ πρόχειρη και ασυνάρτητη τροπολογία που δεν πρόκειται να λειτουργήσει" έκανε λόγο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χαρά Κεφαλίδου, θεωρώντας ότι "εδώ δεν συζητάμε για επίτροπο, αλλά για κομισάριο" και ότι πρόκειται για "αισχρή τακτική να βολέψετε καταστάσεις και κομματικούς σας φίλους".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος εκτίμησε ότι με τη διατύπωση που υπάρχει θα μπορεί να διοριστεί επίτροπος και σε άλλους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης. "Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για σοβαρά διαχειριστικά προβλήματα σε άλλους οργανισμούς, και επομένως δεν αφορά άλλους οργανισμούς" τον διαβεβαίωσε η Λ. Κονιόρδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL