Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γαβρ. Σακελλαρίδης: Να αναγνώσουμε την νέα κατάσταση στα δικαιώματα μετά την πανδημία (ηχητικό)

Είτε μείνει πίσω μας η πανδημία και το lock-down είτε υπάρξει επανάληψη από το Φθινόπωρο, είναι σημαντικό να αναγνώσουμε την κατάσταση, να αντιληφθούμε ότι αυτή η περίοδος μπορεί να είναι καθοριστική για τον κόσμο, όπως τον ξέρουμε, είπε ο κ. Σακελλαρίδης

Η περίοδος που διανύουμε μετά την πανδημία, είτε επιστρέψουν τα περιοριστικά μέτρα είτε όχι, μπορεί να είναι καθοριστική για τον κόσμο όπως τον ξέρουμε, η ηλεκτρονική έκδοση της Διεθνούς Αμνηστίας «Αγώνας σε Καιρούς Αβεβαιότητας: Ανθρώπινα Δικαιώματα και Πανδημία» συμβάλλει στην διαμόρφωση των διεκδικήσεων για το επόμενο διάστημα, είπε ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος Γαβριήλ Σακκελαρίδης Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Η έκδοση ebook από την Διεθνή Αμνηστία για την πανδημία, που περιλαμβάνει 26 άρθρα μίας ομάδας συγγραφέων, έχει τίτλο «Αγώνας σε Καιρούς Αβεβαιότητας: Ανθρώπινα Δικαιώματα και Πανδημία» και είναι μία συλλογή πολλών διαφορετικών άρθρων από πολλούς συγγραφείς, ο καθένας μπορεί να βγάλει διαφορετικά συμπεράσματα, αλλά όλα διαπερνώνται από μία «κόκκινη γραμμή» που τα ενώνει: είναι μία περίοδος πάρα πολύ κρίσιμη.

Είτε μείνει πίσω μας η πανδημία και το lock-down είτε υπάρξει επανάληψη από το Φθινόπωρο, είναι σημαντικό να αναγνώσουμε την κατάσταση, να αντιληφθούμε ότι αυτή η περίοδος μπορεί να είναι καθοριστική για τον κόσμο, όπως τον ξέρουμε, είπε ο κ. Σακελλαρίδης.

Το ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, σημείωσε, έρχεται στο προσκήνιο ειδικά αν επεκταθούν σε σειρά από ζητήματα που δεν άπτονται μόνο στο κομβικό των ατομικών ελευθεριών, αλλά στα κοινωνικά δικαιώματα στην υγεία, την εργασία, την αξιοπρεπή διαβίωση, τα ψηφιακά δικαιώματα. Μέσα από το πρίσμα των δικαιωμάτων θα προκύψουν οι διεδικήσεις για την επόμενη ημέρα. Δεν πρόκειται για φιλοσοφική κουβέντα, έχουμε μπροστά μας μία νέα διαμορφούμενη πραγματικότητα που έχει αρκετές νότες «μαύρου», με την έννοια του σκοτεινού. Όλα αυτά τα δικαιώματα είναι θεμελιωμένα σε διεθνείς συμβάσεις, όπως στα εργασιακά το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, τη Χάρτα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, κτλ.

Η πανδημία ήρθε σε μία περίοδο ήδη βεβαρυμένη σε πολλές περιοχές του κόσμου, αλλού για τις ατομικές ελευθερίες, αλλού λόγω της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας, με τα θέματα ψηφιακών δικαιωμάτων, ιδιωτικότητας, κυβερνοασφάλειας σε αμφισβήτηση. Όπου έχουν αυξηθεί οι ευάλωτες ομάδες (πρόσφυγες, γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας, παιδιά, φυλακισμένοι, άνθρωποι με αναπηρίες), έχουν πληγεί -πόσο μάλλον μέσα στην πανδημία, τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος στην χαρακτηριστική περίπτωση στη χώρα μας του Βασίλη Δημάκη και των όσων του επέβαλαν με αφορμή την πανδημία, ή της διαφορετικής αντιμετώπισης συναθροίσεων πολιτών σε δημόσιους χώρους από την αστυνομία.

 

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κυβέρνηση, ο Άδωνις και το κράτος δικαίου

Στις αρχικές συζητήσεις για το ταμείο ανάκαμψης, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πολλές χώρες ζήτησαν να συνδεθεί η κοινοτική χρηματοδότηση με τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Το θέμα αυτό έθιγε κυρίως την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο