Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Ελλάς - Βουλγαρία - συμμαχία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελλάς - Βουλγαρία - συμμαχία

“Η συνεργασία μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ευημερία όχι μόνο των δύο χωρών, αλλά και ολόκληρης της γειτονιάς μας ως άξονα σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη”.

Τάδε έφη Μπόικο Μπορίσοφ, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, κατά την έναρξη του τέταρτου ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας των δύο χωρών που έγινε χθες στην Αλεξανδρούπολη με οικοδεσπότη τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη συνάντηση συμμετείχε σχεδόν το μισό Υπουργικό Συμβούλιο από κάθε χώρα, ενώ υιοθετήθηκε μια κοινή διακήρυξη, με την οποία οι διμερείς σχέσεις διευρύνονται και ενδυναμώνονται στους τομείς άμυνας, ασφάλειας, πολιτικής προστασίας, οικονομίας, ενέργειας, μεταφορών, υποδομών, διασυνοριακής συνεργασίας, πολιτισμού, εκπαίδευσης και αθλητισμού.

Το πόσο θα προχωρήσουν όλα αυτά εξαρτάται από το πόσο θα τα τρέξουν οι δύο κυβερνήσεις, ωστόσο το κλίμα στις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις είναι καλό και δεν υπάρχουν σημαντικά σημεία τριβής. Αντιθέτως, Ελλάδα και Βουλγαρία ανήκουν στο ίδιο... στρατόπεδο εντός της Ε.Ε. στη μάχη για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2021- 2027, ενώ πιέζουν και για να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.

Ειδικά στον τομέα των οικονομικών σχέσεων Ελλάδα και Βουλγαρία είναι οι πρώτες... φίλες, με το διμερές εμπόριο να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο -και μόνο πέρσι κατά 9,3%. Επιπλέον, ακόμη και στα χρόνια της κρίσης οι Έλληνες επενδυτές στη Βουλγαρία παραμένουν ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, ενώ σημαντικός παράγοντας ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα είναι οι Βούλγαροι τουρίστες.

Μάλιστα, ο Μητσοτάκης στην ομιλία του στο συμβούλιο, αφού έδωσε τα συγχαρητήριά του στη Βουλγαρία -και ονομαστικά στον Βούλγαρο ομόλογό του- για τις μεταρρυθμίσεις και για “την ταχύτητα με την οποία συγκλίνει στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, άφησε να εννοηθεί ότι η οικονομική παρουσία της Ελλάδας στη Βουλγαρία μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, ενώ κάλεσε και τους Βούλγαρους να επενδύσουν στην Ελλάδα, “που επιστρέφει με δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης”.

Ίσως το μοναδικό “αγκάθι” στις διμερείς οικονομικές σχέσεις θα μπορούσε να είναι η επιμονή πολλών ελληνικών επιχειρήσεων να μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία -ενίοτε μόνο για να κυκλοφορεί στην Ελλάδα ο ιδιοκτήτης τους αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού με βουλγαρικές πινακίδες και χωρίς επιβαρύνσεις, αλλά συχνά και λόγω της χαμηλής φορολογίας στη βόρεια γείτονα- ωστόσο η κυβέρνηση της Ν.Δ. που ομνύει στη χαμηλή φορολογία, δύσκολα θα μπορούσε να το θέσει.

Προτεραιότητα η ενέργεια

Στο συμβούλιο έπεσαν και οι απαραίτητες υπογραφές: Στη συμφωνία σιδηροδρομικής διασυνοριακής κυκλοφορίας Ελλάδας - Βουλγαρίας - αμάν και πότε. Στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της Βουλγαρίας Invest Bulgaria Agency, που προβλέπει ανταλλαγή πληροφοριών για επενδυτές στις δύο χώρες, παροχή πληροφοριών για επενδυτικές ευκαιρίες και αμοιβαία ενημέρωση για έρευνα αγοράς και παροχή στατιστικών στοιχείων. Επιπλέον υιοθετήθηκαν μια κοινή δήλωση για τη συμπλήρωση 140 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και μια κοινή δήλωση για την προώθηση της συνεργασίας στο πεδίο του τουρισμού.

Για τους Βούλγαρους, πάντως, η προτεραιότητα είναι η ενέργεια, όπως τόνισε ο Μπορίσοφ. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ισχυρή πολιτική βούληση να προχωρήσουν σε διμερή και περιφερειακά σχέδια, όπως για παράδειγμα ο αγωγός φυσικού αερίου ΙGB -η σχετική συμφωνία έχει υπογραφεί από τον Οκτώβριο- αλλά και το τέρμιναλ υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Αυτό το τελευταίο είναι σφοδρή επιθυμία και των Αμερικανών, που θέλουν να πουλήσουν το δικό τους αέριο -και παράλληλα να δουν την εξάρτηση της Βουλγαρίας και της Ελλάδας από τη ρωσική ενέργεια να μειώνεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL