Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Η "άλλη" Γαλλία στο πλευρό της Ελλάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η "άλλη" Γαλλία στο πλευρό της Ελλάδας

Ρεπορτάζ: Μόδεστος Σιώτος

Προσπαθώντας να τραβήξει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ, στο πλαίσιο τηλεοπτικής του συνέντευξης στο γαλλικό κανάλι Europe1, ότι η Ελλάδα «δεν έχει καμία τύχη» στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της προσθέτοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «έκανε μία προεκλογική εκστρατεία λέγοντας ασυναρτησίες που οδηγούν τη χώρα του στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Σαρκοζί έγιναν για εσωτερική πολιτική κατανάλωση: «Προτρέπω όσους ψήφισαν ή σκέφτηκαν να ψηφίσουν το Εθνικό Μέτωπο (σ.σ.: το κόμμα της Λεπέν) να κοιτάξουν τι γίνεται στην Ελλάδα! Η Άκρα Αριστερά και η Άκρα Δεξιά είναι το ίδιο πράγμα».

Ευτυχώς, δεν υιοθετούν όλα τα πολιτικά κόμματα στη Γαλλία την ακραία στάση του πρώην προέδρου της Γαλλίας.

Παρά την ουδέτερη στάση που έχει επιλέξει να κρατήσει η γαλλική κυβέρνηση αναφορικά με τα ελληνικά αιτήματα, η αριστερή πτέρυγα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος ασκεί σε εσωτερικό επίπεδο δριμεία κριτική στον πρόεδρο Ολάντ καλώντας τον να υποστηρίξει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Στο πλευρό της Ελλάδας τάσσεται δυναμικά το Μέτωπο της Αριστεράς.

Την περασμένη Τρίτη ο Ζαν - Λυκ Μελανσόν συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο για να εκφράσει την ανησυχία του για τη θέση της Γαλλίας στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα. Ο κ. Μελανσόν εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο στα Ηλύσια Πεδία δήλωσε ότι «δεν εκπροσωπεί την Ελλάδα», αλλά «μιλώντας ως Γάλλος πολίτης, που βοήθησε στη νίκη του προέδρου στις εκλογές του 2012» προσπάθησε να «πείσει» τον Ολάντ να εναντιωθεί στις πολιτικές της ΕΚΤ που προσπαθεί να «πνίξει» την Ελλάδα.

Φιλική στάση προς την Ελλάδα κρατά και το κόμμα των Πρασίνων, το οποίο, παρότι υιοθετεί μία λιγότερο αιχμηρή στάση απέναντι στη κυβέρνηση Ολάντ, παίρνει σαφείς αποστάσεις από τις επιλογές της. Οι Πράσινοι καλούν τη γαλλική προεδρία να καταδικάσει τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στη Γαλλία και την Ευρώπη και να στηρίξει την Ελλάδα με οποίο τρόπο θεωρεί κατάλληλο.

Τομά Πικετί: "Νέα δημοκρατική διακυβέρνηση της Ευρώπης"

«Σοκαρισμένος» από τη στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων απέναντι στην Ελλάδα δήλωσε ο διάσημος Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί, σε αποκλειστική δήλωσή του στην "Αυγή". Ο συγγραφέας του διεθνούς μπεστ σέλερ «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα», κληθείς να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στο Eurogroup, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η Γαλλία και η Ιταλία πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να αναγνωρίσουν ότι η λιτότητα δεν έχει βγάλει πουθενά».

Ο κ. Πικετί πρόσθεσε ότι οι δύο κυβερνήσεις «πρέπει να προτείνουν στη Γερμανία μία νέα ευρωπαϊκή συνθήκη και μία νέα δημοκρατική διακυβέρνηση της Ευρώπης». Οι απόψεις του συμπυκνώνουν τις θέσεις ενός μεγάλου κομματιού της γαλλικής διανόησης, που τάσσεται δυναμικά υπέρ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των προσπαθειών της σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο μεγαλύτερος, όμως, σύμμαχος της ελληνικής κυβέρνησης στη Γαλλία είναι η γαλλική κοινωνία. Από την επομένη της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ ένα σημαντικό κομμάτι των Γάλλων πολιτών δηλώνει ενθουσιασμένο από τη νίκη της ελληνικής Αριστεράς προσδοκώντας παρόμοιου τύπου πολιτικές αλλαγές στη Γαλλία.

Περισσότερα από δύο χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στην πορεία στήριξης της Ελλάδας που έλαβε χώρα την προηγούμενη Κυριακή στην Place de la République την οποία διοργάνωσαν κόμματα και οργανώσεις της γαλλικής Αριστεράς. Στη γαλλική τηλεόραση η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στα πρώτα θέματα της επικαιρότητας, ενώ δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί που καλούνται να σχολιάσουν τις εξελίξεις φαίνεται να κατανοούν και να στηρίζουν, έστω και σιωπηλά, τα ελληνικά αιτήματα.

Η επιθετικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών και κυβερνήσεων απέναντι στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται στη Γαλλία ως «καμπανάκι» για τη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Όπως προειδοποίησε και ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν τον Φρανσουά Ολάντ στη συνάντησή τους, η Γαλλία πρέπει να προσέξει τη στάση που θα υιοθετήσει απέναντι στη χώρα μας, γιατί «στο μέλλον τη θέση της Ελλάδας μπορεί να έχει η Γαλλία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL