Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αναβιώνουν το κόμμα του Σαδίκ στη Θράκη

Με κεντρικό σύνθημα “Ευρώπη άκουσε τη φωνή μας” και αμιγώς μειονοτικό ψηφοδέλτιο, σε αυτόνομη κάθοδο προχωρά στις ευρωεκλογές το Κόμμα Ισότητας – Ειρήνης – Φιλίας (KIEF/DEP).

Με κεντρικό σύνθημα "Ευρώπη άκουσε τη φωνή μας" το Κόμμα Ισότητας – Ειρήνης – Φιλίας (KIEF/DEP) προχωρά σε αυτόνομη κάθοδο στις ευρωεκλογές. Έπειτα από πολλά χρόνια, παράγοντες της μειονότητας συγκρότησαν αμιγώς μειονοτικό ψηφοδέλτιο στα βήματα του ανεξάρτητου βουλευτή της μειονότητας Αχμέτ Σαδίκ, ο οποίος είχε εκλεγεί το 1989 βουλευτής και σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1995.

Το κόμμα αυτό είχε ατονήσει από τότε, όταν η ελληνική πολιτεία άρχισε να εφαρμόζει στην πράξη μέτρα πολιτικής ισονομίας και ισοπολιτείας στη Θράκη. Αρκετοί μειονοτικοί είχαν εκλεγεί βουλευτές, κυρίως με το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., ενώ το 1996 είχε εκλεγεί ο πρώτος αριστερός βουλευτής της μειονότητας, ο γιατρός Μουσταφά Μουσταφά με τον ΣΥΝ.

Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 εξελέγησαν δύο μουσουλμάνοι βουλευτές με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ,ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και ο Αϊχάν Καραγιουσούφ. Στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου συμμετέχει ο Μεστάν Οσμάν Ουμίτ.

Στόχος του νέου κόμματος είναι να εξάγει στις Βρυξέλλες την ατζέντα των μειονοτικών ζητημάτων. Στελέχη του αναφέρουν ότι στα χωριά της μειονότητας η ανεργία ορισμένες φορές αγγίζει και το 60% με αποτέλεσμα ο ανδρικός πληθυσμός να οδηγείται στη μετανάστευση.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

«Ο Μητσοτάκης απογείωσε την οικονομία». Σοβαρά τώρα;

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020 δείχνουν ύφεση 0,6%. Τα συστημικά ΜΜΕ εξαφάνισαν, φυσικά, την ύφεση. Και ο Σταϊκούρας δήλωσε αισιόδοξος για την υφεσιακή επίδραση του λοκντάουν. Μόνο που το πρώτο τρίμηνο του 2020 ελάχιστα έχουν να κάνουν με το λοκντάουν, που εφαρμόστηκε μόλις το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις