Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Μήνυμα της Κ. Κούνεβα για τη δολοφονία της Τζο Κοξ: / Κ. Κούνεβα: «Θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματα όσων υπερασπίστηκε»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα της Κ. Κούνεβα για τη δολοφονία της Τζο Κοξ: / Κ. Κούνεβα: «Θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματα όσων υπερασπίστηκε»

Μήνυμα για τη δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτή Τζο Κοξ εξέδωσε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα επισημαίνοντας ότι «η αντιμεταναστευτική ρητορική τρέφει τις πιο αδίστακτες συμπεριφορές” και πως πρέπει “οι Βρετανοί πολίτες να υπερασπιστούν το δημοψήφισμά τους ως κορυφαία πράξη δημοκρατίας, μακριά από κηρύγματα διχασμού».

Ολόκληρο το μήνυμα που απέστειλε η Κωνσταντίνα Κούνεβα στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος Βρετανίας και στην οικογένεια της δολοφονημένης βουλευτή Τζο Κοξ:

«Η δολοφονία της Τζο Κοξ, της βουλευτού του Εργατικού Κόμματος που είχε αφιερώσει τη ζωή της στην υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, είναι μια ακόμη απόδειξη πως ο φανατισμός και η πόλωση έχουν πάντα ρατσιστικό και αντιμεταναστευτικό υπόβαθρο.

Η αντιμεταναστευτική ρητορική ενάντια όχι μόνο στους πρόσφυγες, αλλά και στους άλλους Ευρωπαίους που αναζητούν εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τρέφει τις πιο αδίστακτες συμπεριφορές και μια ακραία εθνικιστική τύφλωση που μας γυρνάνε πολύ πίσω, στο κλίμα που επικρατούσε στις παραμονές του Πρώτου και του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Μόνο εάν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και προωθήσουν δίκαιες λύσεις για το προσφυγικό, το μεταναστευτικό και τις κοινωνικές ανισότητες, θα αφοπλιστούν όσοι σκέφτονται τα χειρότερα για τη δημοκρατία και για τον πολιτισμό του διαλόγου και της συνεργασίας.

Στην οικογένεια της Τζο Κοξ, στους συναδέλφους της βουλευτές και στους Βρετανούς πολίτες που σήμερα πονάνε από τον άδικο χαμό αυτής της άξιας γυναίκας πολιτικού υποσχόμαστε ότι θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα όλων εκείνων, που υπερασπίστηκε στη ζωή και την πολιτική της διαδρομή η Τζο.

Καλούμε τους Βρετανούς ψηφοφόρους να τιμήσουν τη Τζο Κοξ περιφρουρώντας το δημοψήφισμά τους ως κορυφαία πράξη δημοκρατίας, ελεύθερης και ψύχραιμα εκφρασμένης βούλησης, μακριά από κηρύγματα διχασμού, φανατισμού και πολιτικής υστερίας".

Παρέμβαση της Κ. Κούνεβα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

"Νέες δεξιότητες για όλους κι όχι μόνο για τις ανάγκες της αγοράς"

«Νέες δεξιότητες για τις ανάγκες των ανθρώπων, όχι μόνο για τις ανάγκες των επιχειρήσεων» ήταν το κεντρικό μήνυμα της παρέμβασης της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η ευρωβουλευτής της GUE/NGL παρενέβη στη συζήτηση επί του σχεδίου της Κομισιόν για τη «Νέα Ατζέντα Δεξιοτήτων στην Ε.Ε.», βάσει της οποίας οι πολιτικές της Ε.Ε. και των κρατών - μελών σε ό,τι αφορά την κατάρτιση του εργατικού δυναμικού πρέπει να προσανατολιστούν στην κάλυψη του χάσματος ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση εργασίας και στην αναντιστοιχία ανάμεσα στα προσόντα που διαθέτουν οι εργαζόμενοι και σε αυτά που ζητούν οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε τομείς που απαιτούν υψηλές ψηφιακές δεξιότητες.

Κατά την Κομισιόν, στο πλαίσιο της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα και τα συστήματα επαγγελματικής κατάρτισης και διά βίου μάθησης πρέπει να στραφούν στην παροχή αυτών των δεξιοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η λεγόμενη «απασχολησιμότητα» των Ευρωπαίων ανέργων.

Ωστόσο η Κ. Κούνεβα στην παρέμβασή της επισημαίνει τον κίνδυνο εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης μέσα από την οπτική των «αναγκών της αγοράς» και την αντιστρέφει: η αναβάθμιση των δεξιοτήτων, ψηφιακών και άλλων, των πολιτών πρέπει να έχει πρωταρχικό στόχο τις δικές τους ανάγκες ολόπλευρης συμμετοχής σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής κι όχι απλά τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Απάντηση της Κομισιόν στον Δ. Παπαδημούλη για τη μεταρρύθμιση της Συνθήκης του Δουβλίνου «Πιο ανθρώπινη και αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου»

«Να διασφαλίσει τη συμφωνία των κρατών - μελών για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου» κάλεσε την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σε γραπτή του ερώτηση προς την Επιτροπή, με τον αρμόδιο επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο να απαντά δημοσιοποιώντας την πρόταση που υπάρχει για την ίδρυση Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο, επιβεβαιώνοντας τη συζήτηση περί μεταρρύθμισης της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «η Επιτροπή έχει καθορίσει, σε ανακοίνωση της 6ης Απριλίου 2016, τους διάφορους τρόπους για τη μετάβαση προς μια περισσότερο ανθρώπινη και αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, συμπεριλαμβανομένων επιλογών για τη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου».

Ο αρμόδιος επίτροπος συνέχισε λέγοντας πως, με βάση τις παρατηρήσεις που ελήφθησαν σχετικά με την παραπάνω ανακοίνωση, «η Επιτροπή παρουσίασε, στις 4 Μαΐου 2016, την πρώτη δέσμη προτάσεων για μια ριζική μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου», ενώ σημείωσε πως αυτή η δέσμη μέτρων αποσκοπεί στην οικοδόμηση ενός «δίκαιου και βιώσιμου κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτησή του προς την Κομισιόν και επικαλούμενος πρόσφατες δηλώσεις του Δ. Αβραμόπουλου και του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κλ. Γιούνκερ, είχε ζητήσει πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα της μεταρρύθμισης της Συνθήκης του Δουβλίνου καθώς και την κατεύθυνση των προτεινόμενων αλλαγών.

Ανοιχτή επιστολή Δ. Παπαδημούλη στον Μάριο Ντράγκι από κοινού με 17 ευρωβουλευτές καμπανάκι για εναλλακτικές νομισματικές πολιτικές

Ανοιχτή επιστολή στον Μάριο Ντράγκι, με στόχο να θέσουν στην ατζέντα το ζήτημα των εναλλακτικών νομισματικών πολιτικών (helicopter money), απέστειλαν 18 ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Οι ευρωβουλευτές που συνυπογράφουν προέρχονται από τρεις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, την Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL), τους Σοσιαλιστές (SD) και τους Πράσινους (Greens), και χτυπούν το καμπανάκι στην ΕΚΤ ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα για τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην οικονομία της Ευρωζώνης και να προχωρήσει σε νέες πολιτικές, που θα ενισχύσουν την απαιτούμενη δημοσιονομική ώθηση που έχει ανάγκη η οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή τους προς την ΕΚΤ, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι «σε μια εποχή που οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης μοιάζουν ακόμα αβέβαιες και όταν τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα για την ΕΚΤ να εξετάσει ποια εναλλακτικά εργαλεία νομισματικής πολιτικής έχει στη διάθεσή της».

Συνεχίζουν λέγοντας πως η ΕΚΤ θα πρέπει να προβεί «σε πλήρη και σε βάθος ανάλυση των εναλλακτικών πολιτικών για την ποσοτική χαλάρωση (QE) μέσω των χρηματοπιστωτικών αγορών. Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις θα περιλαμβάνουν την εισαγωγή 'μερίσματος' για τους πολίτες χρησιμοποιώντας τα 'helicopter money' και την αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ως πιθανές λύσεις για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω άμεσων δαπανών στην πραγματική οικονομία».

Τέλος, στην επιστολή προς τον Μάριο Ντράγκι, ασκείται πίεση από τους ευρωβουλευτές των τριών πολιτικών ομάδων για να λάβει η ΕΚΤ δράση προκειμένου, όπως τονίζουν, να μην παρουσιαστεί απροετοίμαστη σε μία μελλοντική επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και να εξετάσει νέα νομισματικά εργαλεία, πέρα από την ήδη εφαρμοζόμενη ποσοτική χαλάρωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL