Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Το Κυπριακό στο τραπέζι - "Αυτή τη φορά τα πράγματα πρέπει να είναι διαφορετικά", διαμήνυσε ο γ.γ. του ΟΗΕ σε Αναστασιάδη και Ακιντζί * Διερευνάται η πιθανότητα πενταμερούς "στην κατάλληλη περίοδο" / Μικρό καλάθι από την τριμερή του Βερολίνου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Κυπριακό στο τραπέζι - "Αυτή τη φορά τα πράγματα πρέπει να είναι διαφορετικά", διαμήνυσε ο γ.γ. του ΟΗΕ σε Αναστασιάδη και Ακιντζί * Διερευνάται η πιθανότητα πενταμερούς "στην κατάλληλη περίοδο" / Μικρό καλάθι από την τριμερή του Βερολίνου

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ φαίνεται να πιστεύει στην... καλή αύρα κάποιων τόπων, γι' αυτό και έκανε μια επιλογή με βαρύ συμβολισμό, ελπίζοντας ότι μπορεί να γίνει το θαύμα. Κάλεσε χθες στο ξενοδοχείο Άντλον στο Βερολίνο, πλάι στην πύλη του Βρανδεμβούργου, εκεί που γκρεμίστηκε το προτελευταίο Τείχος της Ευρώπης, τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Σε μια προσπάθεια να ρίξει μακροπρόθεσμα το τελευταίο τείχος, αυτό που χωρίζει τη Λευκωσία.

Η συνάντηση ήταν άτυπη, ένα δείπνο μεταξύ των τριών, ενώ προηγουμένως ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Αναστασιάδη και τους συμβούλους του και με τον Ακιντζί και τους συμβούλους του. Μετά το τέλος του δείπνου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προέβη στην πολυαναμενόμενη δήλωση - για το περιεχόμενο της οποίας σπαζοκεφάλιαζαν οι Κύπριοι δημοσιογράφοι ολόκληρη την ημέρα.

Η δήλωση Γκουτέρες

“Η συζήτησή μας ήταν συγκεκριμένη και ειλικρινής” τόνισε ο Γκουτέρες - που σημαίνει ότι εντυπωσιακή πρόοδος δεν υπήρξε. “Οι δύο ηγέτες με διαβεβαίωσαν για την προσήλωσή τους και την αποφασιστικότητά τους να πετύχουν μια διευθέτηση στο πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Οι δύο ηγέτες, παρακινούμενοι από την αίσθηση του κατεπείγοντος, συμφώνησαν ότι η επιτυχία μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι για το καλύτερο, για το μέλλον και των δύο κοινοτήτων και ότι το status quo δεν είναι βιώσιμο” συνεχίζει η δήλωση του Γκουτέρες, ο οποίος δεσμεύεται να διερευνήσει μαζί με τους δύο ηγέτες και με τις εγγυήτριες δυνάμεις την πιθανότητα μιας άτυπης πενταμερούς μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη “στην κατάλληλη περίοδο”. Και η δήλωση Γκουτέρες καταλήγει: “Αυτή τη φορά τα πράγματα πρέπει να είναι διαφορετικά».

“Λύση, επανένωση, ειρήνη”

Να σημειωθεί ότι το βράδυ του Σαββάτου ογδόντα ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις διοργάνωσαν κοινή κινητοποίηση στη Λευκωσία ζητώντας από τους Αναστασιάδη και Ακιντζί να δείξουν την απαιτούμενη αποφασιστικότητα έτσι ώστε η τριμερής του Βερολίνου να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα οδηγήσουν στη λύση του Κυπριακού.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από τον Βορρά, έξω από το γραφείου του Ακιντζί, στον οποίο και επέδωσαν κοινή διακήρυξη με την οποία οι δύο ηγέτες καλούνται να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσουν στη συνέχιση της διαδικασίας με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό. Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση πέρασαν το οδόφραγμα της οδού Λήδρας και κατευθύνθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο φωνάζοντας συνθήματα στα ελληνικά και τα τουρκικά και ζητώντας «Λύση, επανένωση, ειρήνη» και «Επανένωση του νησιού στη βάση ομοσπονδίας» και παραδίδοντας την κοινή διακήρυξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL