Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
Σκηνικό εκμετάλλευσης της Marfin στήνει η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκηνικό εκμετάλλευσης της Marfin στήνει η κυβέρνηση

Ατμόσφαιρα πολιτικής έντασης, στον απόηχο των επιπτώσεων της οικονομικής πανδημίας, επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας ως όχημα την ανείπωτη τραγωδία της Μarfin. Ο πρωθυπουργός, επιδεικνύοντας μικροκομματική στόχευση, απηύθυνε χθες προσκλητήριο στους πολιτικούς αρχηγούς να παραστούν στην τελετή για τον «εντοιχισμό πλακέτας στον χώρο όπου δολοφονήθηκαν οι τρεις συμπολίτες μας» το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι. “Προσκαλώ τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων να παραβρεθούν. Ας αφήσουμε πίσω την εποχή του διχασμού και της βίας με μια συμβολική αλλά αυτονόητη πράξη ενότητας” σημείωσε, επιχειρώντας εμμέσως να ταυτίσει τον αντιμνημονιακό αγώνα της περιόδου με τη δολοφονία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα αποτίσει φόρο τιμής με την κατάθεση στεφάνου στο σημείο που θα στηθεί η πλακέτα, νωρίτερα, στις 9.30, υπενθυμίζοντας ότι, «δέκα χρόνια μετά την τραγωδία, στο τιμόνι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται με επιλογή του κ. Μητσοτάκη οι ίδιοι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν τότε την υπόθεση χωρίς να εντοπίσουν και να οδηγήσουν τους ενόχους στη Δικαιοσύνη». Εκφράζει δε την ελπίδα «αυτή τη φορά να πράξουν το καθήκον τους για την πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας». Στις 10.30 θα καταθέσει στεφάνι το ΚΚΕ θυμίζοντας ότι «οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί του αποτρόπαιου εγκλήματος παραμένουν στο σκοτάδι, ενώ οι ευθύνες της τράπεζας έμειναν στο απυρόβλητο». Παρούσα στην επίσημη τελετή θα είναι η Φώφη Γεννηματά αξιώνοντας «να εξιχνιαστεί το έγκλημα». «Η ουσία της υπόθεσης εξετάζεται ξανά. Θα πούμε περισσότερα το επόμενο διάστημα» περιορίστηκε να επισημάνει (ΣΚΑΪ) αμήχανα ο Στ. Πέτσας...

Με φόντο την επίθεση Κυρανάκη κατά Τσίπρα

«Η Πολιτεία θα τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν» ανέφεραν χθες κυβερνητικές πηγές, παραπέμποντας στη σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Έκαναν δε λόγο για «μια ειδική πλακέτα στο κτήριο της φωτιάς και του μίσους που θα πολεμά τη λήθη. Θα μας καλεί σε ενότητα και δημοκρατική επαγρύπνηση. Και θα κρατά ζωντανό το μεγάλο δίδαγμα εκείνης της μέρας με δύο λέξεις: Ποτέ πια!».

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι, λίγες ώρες πριν ανέβει ο κ. Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής, ο Κώστας Κυρανάκης είχε θεμελιώσει το σκηνικό της πόλωσης καταθέτοντας (προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη) ερώτηση αναφορικά με το εάν «υπάρχει σχεδιασμός εκ μέρους της κυβέρνησης για την ανέγερση μνημείου στη μνήμη των θυμάτων από τον εμπρησμό στην Marfin». Ο βουλευτής της Ν.Δ. -ακολουθώντας γκεμπελική τακτική- ισχυριζόταν ότι «στο πρόσφατο παρελθόν ακούσαμε μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και ο τέως πρωθυπουργός, να μην αντιλαμβάνονται ‘τι κακό έχουν οι μολότοφ’, αλλά και να δηλώνουν σε τηλεοπτικά πάνελ ότι δεν θυμούνται να έχει σκοτωθεί κανείς από αυτές». Δεν περνά απαρατήρητο ότι ο κ. Κυρανάκης ήταν ο πρώτος βουλευτής της Ν.Δ. που έθεσε δημόσια το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με αφορμή τις οικονομικές παρενέργειες της κρίσης...

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι επικοινωνιακές σκοπιμότητες

«Η ανθρώπινη ζωή και ο πόνος των ανθρώπων που μένουν πίσω δεν μπορούν να υπηρετούν επικοινωνιακές σκοπιμότητες ούτε να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και συκοφάντησης των κοινωνικών αγώνων, τόσο τότε όσο και σήμερα», τόνισε, σε αυτό το φόντο, ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι, «όπως και τότε, τις δύσκολες μέρες του 2010, έτσι και σήμερα, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, παρά τις κατά καιρούς διχαστικές προσπάθειες, τιμά τα θύματα της Marfin». Υπενθύμισε δε ότι, «όπως τότε, έτσι και σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει τον εντοπισμό και την τιμωρία των φυσικών αυτουργών του αποτρόπαιου εγκλήματος».

Η Κουμουνδούρου επισημαίνει πως «κανείς δεν μπορεί να ξεχνά ότι η Δικαιοσύνη καταδίκασε τρία ανώτατα στελέχη της τράπεζας γιατί κλείδωσαν τους εργαζόμενους αναγκάζοντάς τους να δουλέψουν υπό την απειλή απόλυσης και απεφάνθη πως 'ο θάνατος των υπαλλήλων της Marfin θα είχε αποφευχθεί εάν το συγκεκριμένο κατάστημα της οδού Σταδίου δεν είχε τεράστια προβλήματα ασφαλείας'». Η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει, παράλληλα, έμφαση στο γεγονός ότι «ούτε οι οικογένειες των θυμάτων, δέκα χρόνια μετά, έχουν αποζημιωθεί, με την υπόθεση να εκκρεμεί δικαστικά».

ΚΚΕ: «Δεν χρειάζονται κυβερνητικές και διακομματικές φιέστες»

«Για να τιμήσουμε τη μνήμη των αδικοχαμένων της Marfin δεν χρειάζονται κυβερνητικές και διακομματικές φιέστες» σημειώνει, σε αιχμηρό τόνο, το ΚΚΕ για τη στόχευση της κυβερνητικής πρωτοβουλίας. Ο Περισσός προσθέτει ότι «οι αυτονόητες πράξεις της ενότητας του λαού μας δεν χτίζονται με ενέργειες που υπηρετούν άλλους πολιτικούς σκοπούς και με τη συμμετοχή πολιτικών δυνάμεων που αξιοποίησαν τότε τον θάνατο των εργαζομένων της Marfin για να συκοφαντήσουν τους δίκαιους αγώνες του λαού μας, πολύ περισσότερο που αυτοί οι δίκαιοι αγώνες γίνεται συστηματική προσπάθεια να ταυτιστούν με την προβοκατόρικη δράση 'γνωστών-αγνώστων', οι οποίοι αποδεδειγμένα και διαχρονικά έχουν σχέση με αυτούς τους μηχανισμούς, 'κρατικούς' και 'παρακρατικούς', που οδηγούν σε τραγωδίες σαν αυτές που ζήσαμε στη Marfin». Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί τον λαό να βρίσκεται «σε ετοιμότητα για να εμποδίζει και να ματαιώνει κάθε είδους αντιδραστικούς και προβοκατόρικους σχεδιασμούς σε βάρος του».

Φ. Γεννηματά: «Να τιμωρηθούν οι δράστες»

«Θα είμαι το Σάββατο στη Μarfin. Η πλακέτα μνήμης είναι το ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων» επισήμανε η Φώφη Γεννηματά. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ωστόσο ότι «δεν αρκεί όμως αυτό. Εκείνο που μετράει είναι η ειλικρινής στάση όλων μας απέναντι στη βία. Και κυρίως η δέσμευση να εξιχνιαστεί το έγκλημα και να τιμωρηθούν οι δράστες».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL