Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.2°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C20.7°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.9°C17.7°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.8°C17.2°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
0 BF 60%
Δ. Στούμπος: Η Αυγή στηρίζεται στους εργαζόμενους και τους αναγνώστες της (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Στούμπος: Η Αυγή στηρίζεται στους εργαζόμενους και τους αναγνώστες της (Video)

Η Αυγή στηρίζεται στους 2.500 μετόχους, τους αναγνώστες και τους εργαζόμενούς της, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Αυγής Α.Ε. Δημήτρης Στούμπος καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων.

Ο Δ. Στούμπος υπογράμμισε ότι η Αυγή είναι πολυμετοχική εφημερίδα μη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και έχει ως βασικό μέτοχο τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό περίπου 40%, όπως προέκυψε ύστερα από εννέα αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

«Όλες οι αυξήσεις γινόντουσαν με δημόσια πρόσκληση και εγγραφή. Εμείς συνήθως δημοσιεύαμε στην Ναυτεμπορική και την Ημερησία. Οι διαδικασίες έχουν ελεγχθεί όλες», είπε και τόνισε ότι «υπάρχει μία ασφαλιστική δικλείδα ότι κανείς μέτοχος εκτός Αυγής δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει το 3%». Συνολικά σήμερα οι 2.500 μικρομέτοχοι έχουν συνολικά περισσότερο από το 50%.

Αναφερόμενος στην κυπριακή εταιρεία που συμμετέχει με 2,5% στο μετοχικό κεφάλαιο της Αυγής, ο Δ. Στούμπος είπε ότι λέγεται ATLAS, «έχει έδρα στη Λευκωσία, έχει διεύθυνση και τηλέφωνο». «Offshore από την Κύπρο δεν υφίσταται. Συνεχίστε το ψάξιμο», είπε χαρακτηριστικά. Για την συμμετοχή της εταιρείας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2014 «έκανε κατάθεση σε τράπεζα στην Εθνική ή την Alpha Bank. Σε εκείνη την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είχαμε συγκεντρώσει περίπου 1 εκατ. και είχε δώσει 100.000 ευρώ. Συνολικά έχει 2,5% ως μέτοχος».

Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας ισχυρίσθηκε ότι οι μετοχές πρέπει να είναι ονομαστικές. «Ο νόμος του 2005 αναφέρεται σε εκδοτικές επιχειρήσεις που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις. Υπάρχει νομολογία ότι άλλο είναι οι διαφημίσεις και οι δημοσιεύσεις και άλλο οι δημόσιες συμβάσεις», απάντησε ο Δ. Στούμπος.

«Δεν γνωρίζετε την προέλευση των χρημάτων, αν είναι μαύρα ή φορολογημένα», ισχυρίσθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης. «Είναι συγκεκριμένα νομικά πρόσωπα, δεν είναι φαντομάδες. Ισχυρός μέτοχος είναι ένας, ο ΣΥΡΙΖΑ», του απάντησε ο Δ. Στούμπος.

Η ΝΔ διαπιστώνοντας ότι αποτυγχάνει η δημιουργία εντυπώσεων για την δήθεν offshore προσπάθησε να δείξει ότι υπάρχει πρόβλημα στο δάνειο της Αυγής, το οποίο όμως αποπληρώνεται κανονικά με δόση 15.000 ευρώ κάθε μήνα. Ο Δ. Στούμπος είπε ότι «το μόνο δάνειο που υφίσταται και είναι σε διαρκή εξυπηρέτηση είναι από την Εθνική το 2009 επί κυβέρνησης Καραμανλή, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Δημήτρη Βίτσα. Από το συνολικό δάνειο των 1.200.000 ευρώ, που στη συνέχεια έγινε 1.500.000 ευρώ μένουν 930.000 ευρώ».

Ως εγγύηση δόθηκαν τα έσοδα από τις πωλήσεις της εφημερίδας και επιστολή του βασικού μετόχου. Ο Κ. Τζαβάρας ισχυρίσθηκε ότι «αυτό λέγεται ως δήλωση πατρωνίας (letter of comfort). Την κάνει μία μητρική εταιρεία για να επηρεάσει την τράπεζα να δώσει δάνειο σε μία θυγατρική της. Αν δεν υπήρχε ο επηρεασμός η Αυγή δεν θα έπαιρνε δάνειο». «Η χρηματοδότηση της Αυγής δεν προβλέπεται και παραβιάζει τη νομοθεσία», ισχυρίσθηκε, αλλά ο Δ. Στούμπος του απάντησε ότι «είναι αποδεκτό και νόμιμο. Δεν έγινε για να παραβιάσει την λειτουργία μίας εταιρείας, αλλά για να συνεχιστεί η έκδοση της εφημερίδας».

Όσον αφορά τις διαφημίσεις ο Δ. Στούμπος υπενθύμισε ότι η Αυγή είχε το 25% της αγοράς των ισολογισμών και μόλις σταμάτησε η δημοσίευσή τους στράφηκε στις διαφημίσεις. «Είχαμε 250.000 και ανέβηκε το 2015 στο 1 εκατ. ευρώ», ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας ότι «ελάχιστες είναι οι κρατικές διαφημίσεις. Δεν έχουμε πάρει ούτε από ΕΥΔΑΠ, ούτε από ΔΕΗ».

Ο Κ. Τζαβάρας είπε ότι δύο υπουργοί, ο Φίλης και ο Σκουρλέτης, είναι μέτοχοι της Αυγής. Έδωσαν τις μετοχές τους, τον διέψευσε ο Δ. Στούμπος.

Ολόκληρη η κατάθεση του Δ. Στούμπου
στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής (Video)


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL