Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ / Ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπέρασε την εργασιακή ζούγκλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ / Ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπέρασε την εργασιακή ζούγκλα

Σιγήν ιχθύος τήρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον ιό της εργοδοτικής αυθαιρεσίας που εξαπλώνεται στην αγορά εργασίας, ενώ αγνόησε τα εμφατικά αιτήματα των «ηρώων με τις πράσινες και λευκές μπλούζες» για καθολική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό για την καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης.

Το πρωθυπουργικό καλάθι, στο νέο διάγγελμα χθες, εμπεριείχε μέτρα - ασπιρίνες για εργαζόμενους που έχουν ήδη απολυθεί και για ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και «έκτακτο δώρο Πάσχα για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της χώρας και τους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας».

Ο Κ. Μητσοτάκης -ετεροχρονισμένα και κατόπιν της πολιτικής πίεσης του ΣΥΡΙΖΑ- ανακοίνωσε την αναθεώρηση του προϋπολογισμού, καθώς, «πέραν των μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ύψους 3,8 δισ., θα διατεθούν ακόμη περίπου 3 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό και τουλάχιστον αλλά τόσα από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ». Υπολόγισε δε στα «10 δισ., χωρίς τις προβλέψεις για την παροχή πρόσθετης ρευστότητας στις επιχειρήσεις» το σύνολο των παρεμβάσεων... λοξοκοιτώντας προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δημοσιονομικά λόγω QE

Ο πρωθυπουργός απέφυγε -σε αντιδιαστολή με την επικοινωνιακή ομάδα του Μαξίμου και κορυφαίους υπουργούς- την προσωπική μικροκομματική σπέκουλα για την «απόφαση της ΕΚΤ που εντάσσει για πρώτη φορά και τη χώρα μας σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» λέγοντας ότι «επιτέλους, ύστερα από δέκα χρόνια κρίσης η Ελλάδα αντιμετωπίζεται όπως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Επιχειρώντας δε να μαζέψει τα αμάζευτα για τις προχθεσινές ανεπαρκείς εξαγγελίες των υπουργών του, ανέφερε πως «αυτή η εξέλιξη μας δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε ένα πολύ πιο φιλόδοξο πρόγραμμα υποστήριξης της πραγματικής οικονομίας», χωρίς ωστόσο να κάνει μνεία στο μαξιλάρι ρευστότητας.

Το καλοκαίρι το δώρο Πάσχα;

«Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους» ανέφερε ο πρωθυπουργός με ηγετικό στόμφο στον απόηχο της δήλωσης του Χρήστου Σταϊκούρα, ότι «αξιολογείται αν θα καταβληθεί ή όχι». Το οξύμωρο είναι δε ότι νωρίτερα ο Κ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει πως «τα fake news κάνουν κακό στην υγεία, σωματική και ψυχική»...

Πολλά ερωτήματα ωστόσο ήγειρε η επιλογή του πρωθυπουργού να παραπέμψει «για τον ακριβή χρόνο καταβολής του δώρου» στα συναρμόδια υπουργεία. Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, «η κυβέρνηση εξετάζει ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να καταβάλουν το δώρο του Πάσχα μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι».

“Όχι” στην ανάκληση απολύσεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -χωρίς να εξαγγείλει την ανάκληση των απολύσεων εργαζομένων με πρόσχημα το κύμα προληπτικών μέτρων- ανήγγειλε το ποσό των «800 ευρώ για όλους όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου». Φορώντας δε φιλεργατικό μανδύα ισχυρίστηκε πως «φροντίζουμε, πέρα και πάνω από όλα, αυτούς που χτυπήθηκαν πρώτοι και πιο σκληρά από την κρίση».

Επέκταση δικαιούχων των 800 ευρώ

Αφού δε προετοίμασε τους πολίτες - τηλεθεατές ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι και για την οικονομία», ανακοίνωσε «ότι επεκτείνεται ο έκτακτος μισθός των 800 ευρώ έως τα τέλη Απριλίου και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους». Παράλληλα δεσμεύτηκε για «την ενίσχυση των 800 ευρώ» για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυταπασχολούμενους -με παράλληλη αναστολή καταβολής εισφορών.

“Θα στηριχθούμε στις δυνάμεις του ΕΣΥ”...

Σαφή υποχώρηση από τη νεοφιλελεύθερη κοσμοθεωρία της Ν.Δ. συνιστά το πρωθυπουργικό μήνυμα ότι «θα στηριχθούμε στις δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο ενισχύεται με ταχύτατους ρυθμούς: προσθέτουμε κλίνες και κρεβάτια εντατικής, αγοράζουμε αναπνευστήρες και αναλώσιμα. Και προσλαμβάνουμε 2.000 νοσηλευτές και ειδικούς γιατρούς».

Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε ότι «ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί υπό την απόλυτη καθοδήγηση του υπουργείου Υγείας», φροντίζοντας ωστόσο να ευχαριστήσει «από καρδιάς όλους όσοι είναι παρόντες, με σημαντικές δωρεές, σε τούτη τη δύσκολη στιγμή».

“Παράθυρο” για νέα “περιοριστικά μέτρα”

«Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας» σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης και αναγνώρισε ότι «το οπλοστάσιο των μέτρων περιορισμού που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντληθεί».

Φωτογράφισε δε ως «ορόσημο» για πιθανά νέα απαγορευτικά μέτρα το ερχόμενο σαββατοκύριακο, καθώς «τότε είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη: αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε! Και σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τις συναθροίσεις».

Διαμήνυσε δε προς τους πολίτες που ταξιδεύουν στα νησιά από όπου κατάγονται ότι «ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα και αποστάσεις. Όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί».

Ικανοποίηση Γεννηματά

Ικανοποιημένη από το διάγγελμα Μητσοτάκη δήλωσε η Φ. Γεννηματά, καθώς, όπως είπε, "πολλά από αυτά που συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό τα έχει κάνει αποδεκτά και προχωρούν".

ΣΥΡΙΖΑ: Απαιτείται φιλόδοξο και γενναίο πρόγραμμα δημοσιονομικών παρεμβάσεων, δημόσιων επενδύσεων, κρατικών εγγυήσεων και οριζόντιων μέτρων

Την ανάγκη για ένα φιλόδοξο και γενναίο πρόγραμμα δημοσιονομικών παρεμβάσεων, δημόσιων επενδύσεων, κρατικών εγγυήσεων και οριζόντιων μέτρων ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τη “διόρθωση” της ανεπάρκειας των μέτρων που είχαν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό.

“Έστω κι έτσι η κυβέρνηση φαίνεται να συνειδητοποιεί πως οι πολίτες που χρειάζονται στήριξη είναι πολύ περισσότεροι από όσους προέβλεπαν οι αρχικές της εξαγγελίες” σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας πως ο πρωθυπουργός έσπευσε να διορθώσει την εικόνα των “ανεπαρκών για το μέγεθος της κρίσης” μέτρων που είχαν ανακοινώσει ένα εικοσιτετράωρο πριν οι υπουργοί του.

“Είναι προφανώς θετικό ότι ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί ορισμένες προτάσεις -δυστυχώς λίγες- από το ολοκληρωμένο πακέτο αναγκαίων παρεμβάσεων που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ” σημειώνει η Κουμουνδούρου και προσθέτει: “Είναι όμως εξαιρετικά κρίσιμο ο κ. Μητσοτάκης να αντιληφθεί επιτέλους ότι η μεθοδολογία της εκ των υστέρων επούλωσης αρνητικών επιπτώσεων είναι ατελέσφορη και προβληματική”.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι χρειάζονται οριζόντια μέτρα “για να μην πολλαπλασιαστούν όσοι χρειάζονται στήριξη, όσο βαθαίνει η κρίση, για να μην αυξηθούν οι χαμένες θέσεις εργασίας”. Συγκεκριμένα καλεί την κυβέρνηση να σχεδιάσει και να υλοποιήσει “τώρα, χωρίς καθυστέρηση, ένα φιλόδοξο και γενναίο πρόγραμμα δημοσιονομικών παρεμβάσεων, δημόσιων επενδύσεων, κρατικών εγγυήσεων και οριζόντιων μέτρων ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων”.

“Τη δημοσιονομική δυνατότητα την έχει” σημειώνεται στην ανακοίνωση, που καταλήγει: “Όχι βεβαίως χάρη στις παρεμβάσεις της κ. Λαγκάρντ, αλλά χάρη στο γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια, ρύθμισε το δημόσιο χρέος και άφησε παρακαταθήκη ένα ισχυρό μαξιλάρι ρευστότητας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL