Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Πλήρης ταύτιση με τη μνημονιακή πολιτική παρά το "λάθος" του... πρώτου Μνημονίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλήρης ταύτιση με τη μνημονιακή πολιτική παρά το "λάθος" του... πρώτου Μνημονίου

Στον κάλαθο των αχρήστων πέταξε χθες ο Αντ. Σαμαράς την ευκαιρία να αξιοποιήσει την κριτική που γίνεται διεθνώς στην τρόικα και το "πρόγραμμα-σοκ" που υπέστη η χώρα, καθώς μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο αναφέρθηκε μόνο στα "λάθη" του πρώτου Μνημονίου, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τον πρότερο, "αντιμνημονιακό" εαυτό του.

Σε μια συγκυρία που το Ευρωκοινοβούλιο έχει ανοίξει από μόνο του τη συζήτηση για τα λάθη και την ασυδοσία των "τροϊκανών", ο Αντ. Σαμαράς απέφυγε διπλωματικά να "εκμεταλλευθεί" αυτή τη συζήτηση και ζήτησε μόνο τον οίκτο των ευρωβουλευτών, αναφέροντας ως "επίτευγμα" ότι... η Ελλάδα "έχασε βιοτικό επίπεδο που δεν έχει χάσει κανένας λαός από τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο έως σήμερα, αλλά στέκεται όρθια, μέσα στο ευρώ, μέσα στην Ευρώπη". «Δουλεύουμε με την τρόικα 18 μήνες. Η Ελλάδα έχει πετύχει πολλούς στόχους του προγράμματος. Έχουμε διαπραγματευθεί σχεδόν για τα πάντα. Υπάρχουν, όμως, κάποια όρια. Δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε για περισσότερους φόρους και μικρότερες συντάξεις. Συμφωνήθηκε με την τρόικα ότι αν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα -και θα έχουμε το 2013-, το 70% θα επιστραφεί πίσω στον ελληνικό λαό. Σε ποιους θα το δώσουμε; Σε εκείνους που έχουν περισσότερη ανάγκη, στους συνταξιούχους και στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, συνέχισε, σε μία προεκλογικού χαρακτήρα τοποθέτηση, ενώ επιχείρησε να δικαιολογήσει το αντιμνημονιακό προσωπείο που φορούσε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: "Έχω επίσης να πω ότι από την αρχή αντέδρασα για ορισμένα σημεία του προγράμματος, κυρίως τους πολλαπλασιαστές, για τη συνέπεια που είχαν στην ύφεση, κάτι που δέχθηκε και το ΔΝΤ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί πίεση από κανέναν, ούτε για τον στόχο των ιδιωτικοποιήσεων. Δεν έχουν προχωρήσει όσο θα έπρεπε, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα ήταν αντίθετη. Τώρα θα επιταχυνθούν", επισήμανε, προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, μαζικό ξεπούλημα - για μία ακόμη φορά.

Πρωθυπουργός σε άλλη χώρα...

Αντί, λοιπόν, ο Αντ. Σαμαράς να πιέσει έτι περαιτέρω τους ευρωβουλευτές να "ελέγξουν" την τρόικα και τα πεπραγμένα της, εμφανίστηκε σαν να κυβερνά... άλλη χώρα, αφού θριαμβολόγησε για το πρωτογενές πλεόνασμα και "είδε" ανάκαμψη. "Η Ελλάδα θα είναι όρθια σε μια πορεία ανάκαμψης, έχοντας πετύχει να έχει ένα πρωτόγνωρο πρωτογενές πλεόνασμα, να καλύπτει από μόνη της τις ανάγκες της. Η Ελλάδα ξεπερνάει την κρίση της, η Ευρώπη ξεπερνάει την κρίση της. Ασφαλώς έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, έχουμε πολλά να κάνουμε, αλλά στεκόμαστε στα πόδια μας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

"Εκλογές το 2016"

Εν τω μεταξύ, για μία ακόμη φορά, επισήμανε πως δική του πρόθεση είναι να γίνουν εθνικές εκλογές το 2016 και "φωτογράφισε" τον ΣΥΡΙΖΑ ως "υπεύθυνο", αν προκηρυχθούν εκλογές το 2015, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα, ο Αντ. Σαμαράς ταύτισε τον... εαυτό του με την Ευρώπη, κλιμακώνοντας το προεκλογικό δίλημμα που ήδη χρησιμοποιεί ενόψει (τουλάχιστον) των Ευρωεκλογών. Η συντριπτική πλειονότητα του λαού δεν θέλει πρόωρες εκλογές. Εγώ και  η κυβέρνησή μου θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για τη διασφάλιση της διεξαγωγής των εκλογών το 2016", δήλωσε. Αναφερόμενος, μάλιστα, στην προεδρική εκλογή και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: "Αν δεν θέλουν να υπάρξει εκλογή ενός υπερκομματικού προσώπου και θέλουν να προχωρήσουμε σε εκλογές, ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες". "Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι εκλογές να γίνουν το 2016», συμπλήρωσε.

"Θα είμαστε πρώτοι"

Επιχειρώντας μια "ένεση ηθικού" στα στελέχη της Ν.Δ. που βλέπουν στις δημοσκοπήσεις το κόμμα τους να καταρρέει, ο Αντ. Σαμαράς εξέφρασε την εκτίμηση πως η Ν.Δ. θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές. "Θα κερδίσουν όσοι είναι υπέρ της Ευρώπης στην Ελλάδα", είπε, για να προσθέσει: "Σας διαβεβαιώνω πως θα είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, έχω εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, πιστεύω ότι αγαπούν τη χώρα τους και τα παιδιά τους, δεν αμφιβάλλουν για το αν θέλουν την Ευρώπη ή όχι. Πιστεύω ότι το πιο δύσκολο κομμάτι το έχουμε αφήσει πίσω, η ανάκαμψη βρίσκεται μπροστά μας, οι Ελληνες δεν θέλουν να επιστρέψουν στην κρίση ούτε αβεβαιότητες τύπου εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη".

Συκοφαντίες κατά ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, σε διεθνές ακροατήριο ελεεινολόγησε κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης "ακροβατεί μεταξύ συγκαλυμμένου εξτρεμισμού και λαϊκισμού". "Η αντιπολίτευση δεν δίνει καμία εναλλακτική ούτε για το παρόν ούτε για το μέλλον. Ακροβατεί μεταξύ συγκαλυμμένου εξτρεμισμού και λαϊκισμού. Θέλουν να δημιουργήσουν φόβο στην κοινωνία", τόνισε χαρακτηριστικά.

Σουλτς: "Η ύπαρξη της τρόικας δεν είναι κακή"

Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μαρτ. Σουλτς, που είναι και υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν, επιχείρησε να κρατήσει ισορροπίες, στις ερωτήσεις που δέχθηκε από δημοσιογράφους και ευρωβουλευτές για την ανάγκη λογοδοσίας της τρόικας. Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα και απομένουν ζητήματα στον διαρθρωτικό τομέα. Αναφερόμενος δε στη νέα επίσκεψη της τρόικας το επόμενο διάστημα, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί περαιτέρω για θέματα υψηλότερης φορολογίας ή μικρότερων συντάξεων. Στην προσπάθειά του, πάντως, να μην δυσαρεστήσει και το Βερολίνο (ενόψει των εκλογών για την προεδρία της Κομισιόν), ο Γερμανός Μάρτ. Σουλτς κράτησε κλειστά τα χαρτιά του και στο κατά πόσον το ΔΝΤ έχει θέση στην Ευρωζώνη: «Είναι θέμα που απαιτεί μεγάλη συζήτηση» περιορίστηκε να πει, συμπληρώνοντας πως "η συζήτηση αυτή ίσως έχει αρχίσει, ίσως πρέπει να αρχίσει. Είναι κάτι το οποίο θα το δει και το Συμβούλιο, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο". Πάντως, παρατήρησε απλώς ότι "η ύπαρξη της τρόικας δεν είναι κάτι κακό", αλλά "το θέμα είναι τι ακριβώς κάνει".

"Δύο άκρα" διά χειρός... Μπαρόζο

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η ομιλία του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Μπαρόζο, μετά την τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού, αφού τα όσα είπε ο Πορτογάλος Μπαρόζο είχαν κάτι από... "θεωρία δύο άκρων". Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως εν μέσω κρίσης «βλέπουμε την άνοδο του εξτρεμισμού από την Άκρα Δεξιά και την Άκρα Αριστερά» στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ τόνισε πως η Ευρώπη "πρέπει να αντιμετωπίσει την πρόκληση του λαϊκισμού". "Δεν πρέπει να χαθεί μια ολόκληρη γενιά λόγω της ανεργίας, πολύ ορθά η ελληνική προεδρία έχει δώσει έμφαση στις κοινωνικές διαστάσεις", πρόσθεσε, αν και είναι ο ίδιος που διαρκώς καλεί την Αθήνα "να τηρήσει τις δεσμεύσεις της".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL