Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
"Ευθύνη όλων μας να σταματήσουμε την αστυνομική βια"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ευθύνη όλων μας να σταματήσουμε την αστυνομική βια"

Δημόσια επιστολή προς τον ομότιμο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο ΕΚΠΑ και πρόεδρο της πενταμελούς Επιτροπής για τη Διερεύνηση της Αστυνομικής Βίας Νίκο Αλιβιζάτο απευθύνουν 29 πολίτες. Στην επιστολή οι 29 πολίτες θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τα πρόσφατα κρούσματα ακραίας αστυνομικής βίας που παρακολουθήσαμε στις 6 Δεκεμβρίου και ζητούν την παρέμβασή του ώστε να τερματιστεί η ασυδοσία στην οποία έχει περιέλθει η συμπεριφορά των δυνάμεων καταστολής.

Ακολουθεί η επιστολή:

Κύριε Αλιβιζάτο, απευθυνόμαστε σε σας ως τον κατεξοχήν αρμόδιο για θέματα αστυνομικής βίας.

Πριν λίγες μέρες, με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, συστήθηκε πενταμελής επιτροπή υπό την προεδρία σας για την αστυνομική βία.

Αυτό σημαίνει πως έχετε πλέον ευθύνη να μιλήσετε για όσα παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες σε σχέση με τις αυθαιρεσίες της ελληνικής αστυνομίας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να εξετάσουμε εάν υπάρχει καταπάτηση ατομικών δικαιωμάτων και αναιτιολόγητη βία από συγκεκριμένες ομάδες αστυνομικών.

Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχουν καταγγελίες για βίαιη συμπεριφορά ανδρών των ΥΑΤ, αλλά και αστυνομικών της επανασυσταθείσας ομάδας Δέλτα.

Πολίτες που ξυλοκοπούνται ανηλεώς, πολίτες που ξεγυμνώνονται από αστυνομικούς σε πάρκινγκ δίπλα από το υπουργείο Πολιτισμού, πολίτες που τους αρπάζουν έξω από το σπίτι τους ξημερώματα, κοριοί γεωεντοπισμού που τοποθετούνται σε αυτοκίνητα και μηχανές πολιτών.

Αυτά είναι μερικά από όσα καταγγέλθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες. Έχετε λάβει γνώση; Κι αν έχετε λάβει γνώση, έχετε προβεί σε κάποια κίνηση;

Βέβαια χθες (6.12.19) είχαμε την υπέρβαση οποιασδήποτε νομοθεσίας και μάλιστα μπροστά σε κάμερες και δημοσιογράφους που κάλυπταν τις διαδηλώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Και οι φωτογραφίες μπορεί να αποτυπώνουν μία στιγμή της αστυνομικής βίας, αλλά τα βίντεο που υπάρχουν αποτυπώνουν όλη την κτηνωδία από πλευράς αστυνομικών των ΥΑΤ. Πάνοπλοι αστυνομικοί ξεγυμνώνουν πολίτη καθώς τον ξυλοφορτώνουν και τον βρίζουν χωρίς σταματημό.

Σε άλλη περίπτωση κι ενώ έχουν ρίξει κάτω έναν πολίτη, τον χτυπούν με τα γκλομπ και τον κλοτσούν στο κεφάλι και το σώμα χωρίς ο ίδιος να προβάλει καμία αντίσταση. Σε άλλη περίπτωση, έχουν πιάσει μια κοπέλα και την τραβολογούν βγάζοντας την μπλούζα της.

Δεν θα συνεχίσουμε με το πλήθος των παρανομιών που διέπραξαν χθες οι άνδρες των ΥΑΤ, αλλά για οτιδήποτε θελήσετε μπορούμε να σας στείλουμε τα αντίστοιχα βίντεο. Αυτό βέβαια που μας τρομάζει είναι το τι μπορεί να έχει γίνει εκεί που δεν υπήρχαν φωτογραφικές μηχανές και φως.

Τούτων δοθέντων, θα θέλαμε να σας απευθύνουμε μερικά ερωτήματα έχοντας υπόψιν και τη βαθιά γνώση της νομικής επιστήμης που διαθέτετε.

* Μπορούν οι αστυνομικοί να εξευτελίζουν τους πολίτες κατά την διαδικασία της προσαγωγής τους;

* Μπορούν οι αστυνομικοί να ξυλοφορτώνουν πολίτες που δεν προβάλλουν αντίσταση κατά την προσαγωγή τους;

* Μας τιμά ως οργανωμένη πολιτεία η εικόνα ενός ξεγυμνωμένου πολίτη που σέρνεται από αστυνομικούς που του έχουν σκίσει τα ρούχα κατά την προσαγωγή του;

* Θα πρέπει να συνηθίσουμε την κτηνώδη βία των ΥΑΤ και την αλόγιστη χρήση χημικών;

* Θεωρείτε πως οι δηλώσεις συνδικαλιστικών εκπροσώπων των αστυνομικών για τα γεγονότα προτρέπουν σε βία και σε κάλυψη των παρανομιών και άρα σε εκ νέου βιαιοπραγίες των αστυνομικών εναντίον πολιτών;

Κλείνοντας την επιστολή μας, θα θέλαμε να τονίσουμε πως η ασυδοσία στην οποία έχει περιέλθει η συμπεριφορά των δυνάμεων καταστολής αργά ή γρήγορα θα μας οδηγήσει σε νέο τραγικό περιστατικό όπως συνέβη στο παρελθόν, αφενός γιατί κάποιοι μέσα στην Ελληνική Αστυνομία νιώθουν ασύδοτοι λόγω της πολιτικής κάλυψης που έχουν και αφετέρου γιατί παίρνουν εκδίκηση για όσα δεν μπορούσαν να κάνουν στο παρελθόν και τώρα πια μπορούν.

Μόνο που, όπως καταλαβαίνετε, αν συμβεί κάτι τραγικό από αυτή τη συμπεριφορά ορισμένων αστυνομικών, αυτό που θα ακολουθήσει δεν θα είναι μόνο θρήνος.

Έχουμε όλοι μας λοιπόν ευθύνη να σταματήσουμε αυτήν την αρνητική εξέλιξη και εσείς ακόμα περισσότερο να ελέγξετε αλλά και να συμβάλετε στον τερματισμό της.

Χρήστος Καραγιαννίδης, Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, Νίκος Σαραντάκος, Αρτεμισσία Παπασεραφείμ, Ελένη Χρονοπούλου, Έλσα Χ. Βασιλειάδου, Παναγιώτης Φουρκιώτης, Νίκος Κούτσης, Ελένη Γερούκη, Δημήτρης Σαλαγκούδης, Αμαλία Πουλή, Ιωάννα Βασιλειάδου, Βασίλης Ντούτσης, Κούλα Καρνέτση, Ελένγκω Μανουσσάκη, Παυλίνα Λεμονίδου, Δήμητρα Κασσίου, Μαρία Μαυρομμάτη, Νατάσα Χαλάτση, Βασίλης Αθανασιάδης, Γιάννης Πέικος, Βάγια Χριστοπούλου, Ακύλας Τερζόγλου, Κωνσταντίνος Αβραμίδης, Αικατερίνη Βούλγαρη, Γιάννα Καραγαϊτάνη, Δέσποινα Μεταξά, Όλγα Αθανίτη, Γιάννης Χασανάκος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL