Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Νόμπελ Οικονομίας για την καταπολέμηση της φτώχειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νόμπελ Οικονομίας για την καταπολέμηση της φτώχειας

Μια πειραματική προσέγγιση, που δημιούργησαν για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας, έδωσε το Νόμπελ Οικονομίας στους οικονομολόγους Αμπχιτζίτ Μπανερτζί (Ινδό γεννημένο στην Αμερική), Εστέρ Ντιφλό (Γαλλοαμερικανίδα) και Μάικλ Κρέμερ (Αμερικανό).

Σύμφωνα με τη Σουηδική Ακαδημία, το έργο των τριών οικονομολόγων έδειξε πώς το πρόβλημα της φτώχειας μπορεί να αντιμετωπιστεί με το να διασπάται σε μικρότερα και πιο συγκεκριμένα ερωτήματα σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθιστώντας έτσι πιο εύκολη την αντιμετώπιση των προβλημάτων. «Ως άμεσο αποτέλεσμα μιας εκ των μελετών τους, πάνω από πέντε εκατομμύρια παιδιά στην Ινδία επωφελήθηκαν από αποτελεσματικά προγράμματα θεραπευτικής διδασκαλίας στο σχολείο» ανέφερε η Ακαδημία.

«Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι μεγάλες επιδοτήσεις για προληπτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που εισήχθησαν σε πολλές χώρες». Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ο 54χρονος Μάικλ Κρέμερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, «έδειξε πόσο ισχυρή μπορεί να είναι αυτή η προσέγγιση χρησιμοποιώντας πειράματα πεδίου για να δοκιμάσει διάφορες παρεμβάσεις που μπορούν να βελτιώσουν τα σχολικά αποτελέσματα στη δυτική Κένυα» εξήγησε η Ακαδημία. Ο Μπανερτζί και η Ντιφλό, που είναι σύζυγοι, πραγματοποίησαν παρόμοιες μελέτες με άλλα ερωτήματα και σε άλλες χώρες. Οι πειραματικές ερευνητικές τους μέθοδοι κυριαρχούν έκτοτε στην οικονομία της ανάπτυξης.

«Παρά τις πρόσφατες και σημαντικές βελτιώσεις, μια από τις πιο επείγουσες προκλήσεις της ανθρωπότητας είναι η μείωση της φτώχειας σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις μορφές της» ανέφερε η Ακαδημία. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, περίπου 700 εκατ. άνθρωποι ζουν ακόμα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Η Ντιφλό, καθηγήτρια Οικονομικών στο MIT, όπου εργάζεται επίσης ο σύζυγός της, είναι μια από τις πιο διάσημες οικονομολόγους στον κόσμο. Το 2013 επελέγη από τον Λευκό Οίκο για να συμβουλεύσει τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα σε θέματα ανάπτυξης, καταλαμβάνοντας μια θέση στο Συμβούλιο για την Παγκόσμια Ανάπτυξη.

«Είναι πολύ μεγάλη τιμή. Για να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα ότι ήταν δυνατόν να κερδίσω το Νόμπελ σε τόσο νεαρή ηλικία» δήλωσε η Ντιφλό. «Το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας είναι ιδιαίτερο σε σχέση με άλλα βραβεία διότι αντανακλά μια αλλαγή στον οικονομικό τομέα και γενικά θέλει χρόνο» πριν να γίνει η θεωρία πράξη, σημείωσε η ίδια.

Θ. Φωτίου: "Αναπτυξιακές οι κοινωνικές δαπάνες"

Επισημαίνοντας ότι "οι πειραματικές τους μέθοδοι αφορούν τους τομείς της παιδείας και της υγείας των παιδιών και κυριαρχούν εξ ολοκλήρου στην οικονομία της ανάπτυξης", η Θ. Φωτίου τόνισε πως "επιβεβαιώνεται με τον πιο επιστημονικό και αδιάσειστο τρόπο ότι οι δαπάνες για το κοινωνικό κράτος είναι δαπάνες για την ανάπτυξη. Το γεγονός αυτό διαψεύδει τη λογική της Ν.Δ., που θεωρεί αντιαναπτυξιακή και αντιπαραγωγική την κοινωνική αλληλεγγύη και την πρόνοια".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL