Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Γ. Μουζάλας: Υποκινούνται καταστάσεις στο Ελληνικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Μουζάλας: Υποκινούνται καταστάσεις στο Ελληνικό

«Υποκινούνται καταστάσεις στο Ελληνικό» υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης, Γ. Μουζάλας, αναφερόμενος κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στα όσα έγιναν νωρίτερα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες. Ο Γ. Μουζάλας σημείωσε ότι «είναι η τρίτη φορά που λέγεται ψευδώς ότι γίνεται καθολική απεργία πείνας» επισημαίνοντας ότι η απεργία πείνας αφορούσε ελάχιστα άτομα.

Ο Γ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διασφαλίσει τα δικαιώματα των προσφύγων παρατηρώντας ότι κι αυτοί «οφείλουν να σέβονται τους νόμους» ενώ σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «δεν θέλουμε βία, αλλά δεν υποστούμε και βία». Ξεκαθάρισε πάντως ότι οι καθυστερήσεις στην ανάπλαση του Ελληνικού δεν οφείλονται στην παρουσία των προσφύγων.

Πετυχημένο το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα

Σχετικά με το ζήτημα του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα που ήταν το κύριο θέμα της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της Ν.Δ., Ν. Κακλαμάνη, ο Γ. Μουζάλας επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στο πρόγραμμα που αφορά την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και του Δήμου Αθηναίων, τόνισε όμως ότι, παρά τις καθυστερήσεις, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι «πετυχημένο» κι η κυβέρνηση σχεδιάζει παρόμοια προγράμματα στην Λιβαδειά και στην Κρήτη.

Ο Γ. Μουζάλας σχολίασε ότι «100 διαμερίσματα είναι ένα camp λιγότερο» κι έδωσε αναλυτικά στοιχεία για το πώς έχει πάει μέχρι στιγμής το πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Ιούνη. Μέχρι τέλος Γενάρη, στα 239 διαμερίσματα του προγράμματος φιλοξενήθηκαν 1,964 πρόσφυγες, από τους οποίους τα 56% ήταν παιδιά, ενώ 419 πρόσφυγες έχουν ήδη μετεγκατασταθεί σε χώρες της Ευρώπης. Από τους πρόσφυγες αυτούς το 86% είναι Σύριοι, το 7% Αφγανοί και το 6% Ιρακινοί.

Σχετικά με το κόστος, το οποίο καλύφθηκε πλήρως από ευρωπαϊκά κονδύλια, ο Γ. Μουζάλας επισήμανε ότι ανήλθε στα 4,046,500 ευρώ, από τα οποία τα 414,000 ευρώ για ενοίκια, το 1 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό, τα 653,029 ευρώ για προπληρωμένες κάρτες, τα 56,000 ευρώ για λογαριασμούς και τα 169,000 ευρώ για εισιτήρια. Επίσης δόθηκε 1,024,000 ευρώ για μισθοδοσία 103 απασχολούμενων, από τους οποίους οι 89 για πλήρη εργασία.

Ο Κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε την μη είσοδο του στην Μόρια «με τρόπο που δεν έπρεπε»

Ο Ν. Κακλαμάνης αναφέρθηκε και στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Μόρια της Λέσβου, το οποίο δεν επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής του στο νησί. Ο Ν. Κακλαμάνης προσπάθησε να δικαιολογήσει τον Κ. Μητσοτάκη υποστηρίζοντας ότι ήταν εισήγηση της Αστυνομίας να μην επισκεφθεί την Μόρια. Ο Γ. Μουζάλας σχολίασε ότι ποτέ δεν κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη γιατί δεν μπήκε στην Μόρια, αλλά γιατί χρησιμοποίησε το γεγονός αυτό «με τρόπο που δεν έπρεπε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL