Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
ΑΠΟ Ν.Δ. ΚΑΙ "ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟΥΣ" / "Γαλάζιοι" πανηγυρισμοί για το "ιερό σκάνδαλο" του Βατοπεδίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΠΟ Ν.Δ. ΚΑΙ "ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟΥΣ" / "Γαλάζιοι" πανηγυρισμοί για το "ιερό σκάνδαλο" του Βατοπεδίου

Να μετατρέψουν τη χθεσινή δικαστική απόφαση για το Βατοπέδι σε “κολυμβήθρα του Σιλωάμ” για τις βαρύτατες ιστορικές ευθύνες της “γαλάζιας” διακυβέρνησης της περιόδου 2004-2009 επιχείρησαν χθες τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής όσο και κεντρικά η Ν.Δ., παρά το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη ουδόλως αναίρεσε τον σκανδαλώδη χαρακτήρα της υπόθεσης, ενώ δεν “άγγιξε” και τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, καθώς αυτά είχαν προστατευθεί από την παραγραφή του “νόμου περί ευθύνης υπουργών” έπειτα από την αιφνίδια διάλυση της Βουλής το 2009 από την κυβέρνηση Καραμανλή.

Κρίθηκε μόνον ο δόλος των μοναχών

Η οδός Πειραιώς, αλλά και ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, σε μία από τις σπανιότατες δηλώσεις του, μίλησαν για “σκευωρία” και “άθλια κατασκευάσματα”, παρά το γεγονός ότι η χθεσινή απόφαση έκρινε μόνο ότι δεν υπήρξε δόλος των μοναχών, ενώ η δίκη στερήθηκε έναν σημαντικό μάρτυρα λόγω θανάτου: την πρώην διευθύντρια Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Μαντέλη, που κατά το παρελθόν είχε εκφράσει βαρύτατες καταγγελίες για πολιτικά πρόσωπα. Συν τοις άλλοις η χθεσινή απόφαση αφορά μία δίκη κατά την οποία δεν εξετάστηκε το θέμα των “φυσικών αυτουργών”, αφού οι εμπλεκόμενοι με την υπόθεση πολιτικοί είχαν “καλυφθεί” από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και τη διάλυση της Βουλής, με αποτέλεσμα να προστατεύονται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών λόγω... παραγραφής.

Προσωπική δήλωση Καραμανλή: “Ανέντιμο εγχείρημα”

Πρώτος αντέδρασε με δήλωσή του ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, παρά το γεγονός ότι έως τώρα δεν έχει μπει στον κόπο να “σπάσει τη σιωπή του” για τις εγκληματικές ευθύνες του όσον αφορά τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό επί των ημερών του. Ο πρώην πρωθυπουργός, λοιπόν, επισήμανε πως η απόφαση της Δικαιοσύνης “αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση Βατοπεδίου”, αλλά και “μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία”. “Ο στόχος προφανής: Να πληγεί με κάθε τρόπο η τότε κυβέρνηση. Συκοφαντώντας, σπιλώνοντας, ταλαιπωρώντας για χρόνια αθώους ανθρώπους και τις οικογένειές τους” συνέχισε ο κ. Καραμανλής, για να προσθέσει ότι η ετυμηγορία “κλείνει μια μεγάλη πληγή, αποκαθιστά την αλήθεια και την τιμή των προσώπων που τόσο άδικα κατηγορήθηκαν, αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένους όσους εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν το ανέντιμο εγχείρημα”.

Λιτή και απρόσωπη η Ν.Δ.: “Δικαίωση”

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η λιτή ανακοίνωση της Ν.Δ. “Η απόφαση της Δικαιοσύνης για την υπόθεση του Βατοπεδίου δικαιώνει την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία, που αβάσιμα κατηγορήθηκαν και άδικα συκοφαντήθηκαν. Εκθέτει, ταυτόχρονα, όσους επιχείρησαν να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή με άθλια κατασκευάσματα” τόνισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το 2008 αναλάμβανε την ευθύνη "για όσα σκανδαλώδη έγιναν στο Βατοπέδι"

Ακόμη και ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, που χθες “πανηγύρισε” για τη δικαστική απόφαση, είχε κάνει το 2008 λόγο για “σκανδαλώδη υπόθεση” και είχε... αναλάβει ο ίδιος κατά κεραίαν την πολιτική ευθύνη. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2008, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., ο Κ. Καραμανλής υποστήριζε: «Σήμερα είναι σαφές ότι τα πράγματα είχαν διαστάσεις σοβαρότερες από ό,τι αρχικά εκτιμήσαμε. Οφείλω να πω και το λέω ευθέως ότι υποτίμησα και εγώ το θέμα, δεν είδα έγκαιρα τις διαστάσεις του, δεν είχα πλήρη εικόνα όταν κλήθηκα για πρώτη φορά να τοποθετηθώ και το λάθος αυτό δεν το χρεώνω σε κανένα άλλον, δικό μου ήταν». «Αναγνωρίζω ότι οφείλαμε να έχουμε ισχυρότερα αντανακλαστικά, να είμαστε περισσότερο υποψιασμένοι σε υστερόβουλες επιδιώξεις» είχε συνεχίσει και αμέσως μετά είχε παραδεχθεί τον σκανδαλώδη χαρακτήρα της υπόθεσης επισημαίνοντας με έμφαση: “Αναλαμβάνουμε το μερίδιο των ευθυνών μας. Γνωρίζω ότι από όσα σκανδαλώδη έγιναν στο Βατοπέδι οι πολίτες έχουν πληγωθεί. Η κυβέρνηση έχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη για κάθε ζήτημα που πληγώνει τους πολίτες. Αναλαμβάνω με ευθύτητα το μερίδιο των ευθυνών που μας αναλογεί”.

Σκάνδαλο έβλεπε, το 2010, και η Ντ. Μπακογιάννη...

Πέραν του Κ. Καραμανλή, τον σκανδαλώδη χαρακτήρα είχε παραδεχθεί και η Ντ. Μπακογιάννη, που χθες μίλησε για “λάσπη”. Ερωτηθείσα το 2010 από τον “Αδέσμευτο Τύπο” αν “ήταν σκάνδαλο το Βατοπέδι”, είχε απαντήσει θετικά, προεξοφλώντας ότι κάποιοι έβγαλαν χρήματα από την υπόθεση, λέγοντας επί λέξει: “Κατά τη γνώμη μου, ήταν (σ.σ.: σκάνδαλο). Όχι αναφορικά με την πολιτική απόφαση της Ν.Δ. να κάνει τις ανταλλαγές, αυτή κρίνεται αν ήταν σωστή ή λάθος. Από αυτές τις ανταλλαγές όμως κάποιοι σίγουρα έβγαλαν χρήματα»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL