Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Ο Αλ. Τσίπρας εγκαινίασε το νέο αεροδρόμιο / "Το αεροδρόμιο της Πάρου έχει έναν ιδιοκτήτη, τους πολίτες, τον λαό του νησιού"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλ. Τσίπρας εγκαινίασε το νέο αεροδρόμιο / "Το αεροδρόμιο της Πάρου έχει έναν ιδιοκτήτη, τους πολίτες, τον λαό του νησιού"

Το αεροδρόμιο της Πάρου έχει έναν ιδιοκτήτη, τους πολίτες του νησιού. Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε το αεροδρόμιο Πάρου χθες.

“Δεν ανήκει σε καμιά κυβέρνηση και σε καμιά εξουσία, παρά μονάχα στους πολίτες της Πάρου, στον λαό της Πάρου”, συμπλήρωσε με νόημα απαντώντας ουσιαστικά στα κόμματα της αντιπολίτευσης που έσπευσαν να ασκήσουν κριτική στην παρουσία του στο νησί. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε το σύνθημα της κυβέρνησης για τη “δίκαιη ανάπτυξη” και εξήγησε ότι αυτό σημαίνει “περιφερειακή οικονομική και κοινωνική σύγκλιση και να πω ότι έργα υποδομής σαν αυτό πρέπει να προωθηθούν το επόμενο διάστημα σε όλες τις περιοχές της χώρας, για να βαθύνουν τον μετασχηματισμό της παραγωγικής μας βάσης και να δημιουργήσουν έναν ασφαλή δρόμο για την ανάκαμψη της χώρας”.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για ένα έργο που θα δώσει πνοή σε ένα νησί, που αποτελεί ισχυρό τοπόσημο για όλες τις σημαντικές διαφημιστικές καμπάνιες του ελληνικού τουρισμού. “Πρόκειται για ένα έργο, που η υλοποίηση του τελευταίου σταδίου του -που, συνήθως, είναι και το πιο δύσκολο, αφού αυτά τα έργα κολλάνε πάντοτε σε χρονοβόρες διαδικασίες και γραφειοκρατία- υλοποιήθηκε μέσα σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, 102 ημερών”, είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην πορεία κατασκευής του αεροδρομίου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε χρόνο ρεκόρ υλοποιήθηκε το έργο και αυτό οφείλεται “στην πολιτική βούληση αλλά, κυρίως, τη θέληση των πολιτών, των κατοίκων, των τοπικών φορέων και την αγαστή συνεργασία ανάμεσα στην ελληνική Πολιτεία και στους ιδιώτες που συμβάλλουν”.

Η παράδοση του αεροδρομίου πρόκειται να αλλάξει την πραγματικότητα της Πάρου, καθώς, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, πλέον η Πάρος σταματάει να είναι άγονη γραμμή. “Αν κανείς αθροίσει, στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, αυτό το κέρδος από το τέλος της χρηματοδότησης της Πάρου ως άγονης γραμμής, θα έχει αμέσως-αμέσως όλο τον προϋπολογισμό του έργου”, υπογράμμισε. Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι τα οφέλη αυτά θα δώσουν τη δυνατότητα να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα η επέκταση του αεροδρομίου. Μιλώντας επιγραμματικά για την επέκταση αυτή είπε: “Σήμερα, έχουμε, όπως γνωρίζετε, έναν αεροσταθμό 750 τετραγωνικών μέτρων. Μέχρι τέλους του χρόνου, ή αρχές του επόμενου, το αργότερο, θα διπλασιαστεί αυτή η υποδομή με άλλα 750 τετραγωνικά μέτρα, με προοπτική να φτάσει σταδιακά στα 5.000 τετραγωνικά μέτρα και με τη δημιουργία εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου”. Εκτίμησε, δε, πως η Πάρος “πολύ σύντομα θα μπορεί να συνδέεται απ' ευθείας με την Ευρώπη, με μεγάλα αστικά κέντρα, πρωτεύουσες της Ευρώπης, με πτήσεις τσάρτερ”.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός επισήμανε, αναφερόμενος στις επενδύσεις που θα πρέπει να γίνουν συνολικά, ότι από το 2007 μέχρι σήμερα χάθηκαν περίπου τα 2/3 των συνολικών επενδύσεων στη χώρα. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση για να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση δεν έχει άλλη επιλογή από το να ενισχύσει τις δημόσιες επενδύσεις και τα μεγάλα έργα υποδομών.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως η ελληνική Πολιτεία πρέπει να σκύψει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη νησιωτική Ελλάδα. “Η κρίση έχει πλήξει τα νησιά μας και το γεγονός ότι για πολλά χρόνια, τα χρόνια της ανάπτυξης, δεν είχαμε καταφέρει ως Πολιτεία να διαμορφώσουμε συνθήκες υλοποίησης ισοδυνάμων, όπως, για παράδειγμα, το μεγάλο ζήτημα του μεταφορικού ισοδυνάμου”, εξήγησε. Ξεκαθάρισε ότι στόχο της κυβέρνησης αποτελεί η αξιοποίηση κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου για την επιστροφή κοινωνικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. “Και να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους και των δομών του, ιδίως στη νησιωτική χώρα, που θα αφορά κατά προτεραιότητα την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, την αντιμετώπιση της ανεργίας και της ανθρωπιστικής κρίσης”, τόνισε.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων υπογράμμισε και αυτός με τη σειρά του πως “τα έργα υποδομών δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, σε κανέναν υπουργό, περιφερειάρχη ή δήμαρχο, ανήκουν στους πολίτες που τα πληρώνουν και τα χρησιμοποιούν”. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κρίνεται “για την αποτελεσματικότητα, την ποιότητα, τη νομιμότητα και το κόστος των έργων που πληρώνουν οι πολίτες”. Μιλώντας και αυτός για την εξοικονόμηση πόρων είπε: «Καταλαβαίνουνε γιατί με τόση ένταση κάποιοι από την αντιπολίτευση λασπολογούν. Δεν θα τους ακολουθήσουμε, γιατί δεν αντιστοιχεί στον πολιτισμό μας».

Τέλος, ο μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος χαρακτήρισε το έργο αφετηρία μίας νέας εποχής για την Πάρο και την Αντίπαρο.

«Το σπουδαίο αυτό έργο είναι η υλοποίηση μίας διακαούς επιθυμίας των κατοίκων του νησιού, που συνέβαλαν τα μέγιστα για την υλοποίησή του», υπογράμμισε ο μητροπολίτης και συμπλήρωσε πως «αποτελεί περίτρανη απόδειξη για το τι μπορούμε να καταφέρουμε όταν είμαστε ενωμένοι κάτω από έναν σκοπό και στόχο». Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ζήτησε να λάβει πρόνοια, αφού όπως είπε βασικό πρόβλημα για το νησί είναι η ελλιπής παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ο μητροπολίτης σημείωσε ότι η Εκκλησία είναι πρόθυμη να συμβάλει, παρέχοντας έκταση για να λειτουργήσει νοσοκομείο στο νησί.

Μαξίμου σε Ν.Δ.: «Δεν πειράζει που είναι ψέμα. Είναι καλοφτιαγμένο»

Απάντηση εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου χθες το μεσημέρι καθώς από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας συνεχίστηκε η επίθεση για τη δήθεν πολυμελή αποστολή της κυβέρνησης στην Πάρο, για όλο το τριήμερο. Από την κυβέρνηση θύμιζαν ότι την Πέμπτη “ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Γεωργιάδης, γνωστός για τον γραφικότατο πληθωρικό αυθορμητισμό του, αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, κ. Κουμουτσάκος, υπέστησαν μια επικοινωνιακή πανωλεθρία. Επεχείρησαν να ξεσηκώσουν θόρυβο, για ένα 'πολυήμερο κυβερνητικό ταξίδι 54 ατόμων στην Πάρο'". Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ξεκαθάριζαν ότι τέτοιο ταξίδι δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε, αντίθετα στην Πάρο μετέβησαν, πέραν του πρωθυπουργού, ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, με ολιγομελή ομάδα συνεργατών και το προβλεπόμενο προσωπικό ασφαλείας. Η ολιγομελής αυτή αποστολή, δε, επέστρεψε το απόγευμα της Παρασκευής και δεν παρέμεινε μέχρι τη Δευτέρα. “Όταν αυτό κατέστη σαφές, τα σαΐνια της Ν.Δ. αναδιπλώθηκαν σε γραμμή κλειστής άμυνας: 'Εντάξει, ανοησία είπαμε, αλλά (προφανώς) είχατε έτοιμη την πενταήμερη και σας τη χαλάσαμε' (και άντε να το αποδείξετε). Φυσικά και αυτό είναι χονδροειδέστατο ψέμα. Αλλά όπως έλεγε και ένας διαπρεπής επικοινωνιολόγος του 3ου Ράιχ, (ξέρει ο κ. Γεωργιάδης από αυτά...) 'όταν η αλήθεια δεν μας συμφέρει, τόσο το χειρότερο για την αλήθεια'", ανέφεραν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αμέσως πιο κάτω στο κυβερνητικό σημείωμα γινόταν λόγος για πόλεμο λάσπης από κέντρα “επικοινωνίας” της Νέας Δημοκρατίας και τα παπαγαλάκια τους, ενώ υπήρχε αναφορά και σε συγκεκριμένα ΜΜΕ. “Το σενάριο 'το ταξίδι ήταν κανονισμένο αλλά σας το χαλάσαμε' είναι αρκετά juicy (που λένε και στις Κυκλάδες). Το αναπαράγουν με πάθος οι εφημερίδες 'Ελεύθερος Τύπος' και 'Δημοκρατία' επικαλούμενες 'ασφαλείς πληροφορίες' - τόσο 'ασφαλείς' που δεν χρειάζονται αποδεικτικά στοιχεία, λέμε καμιά χοντράδα να περνάει η ώρα. Περηφανεύεται και ο κ. Πορτοσάλτε από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ότι εξαιτίας του χάλασε το 'πολυήμερο πολυτελές κυβερνητικό ταξίδι'. 'Λέγε, λέγε, κάτι θα μείνει στο τέλος', όπως έλεγε ο ίδιος μεγάλος Γερμανός επικοινωνιολόγος”. Και η κυβερνητική ανακοίνωση κατέληξε: “Η λάσπη δεν οδηγεί πουθενά. Ας βρουν κάτι σοβαρότερο να ασχοληθούν και αυτοί και τα φερέφωνά τους. Περαστικά”.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος από τα Ιωάννινα όπου βρίσκεται. “Ποτέ δεν έχουμε, ή δεν είχαμε τη λογική της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, προκειμένου να μετακινηθούμε ή να φιλοξενηθούμε", είπε απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL