Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
"Κίτρινη κάρτα" στον Νόμο Χρυσοχοϊδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κίτρινη κάρτα" στον Νόμο Χρυσοχοϊδη

Κατηγορηματικό «όχι» στα κλειστά κέντρα κράτησης δηλώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ εμφανίζεται εξαιρετικά επιφυλακτική και για τα «ελεγχόμενα κέντρα» που ετοιμάζει η κυβέρνηση όπως και για τον Νόμο Χρυσοχοΐδη. Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ Φίλιππο Γκράντι «πάγωσε» χθες τους βουλευτές της Ν.Δ. στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν χειροκροτήθηκε όταν ολοκλήρωσε την παρέμβασή του.

Ζήτησε να υπάρξουν «ρεαλιστικές λύσεις» και «ευελιξία» για το προσφυγικό και αποκάλυψε πως «ξεκαθάρισα και στον πρωθυπουργό ότι σε ό,τι αφορά την κατανομή των αφιχθέντων, δεν κάνουμε λόγο για κράτηση. Δεν θα ήμασταν υπέρ μιας κράτησης». Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης του είπαν στη συνάντησή τους ότι πρόκειται για «ελεγχόμενα κέντρα», αλλά και πάλι ο ύπατος αρμοστής δεν πείστηκε. «Θα πρέπει να δούμε πως θα εφαρμοστεί αυτό» είπε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, δέχθηκε την κράτηση έως 36 μήνες μόνο για όσους πρόκειται να επιστρέψουν και βρίσκονται σε προαναχωρησιακό καθεστώς. «Οποιαδήποτε άλλη μορφή κράτησης αιτούντων άσυλο, είπα στον πρωθυπουργό, δεν τη συμβουλεύουμε. Δεν είναι έγκλημα το να ζητάς άσυλο, επομένως δεν θα έπρεπε να γίνεται κράτηση. Θα πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος ελέγχου αυτού του πληθυσμού έτσι ώστε να μην φεύγουν κι αυτό μπορεί να το κάνει η κυβέρνηση. Καλύτερα σε κέντρα που είναι ελεγχόμενα, κι αυτό είναι κάτι που θα το συμβουλεύαμε» ανέφερε εμφατικά ο Φ. Γκράντι.

Το ίδιο επιφυλακτικός ήταν και για τον Νόμο Χρυσοχοΐδη. «Υπάρχουν κάποια σημεία του νόμου που έχουμε υποδείξει στην κυβέρνηση. Αυτά που άκουσα από τον πρωθυπουργό και από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη είναι ότι η πόρτα είναι ανοιχτή για εμάς να παρέχουμε συμβουλές. Συμβαίνει κάποιες φορές να διαφωνούμε, είναι κομμάτι και του ρόλου μας, ως τεχνικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης σ’ αυτά τα θέματα κι αυτό αφορά μάλλον και το θέμα της διευθέτησης μεταξύ Ε.Ε. - Τουρκίας» υπογράμμισε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL