Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: / Γ. Σταθάκης: Η Ελλάδα θα υπερψηφίσει τη CETA εάν...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: / Γ. Σταθάκης: Η Ελλάδα θα υπερψηφίσει τη CETA εάν...

Το σκεπτικό της απόφασης για την υπερψήφιση της συμφωνίας CETA μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά, εφόσον αυτή συνοδευτεί από δεσμευτική ερμηνευτική δήλωση για το θέμα των δικαστικών διαφορών κρατών και επενδυτών, όπως και για την αναστολή των συζητήσεων για τη συμφωνία ΤΤΙΡ με τις ΗΠΑ, ανέλυσε στην ειδική επιτροπή της Βουλής για τις διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης. Παράλληλα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου ανέλυσε τις βελτιώσεις που επιτεύχθηκαν στη συμφωνία σχετικά με το ζήτημα της φέτας.

Ο Γ. Σταθάκης επισήμανε ότι η CETA αναμένεται να εφαρμοστεί προσωρινά μόνο στους τομείς του εμπορίου (εξάλειψη δασμών) και των δημόσιων προμηθειών (αμοιβαίο άνοιγμα του πεδίου αυτού). Αντίθετα δεν θα εφαρμοστούν άμεσα τα τμήματα της συμφωνίας για την απελευθέρωση των μεταφορών και κυρίως το επίμαχο ζήτημα της επίλυσης των διαφορών μεταξύ κρατών και ιδιωτών επενδυτών. Η συνολική εφαρμογή της CETA προϋποθέτει επικύρωσή της και από τα 28 κοινοβούλια των κρατών - μελών της Ε.Ε.

Η νομικά δεσμευτική κι αποδεκτή από τον Καναδά δήλωση της Κομισιόν η οποία θα συνοδεύει τη CETA σχετίζεται με το ζήτημα των δικαστικών διαφορών και, σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη, αφορά τη λειτουργία ενός μόνιμου δικαστηρίου που θα αποφασίσει γι’ αυτές τις διαφορές, με τη δυνατότητα για προσφυγή σε εφετείο, ενώ θα προβλέπεται ότι η νομοθεσία των κρατών - μελών ή του Καναδά θα τηρεί τους ύψιστους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος, προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, άσκησης δημόσιας πολιτικής, όπως και το δικαίωμα επανεθνικοποίησης εταιρειών που αφορούν δημόσιο αγαθό ή δημόσια υπηρεσία.

Γ. Σταθάκης: Ουσιαστική η ερμηνευτική δήλωση

Ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε τη δήλωση «ουσιαστική» και τον μόνο τρόπο αντίδρασης λόγω της αδυναμίας επαναδιαπραγμάτευσης. Ο Γ. Σταθάκης υπενθύμισε ότι αρχικά η συντριπτική πλειονότητα των χωρών ήταν υπέρ της άμεσης υπογραφής της CETA, ενώ επισήμανε ότι μία ή δύο αρνήσεις υπουργών θα παρακάμπτονταν από την πλειοψηφία των 2/3, γι’ αυτό και η κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο της διαπραγμάτευσης.

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι η CETA και η ΤΤΙΡ είναι δύο διαφορετικές συμφωνίες παρατηρώντας ότι ο Καναδάς έχει ένα κοινωνικό κράτος που μοιάζει με το ευρωπαϊκό, καθώς κι ότι η CETA έχει ενσωματώσει στοιχεία που δεν είναι καν αποδεκτά ως θέματα προς συζήτηση από την πλευρά των ΗΠΑ, όπως οι γεωγραφικές ενδείξεις στα αγροτικά προϊόντα, οι μεταφορές, οι δημόσιες προμήθειες και τα δικαιώματα των ιδιωτών.

Β. Αποστόλου: Ουσιαστικές βελτιώσεις για τη φέτα μετά από σκληρές και πολύωρες διαπραγματεύσεις

Ο Β. Αποστόλου υπογράμμισε τις ουσιαστικές βελτιώσεις των συμφωνιών με Καναδά και Ν. Αφρική από όταν αυτές μονογράφτηκαν, ενώ έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τη φέτα. Όσες επιχειρήσεις διακινούσαν στην καναδική αγορά μέχρι τις 18.10.2013 οποιοδήποτε λευκό τυρί ονομάζοντάς το φέτα αδιακρίτως της πρώτης ύλης θα μπορούν να το πράττουν εις στο διηνεκές. Αντίθετα, όλες οι νέες επιχειρήσεις θα πρέπει να ονομάζουν το προϊόν τους φέτα Made In Canada ή τύπου φέτα, αν είναι κατασκευασμένη από οποιοδήποτε άλλο γάλα εκτός από το αιγοπρόβειο.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι μετά από «σκληρές και πολύωρες» διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση κατάφερε να υπάρξει δέσμευση - δήλωση της Κομισιόν ότι στον μεταβατικό χρόνο των πέντε ετών για την υλοποίηση της συμφωνίας θα ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησής της προς την κατεύθυνση της πλήρους προστασίας των ΠΟΠ γεωγραφικών ενδείξεων. «Θα είναι μεταβατικός χρόνος για τη μετατροπή της προηγούμενης συμφωνίας σε συμφωνία πλήρους προστασίας» επισήμανε ο Β. Αποστόλου.

Ν. Βούτσης: Διαμορφώνεται μια στρατηγική για τον τύπο της παγκοσμιοποίησης που έχει επιβληθεί

Ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης σχολίασε ότι αυτήν την περίοδο «διαμορφώνεται μια στρατηγική για τον τύπο της παγκοσμιοποίησης που έχει επιβληθεί» προβλέποντας ότι, όταν «κλείσει η εικόνα», τότε «ο ΠΟΕ και η GATT και όλα τα άλλα θα είναι παρελθόν, είναι μιας άλλης εποχής γεννήματα και αποκρυσταλλώσεις». Ο Ν. Βούτσης συμφώνησε ότι η CETA είναι αρκετά διαφορετική «λόγω του ότι ο Καναδάς έχει κάποιες άλλες αντοχές στα πρότυπα του σε σχέση με την πλήρη απελευθέρωση και ηγεμονία των πολυεθνικών στις ΗΠΑ».

Στη συνεδρίαση ήταν παρούσες και η Κ. Μυλωνά, από την Ελληνική Πρωτοβουλία «STOP TTIP, CETA, TISA», η Δ. Κοτσακά, εκπρόσωπος της Κοινωνίας των Πολιτών, και η Κ. Τσιγαρίδου, εκπρόσωπος της Greenpeace, οι οποίες ήταν επικριτικές για τις συμφωνίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL