Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Προσπάθεια εμπλοκής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Κυρ. Μητσοτάκη / Εμμένει στο σαμποτάζ του ΕΣΡ υπέρ των καναλαρχών η Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσπάθεια εμπλοκής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Κυρ. Μητσοτάκη / Εμμένει στο σαμποτάζ του ΕΣΡ υπέρ των καναλαρχών η Ν.Δ.

Στα άκρα οδηγεί την πολιτική σύγκρουση για τις τηλεοπτικές άδειες ο Κυρ. Μητσοτάκης, μετά τον... ανένδοτο-παρωδία υπέρ των καναλαρχών και της ανομίας, αλλά και το “θέμα Δημοκρατίας” που ήγειρε μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ. Μάλιστα, η Ν.Δ. ήδη στρώνει επικοινωνιακά το χαλί του επόμενου εκβιασμού, με τελικό στόχο να συνεχιστεί το “σαμποτάζ” στη συγκρότηση του ΕΣΡ, την ώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρεί να εμπλέξει στην αντιπαράθεση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέλαβε χθες να σηκώσει ο ίδιος το βάρος της αντιπαράθεσης. Παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους πως σέβεται την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για “κρίση Δημοκρατίας”, φτάνοντας στο σημείο να... ζητεί “αποκατάσταση πολιτικής ομαλότητας”! Ο Κυρ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για “περίσσευμα αυταρχισμού και αλαζονείας” και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι “δεν σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς”. Επίσης, έκανε λόγο για “χειραγώγηση θεσμών” και επανέφερε τα περί “ανενδότου”, καλώντας τους πολίτες “σε δημοκρατική εγρήγορση”. “Είναι χρέος μας να αποκαταστήσουμε την πολιτική ομαλότητα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με εκλογές”, κατέληξε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Πρόταση νόμου με αντιφάσεις

Επιπροσθέτως,ο Κυρ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα καταθέσει “εμπεριστατωμένη πρόταση νόμου” για το τηλεοπτικό τοπίο, περιγράφοντας σε αδρές γραμμές μία πρόταση που “επαναφέρει στο ΕΣΡ τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητές του και καταργεί τον παράλογο περιορισμό του αριθμού των καναλιών, που πλήττει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό”. Μ' άλλα λόγια, στην ίδια πρόταση, η Ν.Δ. θα προτείνει να δοθούν πλήρεις αρμοδιότητες στην Ανεξάρτητη Αρχή -για όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των αδειών- αλλά ταυτόχρονα... παίρνει θέση επί του αριθμού, προαναγγέλλοντας την κατάργηση των 4 αδειών!

Νέος θεσμικός εκβιασμός

Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση ουσιαστικά προαναγγέλλει ότι θα επιχειρήσει να “μπλοκάρει” εκ νέου τη συγκρότηση του ΕΣΡ, παρά τους... όρκους πίστης στο ΣτΕ. Συγκεκριμένα, αναμένεται να ζητήσει από την κυβέρνηση να καταργήσει νομοθετικά τον “νόμο Παππά” πριν συναινέσει στη σύνθεση της Ανεξάρτητης Αρχής, ενώ ταυτόχρονα απαιτεί να... υιοθετηθεί “συνδυαστικά” η δική της νομοθετική πρόταση! “Η υιοθέτηση της πρότασής μας, σε συνδυασμό με τη συγκρότηση ενός Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αναμφισβήτητου κύρους, θα βάλει τέλος σε μια πολυετή εκκρεμότητα”, επισήμανε το Μοσχάτο. Επίσης, απαντώντας στην ανακοίνωση της Όλγας Γεροβασίλη για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και την ανάγκη σύγκλησης της Διάσκεψης των Προέδρων για την ανάδειξη των μελών του ΕΣΡ, η Ν.Δ. περιέγραψε τον νέο θεσμικό εκβιασμό: “Είναι επιτακτική ανάγκη να οριστικοποιηθεί το νομικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, αντικαθιστώντας τον 'νόμο Παππά'. Να διασφαλισθεί, δηλαδή, ότι μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση και την εποπτεία των καναλιών στο ΕΣΡ”, σημείωσε η αξιωματική αντιπολίτευση, προσθέτοντας: “Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση ενός ΕΣΡ”.

Διάβημα στον Πρ. Παυλόπουλο

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα ο Κυρ. Μητσοτάκης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατόπιν αιτήματός του, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα ζητήσει την παρέμβαση του Πρώτου Πολίτη ως... θεματοφύλακα του πολιτεύματος, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις επιπτώσεις “στο θεσμικό οικοδόμημα της χώρας” από την “επίθεση της κυβέρνησης στο ΣτΕ”.

Διαφοροποίηση Μεϊμαράκη: Υπέρ εθνικής ομοψυχίας

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, μεσούσης της ακραίας πολιτικής αντιπαράθεσης, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Ευ. Μεϊμαράκης διαφοροποιήθηκε εκ νέου από τη γραμμή της “δομικής αντιπολίτευσης” που ασκεί ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ο Ευ. Μεϊμαράκης, με μήνυμά του για την 28η Οκτωβρίου τάσσεται υπέρ της “εθνικής ενότητας” και της “ομοψυχίας”, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να "λέμε 'ΟΧΙ' σε ό,τι μας διαιρεί και 'ΝΑΙ' σε ό,τι μας ενώνει". "Γιατί μόνο με εθνική ενότητα και ομοψυχία μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας”, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL