Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.2°C16.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.7°C16.3°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.0°C14.9°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.5°C16.8°C
5 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
10.7°C11.2°C
0 BF 93%
Επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου

Για ενδεχόμενη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στη Αθήνα έκαναν λόγο ορισμένες πληροφορίες, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια επιβεβαίωση είτε από το Μέγαρο Μαξίμου είτε από τον Λευκό Οίκο. Η είδηση έκανε λόγο για ένα διήμερο ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα στα μέσα Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, πληροφορίες υποστήριζαν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόκειται να συμπεριλάβει και την Αθήνα στο αποχαιρετιστήριο ταξίδι του στην Ευρώπη, λίγες ημέρες μετά τις αμερικανικές εκλογές στις 8 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, πιθανότερη ημερομηνία της ενδεχόμενης επίσκεψης του Μπάρακ Ομπάμα είναι το διήμερο 14-15 Νοεμβρίου. Αν όντως πραγματοποιηθεί μια τέτοια επίσκεψη, θεωρείται ως πιθανότερο θέμα στην ατζέντα των συναντήσεων Τσίπρα - Ομπάμα αυτό της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, κάτι που οι Αμερικανοί προωθούν εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει στραφεί συχνά σε δηλώσεις του κατά της λιτότητας, ενώ χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε χθες σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην ιταλική εφημερίδα "La Repubblica".

«Πιστεύω ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν συμβάλει στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη» είπε και πρόσθεσε: «Ορισμένες χώρες είδαμε ότι βρέθηκαν επί σειρά ετών σε οικονομικό τέλμα, το οποίο αύξησε τις οικονομικές δυσκολίες και τους φόβους που διαπιστώνουμε σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, ιδίως στους νέους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθούν άνεργοι».

Φυσικά, ιδιαίτερη σημασία θα έχουν και όσα θα συζητηθούν για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως στην ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη. Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου θα είναι η επόμενη επίσκεψη εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ, έπειτα από εκείνη του Μπιλ Κλίντον το 1999, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, όταν στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήταν ο Κωστής Στεφανόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL