Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
Δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα

Φαίνεται ότι η παροιμιώδης πολυπραγμοσύνη του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, η οποία κατά πολλούς μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνη γνωστού παραδοσιακού πρωταγωνιστή της λαϊκής τέχνης του θεάτρου σκιών, του έχει χαρίσει και ικανότητες μαντικής ή ταξιδιού στον χρόνο.

Διαφορετική καλόπιστη εξήγηση δεν μπορεί να δοθεί στο γεγονός ότι ο βουλευτής της Ν.Δ. και υπόλογος για την υπόθεση του φαρμακευτικού σκανδάλου της Novartis δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου σχετικά με την προσφυγή της Ελένης Τουλουπάκη ενάντια στην ποινική της δίωξη, πέντε μέρες πριν αυτή εκδοθεί.

Μάλιστα, ο πληθωρικός σε δηλώσεις και δημοσιεύσεις υπουργός δεν αρκέστηκε στο να «προαναγγείλει την απόφαση», όπως συνηθίζει συχνά να κάνει, αλλά δημοσίευσε την είδηση ακριβώς όπως συνέβη χθες. Αν δεν πρόκειται για κάποια διαπλοκή της εκτελεστικής με τη δικαστική εξουσία, κάτι που θα σήμαινε ουσιαστική διαφθορά της δημοκρατικής ανεξάρτητη λειτουργίας των θεσμών, τότε μιλάμε για ένα πραγματικό θαύμα.

Και στο βάθος... Novartis

Θυμίζουμε ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς είχε προσφύγει στο δικαστικό συμβούλιο εναντίον της ποινικής δίωξης που της ασκήθηκε για ένα κακούργημα και ένα πλημμέλημα υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα αυτό είχε ήδη αρχειοθετηθεί από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη, πριν υπάρξει παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης από τον συνάδελφό του Βαγγέλη Ζαχαρή, κάτι το οποίο συνιστούσε ανάσυρση της υπόθεσης χωρίς να έχει υπάρξει προσθήκη νέων στοιχείων που να την επιτρέπει.

Η άσκηση ποινικής δίωξης στην Ελένη Τουλουπάκη αποτελούσε εμφανώς αγωνιώδη επιθυμία της κυβέρνησης, καθώς η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στον υπουργό Δικαιοσύνης να ζητήσει την αντικατάστασή της από την υπόθεση διαφθοράς της Novartis, την οποία διαχειρίζεται.

Μέχρι τώρα η αντικατάσταση αυτή έχει επιχειρηθεί και προαναγγελθεί πολλές φορές από κυβερνητικά στελέχη, τα οποία έχουν ενοχληθεί από τον τρόπο με τον οποίο χειριζόταν η εισαγγελέας την υπόθεση. Μόνο που ο Άδωνις Γεωργιάδης βιάστηκε λίγο παραπάνω και αυτή τη φορά πέρασε από το «δέον όπως» στην πρόωρη αναγγελία μιας απόφασης.

Μια προαναγγελθείσα απόφαση

Συγκεκριμένα, στις 30 Ιουλίου, ο υπουργός Ανάπτυξης δημοσίευσε στο Twitter «είδηση» από το φιλοκυβερνητικό σάιτ ereportaz.gr, σύμφωνα με την οποία το ΣυμβούλιοΠλημμελειοδικών «απέρριψε ομόφωνα» την αίτηση ακυρότητας που είχε καταθέσει η Τουλουπάκη, επαναλαμβάνοντας ως προσωπικό του σχόλιο την κατά φαντασίαν (;) είδηση.

Τότε από το συμβούλιο υπήρξε δήλωση, όχι απλά ότι δεν έχει υπάρξει σχετική απόφαση, αλλά ότι το συμβούλιο δεν έχει καν συνεδριάσει επί του θέματος. Να όμως που αποδείχθηκε ότι ο άλλοτε τηλεβιβλιοπώλης έβλεπε μπροστά από την εποχή του έστω και κατά πέντε ημέρες και η είδηση «επιβεβαιώθηκε» ετεροχρονισμένα.

Είναι άγνωστο αν οι δικαστές που πήραν την απόφαση επηρεάστηκαν εκ των υστέρων από την επιθετική κίνηση του υπουργού να τη δημοσιεύσει ως ληφθείσα ή αν κάποια από τα φιλοκυβερνητικά σάιτ που δημοσίευσαν την «είδηση» στις 30 Ιουλίου «μπερδεύτηκαν» και δημοσίευσαν ως «απόφαση» κάποια«διαβεβαίωση».

Στη δεύτερη περίπτωση βέβαια θα ήταν χρήσιμο ίσως να επενδύσουν στη βελτίωση του δημοσιογραφικού προϊόντος τους τα χρήματα που πήραν (όλα όσα αναπαρήγαγαν το συγκεκριμένο δημοσίευμα) από τη λίστα Πέτσα. Σε κάθε περίπτωση προκύπτει ότι οι επαναλαμβανόμενες προαναγγελίες του Άδωνι Γεωργιάδη για την άσκηση ποινικής δίωξης στην Ελένη Τουλουπάκη και τελικά και η αναγγελία της, πριν από την ώρα της, άξιζαν τον κόπο και δεν πήγαν χαμένες.

Με χαρακτήρα οριακής άποψης

Στην ουσία της υπόθεσης, η οποία βέβαια περνάει σε δεύτερη μοίρα με βαριά τη σκιά της εξωθεσμικής πολιτικής παρέμβασης κυβερνητικού στελέχους, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκρινε ότι δεν τίθεται θέμα «χρονικής υπεροχής» μεταξύ των δύο βουλευμάτων, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι «η προκαταρκτική εξέταση [...] συνδέεται με την ταχύτητα διεκπεραίωσης της έρευνας» και θεώρησε ότι η έκφραση δικαιοδοτικής κρίσης των δύο αντεισαγγελέων είναι ίσης αξίας. Επομένως η άσκηση δίωξης κατά παραγγελία του κ. Ζαχαρή είναι νόμιμη. Μία άποψη που χαρακτηρίζεται οριακή από αρκετούς νομικούς, δεδομένης της ασάφειας που υπάρχει στους κανόνες που διέπουν την εισαγγελική λειτουργία. Ένας λόγος παραπάνω, λοιπόν, να βγάλει τους δικαστικούς από τη δύσκολη θέση ο υπουργός Ανάπτυξης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL