Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Ποιοι υπουργοί ανησυχούν για τον ανασχηματισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποιοι υπουργοί ανησυχούν για τον ανασχηματισμό

Την αντίστροφη μέτρηση για τον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης κήρυξε, για “μετά την 1η Ιουλίου που θα ανοίξει η χώρα”, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ενταφιάζοντας την προοπτική της διενέργειας πρόωρων εκλογών. Αντίθετα το σενάριο της προσφυγής στην κάλπη φέρεται να προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο υπουργός Επικρατείας, στρέφοντας το βλέμμα στους αδύναμους κυβερνητικούς “κρίκους” (Γ. Βρούτσης, Χ. Θεοχάρης, Λ. Μενδώνη, Λ. Αυγενάκης, Ν. Κεραμέως, Άδ. Γεωργιάδης), επεσήμανε ότι “δεν χρειάζεται σαρωτική αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης” καθώς, όπως ισχυρίστηκε με αλαζονικό ύφος, “θεωρούμε ότι σε μεγάλο βαθμό έχει επιτύχει».

Τον δρόμο για τη συγχώνευση των υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού σε ένα “υπερυπουργείο” ανοίγει δε η προαναγγελία του κ. Γεραπετρίτη ότι «όπου χρειάζεται θα γίνουν οι αναγκαίες οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές” στο κυβερνητικό σχήμα. Υπ’ αυτό το πρίσμα ο Στέλιος Πέτσας επιχείρησε, ανεπιτυχώς, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφέροντας ότι “δεν υφίσταται κανένα θέμα ανασχηματισμού”...

Οι “αδύναμοι κρίκοι”

Δέσμιος των “Σκόιλ Ελικικού» ο Γιάννης Βρούτσης. Το φιάσκο με τα voucher των 600 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες αναμένεται να στοιχίσει στον Γιάννη Βρούτση τη θέση του υπουργού Εργασίας. Η κυβέρνηση, έξι ημέρες μετά τον σάλο που προκάλεσαν τα ακατάληπτα ελληνικά τύπου... «Σκοιλ Ελικικού», εξαναγκάστηκε να αποσύρει τα διαβόητα προγράμματα.

Το Μαξίμου δε -στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε- παραμέρισε απροκάλυπτα τον Γ. Βρούτση επισημαίνοντας ότι «με εντολή του πρωθυπουργού» ξεκινά «αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εργασίας επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα εντοπίζοντας «δύο - τρία ορθογραφικά λαθάκια»... Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε με ένα... ξερό «ναι» την επόμενη ημέρα (σε ερώτηση της «Α») για το αν ο υπουργός Εργασίας εξακολουθεί να απολαύει της εμπιστοσύνης του Κ. Μητσοτάκη.

Ωστόσο η θέση του Γ. Βρούτση είχε ήδη επιβαρυνθεί και από την αποκάλυψη ότι στενή συνεργάτιδά του ανήκε σε οικογένεια που κατέχει Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών -που μαζί με άλλους ιδιοκτήτες ΚΕΚ έχουν Ένωση Εταιρειών, η οποία έχει αναλάβει τη λειτουργία των πλατφορμών!

Επιβεβαίωσε τις μειώσεις

Επιπλέον, δυσανεξία προκάλεσε στους ενοίκους του Μαξίμου το γεγονός ότι ο Γιάννης Βρούτσης επιβεβαίωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ρεπορτάζ της “Αυγής” για το “ψαλίδισμα” στο δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα άδειας. «Η προσαρμογή θα γίνει πάντα στη βάση του μισθού που παίρνει στην τσέπη του. Θα υπάρχει αντιστοίχιση με την προσαρμογή στον νέο μισθό που παίρνει στο νέο περιβάλλον» είπε χαρακτηριστικά...

Σε... διακοπές ο Θεοχάρης;

Στην πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση -ενόψει ανασχηματισμού- βρίσκεται ο Χάρης Θεοχάρης, καθώς τα διαδοχικά ολέθρια σφάλματά του στο κομβικό στάδιο του «ανοίγματος» της τουριστικής δραστηριότητας έχουν εξοργίσει το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Η επίσημη λίστα που ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου το υπουργείο Τουρισμού με τις 29 χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα δέχεται επίσημα αεροπορικές πτήσεις από τον Ιούλιο προκάλεσε την οργή των κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Λουξεμβούργου, καθώς η διατύπωση του δελτίου Τύπου τις στιγμάτιζε ως επικίνδυνες λόγω κορωνοϊού.

Ήδη η θέση του υπουργού στην κυβέρνηση άρχισε να επιδεινώνεται όταν -σε διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στις αρχές Μαΐου- έσπευσε να ανακοινώσει βασικές παραμέτρους του κυβερνητικού σχεδίου για την επανεκκίνηση του τουριστικού κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η δυσαρέσκεια προς τον Χάρη Θεοχάρη εκφράστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό καθώς δεν είχαν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους επαγγελματικούς φορείς του τουρισμού, ενώ υπήρχαν και διαπραγματευτικές εκκρεμότητες στο διεθνές στερέωμα (π.χ. διακρατικές συμφωνίες για την προσέλευση τουριστών κ.λπ.).

Λίγες εβδομάδες αργότερα (28 Μαΐου) η πρωτοβουλία του υπουργού Τουρισμού να προχωρήσει στον υγειονομικό διαχωρισμό των νησιών ενόψει της κολοβής τουριστικής σεζόν προκάλεσε αλυσιδωτές παρενέργειες.

Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των μικρών νησιών «υψηλής επικινδυνότητας» (λόγω έλλειψης υγειονομικών υποδομών) κατήγγειλαν την κυβέρνηση παραδίδοντας τη σκυτάλη στον υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα, που «άδειασε» δημόσια τον προϊστάμενό του λέγοντας ότι «δεν συμφωνούμε κατ' ανάγκην σε όλα μέσα σε ένα υπουργείο»! Στο ερώτημα δε αν πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Θεοχάρης είπε χωρίς ενδοιασμούς: «Δεν μπορώ να υποκαταστήσω τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν χρειάζεται υποδείξεις».

Χρεώνεται το μέτωπο με τους καλλιτέχνες η Μενδώνη

Κεντρική στόχευση των επικοινωνιολόγων του Μαξίμου ήταν να προβληθεί η εικόνα της “αγαστής” σχέσης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους καλλιτέχνες. Σε αυτό το φόντο, το επιτελείο του πρωθυπουργού χρεώνει εξ ολοκλήρου στη Λίνα Μενδώνη την ευθύνη για το μέτωπο που άνοιξε η κυβέρνηση με τους εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού αναφορικά με τα οικονομικά μέτρα στήριξής τους.

Η έκφραση δυσαρέσκειας της υπουργού Πολιτισμού (σε ερώτηση της “Α”) για τις δηλώσεις του Στ. Ξαρχάκου ( “η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους καλλιτέχνες ως επαίτες”) προκάλεσε πληθώρα αρνητικών σχολίων από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Επιπλέον η απαξιωτική απάντησή της ότι “ο χαρακτηρισμός επαίτες είναι προσβλητικός για τον κλάδο» τέθηκε στο στόχαστρο και “γαλάζιων” στελεχών.

“Υπερυπουργός” η Όλγα Κεφαλογιάννη;

Η διαφαινόμενη αποχώρηση των Λίνα Μενδώνη και Χάρη Θεοχάρη έχει ενεργοποιήσει εκ νέου το σενάριο της συνένωσης των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού με... υπερυπουργό την Όλγα Κεφαλογιάννη!

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Κεφαλογιάννη είχε συζητήσει προεκλογικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αξιοποίησή της στο «υπερυπουργείο με αναπτυξιακό στίγμα».

Ο πρωθυπουργός ωστόσο δεν υλοποίησε το εγχείρημα της συγχώνευσης εισπράττοντας την κάθετη άρνηση της -πρώτης σε σταυρούς στην Α’ Αθήνας- βουλευτού όταν της πρότεινε το υπουργείο Τουρισμού. Η κ. Κεφαλογιάννη... φρόντισε δε να «αδειάσει» τη Λ. Μενδώνη λέγοντας ότι «η προσφορά του Σταύρου Ξαρχάκου στον πολιτισμό είναι ανεκτίμητη και το λιγότερο που του οφείλουμε είναι ο σεβασμός μας. Τον ίδιο σεβασμό οφείλουμε και στους χιλιάδες ανθρώπους του πολιτισμού»...

Δυσαρέσκεια για τα “ψεύδη” της Κεραμέως

Προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης για τη διάρρηξη των σχέσεων με το μεγαλύτερο μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας, όπως αποτυπώνεται και με τη διεξαγωγή διαδοχικών πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων. Η Νίκη Κεραμέως βρίσκεται στο στόχαστρο των «γαλάζιων» συνδικαλιστών (ΔΑΚΕ) λόγω της “επιμονής” της να προωθήσει τη χρήση καμερών κατά την ώρα διδασκαλίας για να μεταδίδεται το μάθημα στα παιδιά που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν διά ζώσης την εκπαιδευτική διαδικασία.

Παράλληλα κυβερνητικά στελέχη της προσάπτουν ότι «συνελήφθη ψευδόμενη» όταν υποστήριζε πως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει εγκρίνει τη «ζωντανή μετάδοση» των μαθημάτων στη σχολική τάξη...

Συν τοις άλλοις o αντιπρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Τρούλης υπογράμμισε ότι «δυστυχώς η κυρία Κεραμέως είπε ψέματα για ακόμη μία φορά» μετά τον ισχυρισμό της υπουργού Παιδείας (σε σχετική ερώτηση της «Α») ότι συναντήθηκε με τη ΔΟΕ πριν από την απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων!

Στο στόχαστρο τα ανάλγητα ξεσπάσματα του Γεωργιάδη

Αίσθηση προκαλεί το δημοσκοπικό limit down του Άδ. Γεωργιάδη, ο οποίος σε μετρήσεις πριν από την πανδημία βρισκόταν στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας. Ο υπουργός Ανάπτυξης χρεώνεται ενδεχομένως από τους πολίτες προκλητικές δηλώσεις κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης. Τα ανάλγητα ξεσπάσματα του υπουργού προκαλούν ωστόσο και δυσφορία στο Μαξίμου.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος -τις πρώτες ημέρες της πανδημίας- στην εξέλιξη της τιμής των απολυμαντικών ανέδειξε τη... «μαυραγορίτικη» θεωρία ότι «ένα προϊόν αυξάνει την τιμή του βάσει της προσφοράς». Σε αυτό το πλαίσιο κατέληξε στο συμπέρασμα: «Άρα δεν μπορείς να πεις ότι αυτό είναι αισχροκέρδεια».

Συν τοις άλλοις με την κυνική φράση «ε, πόσο θα φάει πια; 300 κιλά να γίνει” τάχθηκε κατά της ενίσχυσης των εισοδημάτων των πολιτών την πρώτη περίοδο του lockdown, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιούσε διαδοχικά διαγγέλματα φορώντας κοινωνικό προσωπείο! Μνημείο κυνισμού αποτελεί και η δήλωσή του -για τα voucher των επιστημόνων- ότι “δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για τα τραγικά λάθη που περιλαμβάνει το πρόγραμμα, αλλά οι ίδιοι οι επιστήμονες, καθώς αυτοί είναι που επιλέγουν σε ποιο ΚΕΚ θα πάνε!

Μηδενικές επιδόσεις στις επενδύσεις

Δυσμενή σχόλια παραγόντων της Ν.Δ. προκαλούν ωστόσο οι «μηδενικές» επιδόσεις του στο μέτωπο των επενδύσεων -που αποτέλεσε την προεκλογική σημαία της Ν.Δ.- πριν από την εισβολή του κορωνοϊού! Η χθεσινή δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης (ΕΡΤ-1) ότι “αυτή την εβδομάδα μπαίνουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό” για να γκρεμίσουν περίπου 450 κτήρια στον χώρο του παλιού αεροδρομίου προκάλεσε πληθώρα πικρόχολων σχολίων στα social media. Η θέση του Άδ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Ανάπτυξης είναι επισφαλής. Ωστόσο αποκλείεται να τεθεί στο... ράφι, καθώς θεωρείται «χρήσιμος» στο συκοφαντικό μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ...

Κόκκινη κάρτα στον Αυγενάκη

Στον “πάγκο” αναμένεται να στείλει ο πρωθυπουργός και τον Λευτέρη Αυγενάκη στον επικείμενο ανασχηματισμό. Οι αδέξιοι χειρισμοί -στις αρχές Φεβρουαρίου- του υφυπουργού Αθλητισμού στο θέμα των ποινών του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης πυροδότησαν κυβερνητική αναταραχή που οδήγησαν στο “ψαλίδισμα” των αρμοδιοτήτων του.

Ως γνωστόν, ο έμπιστος συνομιλητής του πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης εκτελεί και χρέη υπουργού... ποδοσφαίρου, καθώς εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις συνομιλίες με τις FIFA και UEFA για το περιβόητο “μνημόνιο συναντίληψης”. Παράλληλα πολλές συζητήσεις στον χώρο του ποδοσφαίρου προκάλεσε το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των ομάδων της Γ’ Εθνικής παρέκαμψαν τον Λευτέρη Αυγενάκη, παρουσιάζοντας το αίτημά τους για αναδιάρθρωση στον Γ. Γεραπετρίτη!

Οι “σαμαρικοί” θέλουν εκλογές

Επίθεση στον Μητσοτάκη από το Antinews

Σε διαφορετική ανάγνωση των χθεσινών δηλώσεων του Γιώργου Γεραπετρίτη προβαίνει η ιστοσελίδα Antinews, που απηχεί τις απόψεις των οπαδών του Αντώνη Σαμαρά. Σε πύρινο άρθρο κατά του πρωθυπουργού σημειώνεται ότι:

“Μην αυταπατάστε, όσο διαψεύδει ότι δεν προτίθεται να τις προκηρύξει, καθώς είναι υπεύθυνος ηγέτης κι όχι αριβίστας, τόσο πιο κοντά έρχονται οι κάλπες. Άλλωστε τα προεκλογικά σενάρια είχαν πρωτοδεί -εν μέσω καραντίνας- το φως της δημοσιότητας από φιλοκυβερνητικά μέσα. Που σημαίνει ότι η διαρροή έγινε σκόπιμα από το Μαξίμου προς δημιουργία του απαραίτητου κλίματος για να μην πληγεί η fake υπευθυνότητα του Μητσοτάκη. Μην εθελοτυφλείτε, πίσω από το προσωπείο του ευσυνείδητου πολιτικού κρύβεται ένας τακτικιστής τυχοδιώκτης”!

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη η εφημερίδα “Καθημερινή” ανέφερε πως “ο Αντώνης Σαμαράς συναντάει κόσμο και εκφράζει πάντα χωρίς φόβο, αλλά με πάθος, τις απόψεις του. Όπως μάλιστα λέει σε συνομιλητές του, είναι υπέρ των πρόωρων εκλογών, ώστε ‘να καθαρίσει το τοπίο’, εννοώντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτή την επιλογή θα καταγράψει μια νέα καθαρή νίκη έναντι του Τσίπρα”...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL