Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
Μαρτυρίες για την αστυνομική επίθεση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαρτυρίες για την αστυνομική επίθεση

"Τώρα γ...στε τους"

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής πορείας και ενώ το μπλοκ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη αρχίσει να υποχωρεί κατεβαίνοντας την Πανεπιστημίου, στο ύψος της Βουκουρεστίου δεχτήκαμε ξαφνικά τελείως απρόκλητη επίθεση με ρίψη κρότου-λάμψης μέσα στο μπλοκ και ακολούθησε αμέσως επίθεση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, που με τις μηχανές έπεφτε στην κυριολεξία πάνω στον κόσμο του μπλοκ.

Αμέσως τραπήκαμε σε φυγή στα στενά πάνω από την Πανεπιστημίου, όπου στην οδό Βησσαρίωνος δεχτήκαμε επίθεση από έξι άνδρες της ομάδας "Δ". Κατέβηκαν από τις μηχανές και άρχισαν να μας κυνηγάνε φωνάζοντας "τώρα γαμήστε τους", ενώ ούτε είχαμε προκαλέσει με οποιονδήποτε τρόπο ούτε φέραμε οποιαδήποτε αντίσταση. Η αντίδρασή μας ήταν απλώς να τρέξουμε προς τη Σίνα, ενώ εκείνοι από πίσω μας βαρούσαν σε κεφάλια, πλάτες, πόδια, χέρια, ώστε να μας ρίξουν κάτω. Για 'καλή μας τύχη', φτάνοντας στη Σίνα σταμάτησαν να μας κυνηγούν αφού βρήκαν άλλα πρόσφορα θύματα πάνω στα οποία άρχισαν να πέφτουν με τις μηχανές πάνω στα πόδια τους με τη δολοφονική μανία που τους διακρίνει.

Σωτήρης Αλεξίου, γραμματέας Κ.Σ. Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Απόστολος Γαβράς, μέλος Κ.Σ. Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Έσκαγαν πάνω μας οι κρότου-λάμψης

Ήμασταν στην πλατεία Συντάγματος και ξεκινήσαμε συντεταγμένα με το μπλοκ της Νεολαίας να πηγαίνουμε προς το Πανεπιστήμιο. Βλέπαμε κόσμο να τρέχει δίπλα μας, αλλά διατηρούσαμε όλοι και όλες την ψυχραιμία μας. Λίγο πριν τη Βουκουρεστίου, έγινε το πρώτο μεγάλο μπαμ. Ξαφνικά ξεκίνησαν να σκάνε στα πόδια μας συνεχόμενα πολλές κροτίδες λάμψης και να τρέχει κόσμος πάνω μας. Στο δεύτερο μεγάλο μπαμ, όπως έτρεχα, η κροτίδα με βρήκε στο δεξί πόδι και έσκασε πάνω μου. Ένιωσα να εκρήγνυται στο πόδι μου.

Δεν πρόλαβα να καταλάβω τι έγινε και δεύτερη κροτίδα έσκασε μπροστά στο αριστερό μου πόδι. Ένιωσα έναν πόνο και ένα κάψιμο και στα δυο πόδια και είδα να τρέχει αίμα. Δεν καταλάβαινα ακριβώς τι έγινε, απλώς φώναξα "έχω χτυπήσει" και με βοήθησαν να μπω σε μια στοά. Μόλις μπήκαμε στη στοά η κατάσταση ήταν αποπνικτική καθώς δεν μπορούμε να ανασάνουμε από τα δακρυγόνα. Ευτυχώς, καταφέραμε και μπήκαμε περίπου 30 άτομα σε ένα εστιατόριο στη στοά και παραμείναμε εκεί, μην μπορώντας να αποχωρήσουμε, σχεδόν για μια ώρα. Αργά το βράδυ πια, με τη βοήθεια συντρόφων/ισσών, κατάφερα να φτάσω σε φαρμακείο. Τελικά, οι κροτίδες μού είχαν δημιουργήσει δύο εγκαύματα. Ένα στο κάθε πόδι.

Κατερίνα Τσατσαρώνη, μέλος Γραμματείας Κ.Σ. Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση μαζί με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ξύπνησαν τον χειρότερο εφιάλτη τους

Ήταν η στιγμή που τα μπλοκ των διαδηλωτών βρίσκονταν στο Σύνταγμα. Τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τοποθετημένα στην αρχή της Πανεπιστημίου. Μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς καμία απολύτως αφορμή, τα δακρυγόνα και οι κρότου-λάμψης έπεφταν από παντού, διαλύοντας τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ. Μια ηλικιωμένη κυρία έπεσε μπροστά μου και πριν προλάβω να τη σηκώσω, οι δυνάμεις της αστυνομίας έβγαιναν από κάθε στενό με απίστευτη αγριότητα χτυπώντας τους διαδηλωτές.

Το ανθρωποκυνηγητό ξεκίνησε σε όλο το μήκος της Πανεπιστημίου. Μηχανάκια της ομάδας ΔΕΛΤΑ με κλομπ στα χέρια, κάνοντας ελιγμούς γύρω από τους διαδηλωτές σαν συμμορία, χτυπούσαν κατευθείαν στο ψαχνό. Ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος, ανήμπορος να αντεπεξέλθει στην αγριότητα. Στρίψαμε στην οδό Σίνα και μας ακολούθησαν τέσσερις μηχανές. Μας περικύκλωσαν, πέταξαν τις μηχανές στα πόδια μας με σκοπό να μας χτυπήσουν και άρχισαν να μας κυνηγάνε με το κλομπ στο χέρι. Κατάφερα να ξεφύγω από δύο αστυνομικούς, αφού με χτύπησαν γερά στα πλευρά, προσπαθώντας να με ρίξουν κάτω.

Η ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την κατάργηση των διαδηλώσεων θα μείνει στην Ιστορία ως μια ημέρα πρωτοφανούς αγριότητας και καταστολής που όμοιά της έχουμε να ζήσουμε πολλά χρόνια. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ξύπνησαν τον χειρότερο τους εφιάλτη. Τους νέους ανθρώπους που μάχονται για ζωή και αξιοπρέπεια. Να θυμούνται πως όσο περισσότερο μας σφίγγουν με την κανονικότητά τους, τόσο περισσότερο θα κοκκινίζουμε, χωρίς να κάνουμε ούτε βήμα πίσω.

Μάριος Θεοφιλάτος, μέλος Γραμματείας Κ.Σ. Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Πέρασαν από πάνω μας τα μηχανάκια της ΔΕΛΤΑ

Συμμετείχα στην πορεία με το μπλοκ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου το μπλοκ μας δέχθηκε απρόκλητη επίθεση από την αστυνομία. Σε κάποια στιγμή είδα από τα αριστερά μου να βγαίνει από τον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου μια διμοιρία ΜΑΤ και να κατευθύνεται προς εμάς. Σε κλάσματα του δευτερολέπτου ξεκίνησαν να σκάνε χειροβομβίδες κρότου-λάμψης μέσα στο μπλοκ της Νεολαίας. Εγώ μέτρησα τουλάχιστον 12.

Η μία εξ αυτών έσκασε δίπλα στο πόδι μου, με αποτέλεσμα να μου δημιουργήσει έγκαυμα στον αστράγαλο. Το κλίμα είχε γίνει αποπνικτικό καθώς δεν μπορούσαμε όχι μόνο να αναπνεύσουμε από τα δακρυγόνα αλλά και να δούμε μπροστά μας από τους καπνούς. Στη συνέχεια, με μερικούς ακόμη συντρόφους μου προσπαθήσαμε να ανεβούμε την Bουκουρεστίου και τότε είδαμε να περνάνε κυριολεκτικά από πάνω μας μηχανάκια της νεοσύστατης ομάδας ΔΕΛΤΑ που χτυπούσαν απροκάλυπτα όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν προς τα δεξιά και διεμβόλισαν το εναπομείναν μπλοκ της Νεολαίας και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και των άλλων συλλογικοτήτων που ήταν πίσω μας.

Οι εικόνες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν, νομίζω είναι ενδεικτικά. Σήμερα, μία μέρα μετά, αντιμετωπίζω αναπνευστικά προβλήματα, καθώς πάσχω από χρόνιο άσθμα. Αυτά που ζήσαμε χθες εύχομαι να μην τα ζήσει κανείς στο μέλλον. Πολύ φοβάμαι όμως ότι ήταν μια εικόνα από το μέλλον. Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που είναι προ των πυλών. ΜΑΤ- βία και καταστολή σε όσους δεν συμφωνούν με την πολιτική της.

Μαριάννα Βεντούρη, φοιτήτρια

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL