Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
14.2°C20.1°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.9°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.3°C17.7°C
1 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.8°C17.2°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.5°C18.5°C
0 BF 63%
Με την ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας / Κ. Φωτάκης: Εθνική στρατηγική για την έρευνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με την ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας / Κ. Φωτάκης: Εθνική στρατηγική για την έρευνα

«Ουσιαστική εθνική στρατηγική» στον χώρο της έρευνας χαρακτήρισε την ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Κ. Φωτάκης, μιλώντας για το σχετικό νομοσχέδιο στις επιτροπές της Βουλής. Ο Κ. Φωτάκης σημείωσε ότι η ίδρυση του ΕΛΙΔΕΚ αποτελεί «συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης» κι ο στόχος του είναι η δημιουργία ευκαιριών κι η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού το οποίο «πιέζεται από τις πολιτικές λιτότητας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας επισήμανε ότι το ΕΛΙΔΕΚ αποτελεί μια διέξοδο απαλλαγής από τις αγκυλώσεις του ΕΣΠΑ, όπως η περιφερειακότητα και κυρίως η μη χρηματοδότηση των ανθρωπιστικών επιστημών, και τόνισε ότι στο τέλος του προγράμματος θα έχουν ωφεληθεί περίπου 4.000 νέοι επιστήμονες. Στην πρώτη φάση της λειτουργίας του το ΕΛΙΔΕΚ θα διαχειριστεί κονδύλια ύψους 240 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο Κ. Φωτάκης επέκρινε τη Ν.Δ. για την αρνητική της στάση απέναντι στο ΕΛΙΔΕΚ και διερωτήθηκε «τι βάζει στη θέση του» η αξιωματική αντιπολίτευση. Η εισηγήτρια της Ν.Δ., Μ. Αντωνίου, ισχυρίστηκε ότι με το ΕΛΙΔΕΚ η κυβέρνηση επιμένει στην «κρατικοδίαιτη» πολιτική στον χώρο της έρευνας. Το ΚΚΕ απέρριψε τη χρηματοδότηση φορέων του ιδιωτικού τομέα, ενώ τα κόμματα του Κέντρου επιφυλάχθηκαν για την τελική τους στάση στο νομοσχέδιο αναμένοντας τις αλλαγές του υπουργείου. Ο Κ. Ζουράρις από τους ΑΝ.ΕΛΛ. υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά έχουμε ενηλικίωση της έρευνας στην Ελλάδα».

Θετική υποδοχή από τους ερευνητές - Επιφυλάξεις από τη ΓΓΕΤ

Κατά την ακρόαση των φορέων, το νομοσχέδιο είχε σε γενικές γραμμές θετική υποδοχή από τους εκπροσώπους των ερευνητών, όπως και από τους εργαζόμενους στα ερευνητικά κέντρα, καθώς καλύπτει κενά στη χρηματοδότηση της βασικής έρευνας. Αντίθετα, οι εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη δημιουργία του ΕΛΙΔΕΚ, το οποίο έχει παρόμοιο πεδίο δράσης με τη ΓΓΕΤ, επικρίνοντας τον κατακερματισμό. Η εκπρόσωπος των μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων ζήτησε να τηρούνται οι συμβάσεις εργασίας των ερευνητών και οι υποτροφίες να είναι τετραετείς.

Προς επίλυση το ζήτημα της συμμετοχής των ΤΕΙ

Σημείο διαφωνίας ήταν ακόμη η συμμετοχή των εκπροσώπων των ΤΕΙ στη Γενική Συνέλευση του ΕΛΙΔΕΚ. Ο Λ. Βρυζίδης, πρόεδρος της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ, σημείωσε πως «Πιστεύουμε ότι αξίζουμε να μετέχουμε, δεν μπαίνουμε σαν ιδρύματα δευτέρας κατηγορίας», ενώ ο Απ. Κοκκόσης, πρόεδρος της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, σχολίασε ότι «θεωρώ αδιανόητο, μετά από τριάντα πέντε χρόνια που λειτουργούν τα ΤΕΙ, να είμαστε ακόμα στους τίτλους ΑΕΙ και ΤΕΙ».

Ο Κ. Φωτάκης ξεκαθάρισε πως κανείς δεν αποκλείεται από τη χρηματοδότηση της έρευνάς του, ενώ για το ζήτημα της συμμετοχής των ΤΕΙ στη Γενική Συνέλευση του ΕΛΙΔΕΚ αναμένεται λύση του προβλήματος μέχρι τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, την ερχόμενη Τρίτη. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Γαβρόγλου, σημείωσε τη διαφορετικότητα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, υπογραμμίζοντας ότι «διαφορετικό δεν σημαίνει κατώτερο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL