Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Καταθέτουν ερωτήσεις πιέζοντας την Επιτροπή Ανταγωνισμού / Επανέλαβε, χωρίς ονόματα, τις καταγγελίες για βουλευτές ο Γ. Κυριτσάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταθέτουν ερωτήσεις πιέζοντας την Επιτροπή Ανταγωνισμού / Επανέλαβε, χωρίς ονόματα, τις καταγγελίες για βουλευτές ο Γ. Κυριτσάκης

Απέφυγε πάλι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δ. Κυριτσάκης να ονοματίσει τους βουλευτές που, σύμφωνα με τις καταγγελίες του, καταθέτουν ερωτήσεις για την προτεραιοποίηση υπό εξέταση υποθέσεων μετά από πιέσεις δικηγορικών γραφείων. Κατά τη συνέχιση της ακρόασής του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παρασκευόπουλου, ο Δ. Κυριτσάκης υποστήριξε ότι στην προσπάθεια επηρεασμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού εμπλέκονται μόνο ένας - δύο βουλευτές.

Ο Δ. Κυριτσάκης σημείωσε ότι θα παραδώσει στον εισαγγελέα τα στοιχεία που διαθέτει, καθώς θα κληθεί να καταθέσει διότι υποβλήθηκε μήνυση εναντίον του από τον ανεξάρτητο βουλευτή Ν. Νικολόπουλο. Ο Δ. Κυριτσάκης σχολίασε πως «στον πρόεδρο της Βουλής είπα να βοηθήσει και να  προστατέψει την Επιτροπή. Κάθε δεύτερη μέρα ασχολούμαι μέχρι τις δύο το βράδυ και γράφω απάντηση στον βουλευτή». Παράλληλα, μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αντ. Συρίγου, ο Δ. Κυριτσάκης ανέλυσε τα κριτήρια με τα οποία η Επιτροπή Ανταγωνισμού προτεραιοποιεί τις υποθέσεις που εξετάζει.

Τα κριτήρια προτεραιοποίησης των υποθέσεων

Αυτά τα κριτήρια είναι η κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, το αν η υπόθεση είναι καίριας σημασίας, η εμβέλεια και ο αντίκτυπος αυτής της πρακτικής, το αν η υπό εξέταση εταιρεία επιθυμεί να μπει στο πρόγραμμα επιείκειας, ο βαθμός πληρότητας στοιχείων και η σημασία του νομικού ζητήματος. Αρνητικά στοιχεία ως προς την προτεραιοποίηση των ερευνών είναι η παραγραφή της υπόθεσης και το αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ήδη αποφανθεί για τη συγκεκριμένη αγορά.

"Ο διευθυντής του γραφείου μου, σύμβουλος του υπουργού Μητσοτάκη"

Παράλληλα ο Δ. Κυριτσάκης επιβεβαίωσε ότι ο διευθυντής του γραφείου του Γ. Μυλωνάκης υπηρετούσε ταυτόχρονα ως σύμβουλος αρχικά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη και στη συνέχεια του διαδόχου του Κ. Μητσοτάκη. Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανν. Καββαδία, ο Δ. Κυριτσάκης υποστήριξε ότι κανένας αποσπασμένος σε πολιτικό γραφείο υπάλληλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν προσπάθησε ποτέ να επηρεάσει το έργο της Επιτροπής, ενώ ισχυρίστηκε ότι ο Κ. Μητσοτάκης κράτησε στο γραφείο του τον Γ. Μυλωνάκη λόγω των ικανοτήτων του.

Σχετικά με την ανάθεση υποθέσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε δικηγόρους ως εξωτερικούς συνεργάτες, ο Δ. Κυριτσάκης υποστήριξε ότι το κόστος είναι μικρότερο από το να είχε δικηγόρους ως μόνιμα απασχολούμενους, ενώ με αυτόν τον τρόπο του δίνεται η δυνατότητα να ελέγξει και τις ικανότητες των δικηγόρων αυτών.

Υποχρέωση του Σκλαβενίτη να πουλήσει 22 καταστήματα εντός εξαμήνου

Τέλος, σχετικά με την εξαγορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος από τον Σκλαβενίτη, ο Δ. Κυριτσάκης διευκρίνισε ότι υπάρχει η υποχρέωση για τον Σκλαβενίτη να πουλήσει εντός εξαμήνου 22 καταστήματα με ανοιχτή διαδικασία, διαφορετικά θα αναλάβει εντολοδόχος ώστε να πουλήσει αυτός τα καταστήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL