Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
"Κωλοτούμπα" και στο πεδίο της ανάπτυξης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κωλοτούμπα" και στο πεδίο της ανάπτυξης

“Τούμπα” και στο πεδίο που αφορά τον στόχο της ανάπτυξης πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς, σε συνέντευξή του στη “Washington Post” - κατέβασε τον πήχη στο 3% κι ενώ προεκλογικά διατράνωνε ότι “έχουμε καθαρό σχέδιο για ανάπτυξη 4%”! Ο πρωθυπουργός, στον απόηχο των διαδοχικών κυβιστήσεών του στη Νέα Υόρκη (Μάτι, Συμφωνία Πρεσπών, ρυθμοί ανάπτυξης), ισχυρίστηκε στην αμερικανική εφημερίδα ότι “έχω αγωνιστεί πολύ σκληρά εναντίον του λαϊκισμού κατά τη διάρκεια της πολιτικής μου σταδιοδρομίας. Είμαι πολύ χαρούμενος που η Ελλάδα έχει τώρα μια μετριοπαθή, προσανατολισμένη στα αποτελέσματα, μη λαϊκιστική κυβέρνηση”...

Ελπίδα... για ανάπτυξη 3%

“Ελπίζουμε ότι η ανάπτυξή μας θα φτάσει το 3% το 2020 και ότι θα μπορέσουμε να τη διατηρήσουμε στο άμεσο μέλλον” επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (“Washington Post”). Επιχείρησε δε να προσάψει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για την αναθεώρηση του μεγαλεπήβολου στόχου λέγοντας ότι «όταν όλοι τα πήγαιναν εξαιρετικά καλά, εμείς παλεύαμε. Υπάρχει ξεκάθαρη ευθύνη γι' αυτό. Τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον»! Υπενθυμίζεται ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνέδεε τη δυνατότητα χορήγησης της 13ης σύνταξης με την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης 4%. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, αντέγραψε εκ νέου τη “σαμαρική” συνθηματολογία λέγοντας ότι “στόχος μου είναι να γίνει η Ελλάδα το success story της Ευρωζώνης”, ορίζοντας ως “Νο 1 προτεραιότητα” την οικονομία.

Ανοίγει η ατζέντα των “επιθετικών αποκρατικοποιήσεων”

Ο πρωθυπουργός δε, στο φόντο του “πωλητηρίου” που τοποθέτησε από τη Νέα Υόρκη στα “ασημικά” του Ελληνικού Δημοσίου, ισχυρίστηκε, στην ομιλία του στην Αστόρια, ότι “αγωνιζόμαστε νυχθημερόν να ξεμπλοκάρουμε εμπόδια στις επενδύσεις και να επιτρέψουμε στη χώρα μας να προσελκύσει και πάλι πλούτο και να δημιουργήσει καινούργιες θέσεις εργασίας”.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (ΕΡΤ) αναφέρθηκε στην ατζέντα των “επιθετικών αποκρατικοποιήσεων”, επιβεβαιώνοντας ότι “υπήρξαν πολλές συναντήσεις με ανθρώπους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, είτε επενδυτές είτε επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων της Αμερικής”. Ισχυρίστηκε δε ότι η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο ραντάρ των επενδυτών της Αμερικής, “είτε αυτό αφορά την ενέργεια, είτε αφορά τις τράπεζες και γενικά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, είτε τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία”. Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «τριάντα μεγάλοι επιχειρηματίες σε εκδήλωση της Goldman Sachs αποκάλυψαν το ενδιαφέρον τους για τις αποκρατικοποιήσεις στα ΕΛ.ΠΕ. και στην ενέργεια (σ.σ.:ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ) που προωθεί επιθετικά η ελληνική κυβέρνηση»!

Κυνήγι της φοροδιαφυγής “μικρής κλίμακας”!

Αίσθηση δε προκάλεσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, απέφυγε να αναφερθεί στον εντοπισμό και τον έλεγχο των μεγαλοφοροφυγάδων λέγοντας μόνο: “Κυνηγάμε τη φοροδιαφυγή μικρής κλίμακας, την οποία συνήθως συναντάμε σε εστιατόρια και καφέ, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να πληρώνουν με πιστωτική κάρτα ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα αντί να χρησιμοποιούν μετρητά".

"Χέρι" στο μαξιλάρι ρευστότητας

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, “φωτογραφίζοντας” την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει... χέρι στο “μαξιλάρι” ρευστότητας των 37 δισ. για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών (σ.σ.: σχέδιο “Ηρακλής”), επισήμανε ότι “αυτή τη στιγμή συζητάμε με τις ευρωπαϊκές αρχές και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να απαλλάξουμε τις τράπεζες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω ενός σχετικά περίπλοκου συστήματος τιτλοποίησης”. Εξέφρασε δε την προσδοκία “ότι θα μπορέσουμε να απαλλάξουμε τις τράπεζες από κόκκινα δάνεια 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. Χρειαζόμαστε πιστωτική αγορά στην Ελλάδα”.

“Απάτη” η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ψήφο αποδήμων!

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να στρέψει την ελληνική ομογένεια κατά του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιώντας ως όχημα την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. “Ακούσαμε από κάποια κόμματα, κάποιες προτάσεις, να μην προσμετρώνται οι ψήφοι της ομογένειας στο σύνολο και να προσμετρώνται μόνο για να εκλέξετε δύο - τρεις βουλευτές. Αυτό είναι απάτη. Θέλω να το πω ξεκάθαρα: είναι τελείως αντισυνταγματικό, παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ισότητας της ψήφου” ισχυρίστηκε στην Αστόρια.

Παρ’ όλα αυτά, επισήμανε σε αντιφατικούς τόνους ότι “με καλή διάθεση, και ακούγοντας πάντα τις προτάσεις και όλων των άλλων κομμάτων, θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο ώστε το 2023, όταν θα γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές, να μπορείτε επιτέλους να ψηφίζετε από τον μόνιμο τόπο διαμονής σας”. Προανήγγειλε δε και συναντήσεις με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς “το ελληνικό σύνταγμα ορίζει ότι για να δοθεί η δυνατότητα εξ αποστάσεως ψήφου, είτε με κάλπες που θα στηθούν στα προξενεία είτε με επιστολική ψήφο, χρειάζεται νόμος, ο οποίος πρέπει να λάβει 200 ψήφους από την ελληνική Βουλή”.

Περιγράφοντας δε το “γαλάζιο” σχέδιο “διευκόλυνσης των κατοίκων του εξωτερικού για να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους”, είπε πως “η ψήφος σας θα προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψήφων οι οποίες θα ‘πέφτουν’ στις κάλπες στην Ελλάδα”, σημειώνοντας ότι “αυτό το οποίο θα κάνουμε όμως είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των βουλευτών Επικρατείας από τους 12 στους 15, που μας το επιτρέπει το σύνταγμα, και υποχρεωτικά κάποιοι βουλευτές Επικρατείας να είναι εκπρόσωποι της ομογένειας, έτσι ώστε, ψηφίζοντας το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, να ψηφίζετε, να στέλνετε στο ελληνικό Κοινοβούλιο τους δικούς σας εκπροσώπους”.

Σελώνει τον Βουκεφάλα...

Δεν πέρασε απαρατήρητη η πρωθυπουργική "σιωπή" για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο πλαίσιο της εκδήλωσης της ελληνικής ομογένειας στην Αστόρια. Την κυβίστηση του Κυρ. Μητσοτάκη φρόντισε να υπενθυμίσει ο... Κ. Μπογδάνος, που υποστήριξε (ΑΝΤ1) ότι “είναι ξεπούλημα η Συμφωνία των Πρεσπών" και πως "θα μπορούσε να είναι πιο σκληρός ο κ. Μητσοτάκης με τον Ζάεφ»! Καβάλα στον... Βουκεφάλα ο γνωστός "νεομακεδονομάχος" βουλευτής της Ν.Δ.!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL