Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Παραλυτικές ισορροπίες στη Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραλυτικές ισορροπίες στη Ν.Δ.

Να επισφραγίζει την “προσγείωση” της Ν.Δ. στην πραγματικότητα και την αλλαγή γραμμής και επιχειρηματολογίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακατεύοντας την τράπουλα της “σκιώδους κυβέρνησης” του κόμματός του. Ωστόσο, οι επιλογές του προέδρου της Ν.Δ. καταδεικνύουν τις παραλυτικές ισορροπίες που επικρατούν στο εσωτερικό του κόμματός του, καθώς ο “ανασχηματισμός” αποτέλεσε εν πολλοίς “ανακύκλωση” νέων προσώπων με βασικό στόχο να... μην προκληθεί νέα κρίση εσωστρέφειας.

Στον απόηχο των θετικών οικονομικών εξελίξεων και της επίσκεψης Ομπάμα η Ν.Δ. έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει “γραμμή” και επιχειρήματα προκειμένου να... επαναθεμελιώσει το μετέωρο αίτημά της για εκλογές.

Προσπάθεια ισορροπίας μεταξύ στρατοπέδων

Εξάλλου, στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. κρίθηκε ότι, παρά το δημοσκοπικό προβάδισμα του κόμματος, οι πρόσφατες εξελίξεις, σε συνδυασμό με την πορεία της οικονομίας, καθιστούν ρευστό το πολιτικό σκηνικό. Έτσι, καίτοι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν είχε καν... γυρίσει χθες το μεσημέρι από το Άγιον Όρος, η Ν.Δ. ανακοίνωσε το νέο σχήμα “σκιώδους κυβέρνησης”, με εμφανή την προσπάθεια να δείξει ότι “γυρίζει σελίδα” και να συγκροτήσει το σχήμα που θα “υπηρετήσει” τη νέα “γραμμή”.

Ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσε να μην αλλάξει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, παρά την ικανοποίηση του Κυρ. Μητσοτάκη για τις έως χθες επιδόσεις του Γ. Κουμουτσάκου. Πορτ παρόλ του Μοσχάτου ανέλαβε ο βουλευτής Α' Αθηνών Βασ. Κικίλιας, ενώ ο κ. Κουμουτσάκος αναβαθμίστηκε αναλαμβάνοντας το... φυσικό του χαρτοφυλάκιο, ήτοι καθήκοντα “σκιώδους υπουργού” Εξωτερικών.

Ο Μ. Βορίδης ανέλαβε να αντιπολιτεύεται το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η Ντ. Μπακογιάννη ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Την Παιδεία ανέλαβε, στη θέση του Θ. Φορτσάκη, η Ν. Κεραμέως, ενώ στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας έμεινε αμετακίνητος ο Γ. Βρούτσης.

Σημειωτέον ότι ο Άδ. Γεωργιάδης ανέλαβε να ασκεί “man to man” αντιπολίτευση στον Π. Καμμένο, ως τομεάρχης Εθνικής Άμυνας, ο Ν. Παναγιωτόπουλος το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Χρ. Σταϊκούρας αμετακίνητος στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών. Επίσης τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανέλαβε ο Τ. Γεωργαντάς, τον Πολιτισμό και Αθλητισμό ανέλαβε η Όλγα Κεφαλογιάννη, το Περιβάλλον και την Ενέργεια ο Κ. Σκρέκας και ο Κ. Αχ. Καραμανλής το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

Ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης ανέλαβε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με αναπληρώτρια τη... Σ. Βούλτεψη, ο πρώην υπηρεσιακός πρόεδρος Γ. Πλακιωτάκης το υπουργείο Ναυτιλίας, ο Γ. Κασαπίδης το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Μ. Κόνσολας τον Τουρισμό.

Επίσης, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι αναλαμβάνουν οι Ν. Δένδιας, Κ. Τζαβάρας και Γ. Κεφαλογιάννης, ενώ τον στρατηγικό σχεδιασμό και την επικοινωνιακή στρατηγική του κόμματος αναλαμβάνει ο δημοσκόπος Τ. Θεοδωρικάκος.

ΣΥΡΙΖΑ: "Στη σκιά Σαμαρά ο Κυρ. Μητσοτάκης"

"Η ‘σκιώδης’ κυβέρνηση που ανακοίνωσε, ο κ. Μητσοτάκης είναι μια ανακύκλωση των ίδιων, παμπάλαιων πολιτικών προσώπων της περιόδου Σαμαρά, με παράλληλη αναβάθμιση των γνωστών ακροδεξιών, προεξαρχόντων του κ. Βορίδη και του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Α. Γεωργιάδη", επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ. "Η συγκεκριμένη σύνθεση ακραίων νεοφιλελεύθερων και πασίγνωστων ακροδεξιών δεν μπορεί να πείσει κανέναν" πρόσθεσε για να καταλήξει επισημαίνοντας ότι "ο κ. Μητσοτάκης, όσο κι αν αυτοπαρουσιάζεται ως μεταρρυθμιστής και ‘άφθαρτος’, θα παραμείνει για πάντα στη σκιά του κ. Σαμαρά".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL