Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Επικριτικός ο Θ. Δρίτσας: / Επικριτικός ο Θ. Δρίτσας: Η κυβέρνηση θυσίασε ένα ισχυρό όπλο της Ελλάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επικριτικός ο Θ. Δρίτσας: / Επικριτικός ο Θ. Δρίτσας: Η κυβέρνηση θυσίασε ένα ισχυρό όπλο της Ελλάδας

Με 175 ψήφους υπέρ, 33 κατά και 80 παρών υπερψηφίστηκε από την Βουλή μετά από ονομαστική ψηφοφορία η τροποποίηση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ κι Ελλάδας. Υπέρ της κύρωσης ψήφισαν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Παρών ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ένα ισχυρό όπλο, όχι της κυβέρνησης, της Ελλάδας, η κυβέρνηση το θυσίασε» τόνισε ο Θοδωρής Δρίτσας. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να «παγώσει» την έγκριση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ και «να επανεξεταστούν τα δεδομένα» υπέρ των ελληνικών συμφερόντων.

Ο Θ. Δρίτσας επέκρινε την κυβέρνηση, γιατί με την έγκριση της συμφωνίας καθιστά τη χώρα «δεδομένη» σύμμαχο των ΗΠΑ χωρίς εξασφάλιση εγγυήσεων για την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Θύμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, τον Δεκέμβριο του 2019, είχε σημειώσει στη Βουλή ότι ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προωθήσει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ. Σημείωσε ότι ο Αλ. Τσίπρας είχε προειδοποιήσει όμως ότι εφόσον αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τότε «η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι δεδομένη. Δεδομένους δεν πρέπει να μας θεωρεί κανείς».

Ο Θ. Δρίτσας παρατήρησε ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν είχε καν συνταχθεί επί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν όμως γίνει εκτενείς διαπραγματεύσεις. Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε η ετήσια ανανέωση της συμφωνίας και όχι η πενταετής της διάρκεια, καθώς και ότι οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές κι όχι οι αμερικανικές θα είναι επικεφαλής όλων των εγκαταστάσεων, με την εξαίρεση της Σούδας. Και τα δύο αυτά σημεία συμπεριλαμβάνονται ως όροι και στην τελική συμφωνία.

Γ. Αμανατίδης: Θεωρείστε προβλέψιμοι και δεδομένοι

«Διαφωνούμε κάθετα σε αυτό το οποίο έχετε κάνει, δηλαδή θεωρείστε προβλέψιμοι και δεδομένοι. Είναι μια λογική που την προωθείτε χωρίς ταυτόχρονα να διεκδικείτε σοβαρές διαβεβαιώσεις για την έμπρακτη στήριξη σε περίπτωση κρίσης ή στην επόμενη μέρα για τη Λιβύη» τόνισε, από τη μεριά του, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Κριτική Γεννηματά σε ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ., «ναι» στη συμφωνία

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέφυγαν σε «κοκορομαχία» σε ένα κρίσιμο θέμα, γιατί «προσπαθούν να κρύψουν τις ενοχές τους» για τις «μεγάλες ευθύνες» τους. Η Φ. Γεννηματά κατηγόρησε και τη σημερινή κυβέρνηση και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι μετατράπηκαν σε «προβλέψιμους και δεδομένους» συμμάχους των ΗΠΑ. Η Φ. Γεννηματά επανέλαβε το αίτημά της για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ώστε να σταλεί «μήνυμα αποφασιστικότητας».

Νωρίτερα, βέβαια, ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε επισημάνει τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ. στη Συμφωνία, γιατί «ανταποκρίνεται τόσο στις διπλωματικές μας ανάγκες όσο και στις αμυντικές μας ανάγκες».

Δ. Κουτσούμπας: Αναβάθμιση της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Η συμφωνία με τις ΗΠΑ έχει ως στόχο την «αναβάθμιση της ελληνικής εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς» υποστήριξε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ειρωνευόμενος τον χαρακτηρισμό της ως αμυντικής. Επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στη συμφωνία ισχυριζόμενος ότι «σηκώνει τη σημαία δήθεν των ανταλλαγμάτων», την ώρα που η στρατηγική των ΗΠΑ είναι η πάση θυσία παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και η τουρκική προκλητικότητα έχει «γερές ΝΑΤΟϊκές πλάτες». Χαρακτήρισε επίσης την προσφυγή στη Χάγη «νέα εκδοχή εφησυχασμού» προειδοποιώντας για «πολλές παγίδες».

Κ. Βελόπουλος: Ετεροβαρής η συμφωνία

«Ετεροβαρή» χαρακτήρισε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ ο Κυριάκος Βελόπουλος παρατηρώντας ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να ακολουθήσει την πολιτική «δεν δίνω, αν δεν πάρω». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επέκρινε τη διαχρονική έλλειψη στήριξης της χώρας μας σε κρίσιμες στιγμές από τις ΗΠΑ. Δεν απέφυγε να επιτεθεί και στον ΣΥΡΙΖΑ και, σε παρόμοια «γραμμή» με τη Ν.Δ., χαρακτήρισε «πολιτικό οπορτουνισμό» τη στάση "παρών" στη συμφωνία, παρότι την είχε διαπραγματευτεί ως κυβέρνηση.

Γ. Βαρουφάκης: Ούτε αμοιβαία ούτε αμυντική η συμφωνία

«Ούτε αμοιβαία ούτε αμυντική» χαρακτήρισε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 παρατήρησε ότι η συμφωνία δεν εξασφαλίζει στήριξη των ΗΠΑ στα εθνικά συμφέροντα της χώρας, την ώρα που η Ελλάδα διευκολύνει τις «μιλιταριστικές επιδρομές των ΗΠΑ στην γύρω περιοχή, σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο». Προειδοποίησε την κυβέρνηση για την αναξιοπιστία των δεσμεύσεων των ΗΠΑ και χαρακτήρισε τον Ντόναλντ Τραμπ «δυναμιτιστή» της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή και της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ν. Δένδιας: Υπηρετεί την εθνική μας ασφάλεια

«Η διεύρυνση του αμερικανικού αποτυπώματος στην Ελλάδα υπηρετεί την εθνική μας ασφάλεια» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εκτιμώντας ότι αυτή είναι η αντίληψη και των άλλων πολιτικών κομμάτων. Ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία συνεργασίας «δεν αποτελεί συμμαχία μας με τις ΗΠΑ εναντίον κάποιου τρίτου» υποστηρίζοντας ότι η ανάγνωση της συμφωνίας με αυτόν τον τρόπο δεν είναι «επιτρεπτή».

Ο Ν. Δένδιας υποστήριξε ότι οι θέσεις των ΗΠΑ ταυτίζονται με αυτές της Ελλάδας σε σειρά ζητημάτων, όπως αν τα νησιά δικαιούνται ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας ή τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. Θύμισε επίσης τις θέσεις των ΗΠΑ για τον EastMed και την αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στην παραγωγή των F35.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Οικοδόμηση ενός κοινού συμφέροντος

Ο υπουργός Εθν. Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ισχυρίστηκε ότι το πνεύμα της συμφωνίας με τις ΗΠΑ «δεν είναι ένα ανατολίτικο παζάρι του τύπου 'τόσα έδωσα, τόσα πήρα, θα πάρω σε τιμή ευκαιρίας αυτά ή εκείνα τα οπλικά συστήματα', αλλά η οικοδόμηση ενός «κοινού συμφέροντος», ενώ έδωσε έμφαση στις αμερικανικές επενδύσεις στη δημιουργία υποδομών, τις οποίες θα αξιοποιήσουν και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και στην «με τρόπο μεθοδικό» και με «προστιθέμενη αξία για την οικονομία» κάλυψη των αναγκών της χώρας σε στρατιωτικό υλικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL