Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Αλ. Τσίπρας: Κανένας χωρίς αξιόπιστη δημόσια φροντίδα υγείας μπροστά στην πανδημία (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Κανένας χωρίς αξιόπιστη δημόσια φροντίδα υγείας μπροστά στην πανδημία (Video)

«Για να προστατεύσουμε τη ζωή και την υγεία όλων δεν αρκούν τα περιοριστικά μέτρα. Οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες. Πρέπει να κινηθούμε με μεγάλη ταχύτητα και με μοναδικό στόχο κανένας χωρίς αξιόπιστη φροντίδα υγείας μπροστά σε αυτήν την πανδημία» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.https://www.youtube.com/embed/_SzT9Xf-qt4

«Αυτό σημαίνει επαρκή μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών αλλά και επίταξη ιδιωτικών κλινών θεραπείας με όρους δημόσιου συμφέροντος και όχι με όρους κερδοσκοπικής ληστείας. Κανείς δεν είπε ότι είναι κακό το ιδιωτικό σύστημα, αλλά τούτη την ώρα που προέχει η ανθρώπινη ζωή όλοι προστρέχουμε στο δημόσιο σύστημα» σημείωσε.

Ειδικότερα, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι η τωρινή κρίση είναι «ευκαιρία να δούμε πόσο πολύτιμο και αναντικατάστατο είναι το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος που τόσες επιθέσεις δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια. Και ίσως μία ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ίσως με τον πιο οδυνηρό τρόπο, πού μπορεί να οδηγήσουν ορισμένες ιδεοληψίες, όταν γίνεται πολιτική πράξη, ότι όλα, ακόμα και η υγεία, μπορεί να ρυθμίζεται από τους νόμους της αγοράς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, μαζική διαδικασία υποβολής των τεστ στον πληθυσμό και ιδίως σε ύποπτα κρούσματα, αξιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κινητές ομάδες υγείας ( ΚΟΜΥ) για κατ’ οίκον ιατρική παρακολούθηση ασθενών και ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες (πρόσφυγες-μετανάστες, Ρομά, φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία, ψυχιατρεία και προνοιακά ιδρύματα, φυλακισμένοι, άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι).

«Συμφωνούμε νομίζω όλοι ότι στις συνθήκες αυτές το κύριο είναι να προστατευτούν οι άνθρωποι. Να προστατευτεί η ζωή όλων των ανθρώπων και του καθενός ξεχωριστά, σε όποια ηλικιακή, θρησκευτική, πολιτική, ή σε όποια άλλη ομάδα κι αν ανήκει» υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Οφείλουμε να στηρίξουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΕΣΥ που δίνουν μια μάχη τιτάνια, συχνά όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν χωρίς τα απαραίτητα εφόδια και με κίνδυνο της δικής τους υγείας και ζωής, ακριβώς για να προστατεύσουν άλλες ανθρώπινες ζωές. Αυτοί δίνουν ένα μάθημα σε όλους μας για την αξία του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.  Και νομίζω ότι και η κρίση αυτή, μπορεί να μας οδηγήσει να εκτιμήσουμε ξανά αξίες που είχανε υποχωρήσει στο συλλογικό υποσυνείδητο της ελληνικής κοινωνίας».

Συνεχίζοντας ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «δεν είναι η ώρα τώρα για να σκεφτόμαστε κομματικά οφέλη, δεν είναι η ώρα για παιγνίδια εντυπώσεων ή για εμπόριο του δράματος. Ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η ώρα των λύκων που στην αναμπουμπούλα χαίρονται, κλείνοντας τα μάτια, ή και ευνοώντας συμφέροντα και ομάδες που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία».  

Η κρίση, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να είναι ευκαιρία. «Αλλά όχι ευκαιρία για κερδοσκοπία και για σχέδια παλινόρθωσης φθαρμένων πρακτικών. Η κρίση είναι ευκαιρία να δούμε ποιος είναι ποιος. Να δούμε ποιος στέκεται με σοβαρότητα και ευθύνη στο πλευρό των πολιτών που δοκιμάζονται και ποιος δοκιμάζει τις αντοχές του λαού, αποβλέποντας σε πολιτικό, κομματικό, προσωπικό, ή οικονομικό κέρδος.

Η κρίση είναι επίσης ευκαιρία να δούμε πόσο πολύτιμο και αναντικατάστατο είναι το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος που τόσες επιθέσεις δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια».

«Θα κριθούμε όλοι για όλα όταν έρθει η ώρα. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κόμματα, θεσμοί, πρόσωπα. Τώρα, όμως, προέχει η μάχη της ζωής. Και στη μάχη αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει με το λόγο και την πράξη του παρών από την πρώτη μέρα» ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε με νόημα: «Μακάρι το 1/10 της υπευθυνότητας που αποδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ να το αποδεικνύατε και εσείς ως αντιπολίτευση σε κρίσιμα εθνικά θέματα».

«Χρειαζόμαστε ένα γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά και στο πεδίο της οικονομίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων, ώστε βγαίνοντας από την κρίση της πανδημίας οι απώλειες να είναι το δυνατόν λιγότερες και να υπάρχει η ευκολότερη δυνατή ανάκαμψη της οικονομίας.

Όμως είπε, η προσέγγιση από πλευράς κυβέρνησης είναι ότι δεν πρέπει εμπροσθοβαρώς και οριζόντια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, με το σκεπτικό ότι θα έρθει η στιγμή της ανάκαμψης και πως τότε θα υπάρχουν ανάγκες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς. Παραλλήλισε αυτή τη λογική, με οικονομικούς όρους, με την «ανοσία της αγέλης», δηλαδή ότι το αποτέλεσμα θα είναι να αντέξουν μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά μικρές και μεσαίες κυρίως επιχειρήσεις να μην αντέξουν ως το τέλος της πανδημίας. «Άρα μετά τι; Ό,τι περισσεύει, για να ενισχύσουμε αυτούς που άντεξαν;» διερωτήθηκε.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι συμφωνεί απόλυτα με την παραδοχή ότι δεν υπάρχει "ηθικός κίνδυνος", προτρέποντας τον πρωθυπουργό να το πει αυτό και στους τραπεζίτες «μπας και ανοίξουν την κάνουλα και χρηματοδοτήσουν καμία επιχείρηση». Κάλεσε δε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε παράταση της μη άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας τουλάχιστον έως το τέλους του έτους. «Γιατί αυτό το αφήνετε και δεν το εξαγγέλλετε;», ρώτησε.

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL