Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Γαλάζια προσπάθεια κομματικής άλωσης του κράτους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλάζια προσπάθεια κομματικής άλωσης του κράτους

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη για το επιτελικό κράτος, με την αξιωματική αντιπολίτευση να καταγγέλλει ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επαναθεμελίωση του αλήστου μνήμης κομματικού κράτους.

Η κυβέρνηση διατείνεται ότι επιδιώκει τον περιορισμό του προσωπικού που θα υποστηρίζει κυβερνητικά στελέχη, όμως από το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος», που κατατέθηκε χτες τα μεσάνυχτα χωρίς την παραμικρή κοινωνική διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, προκύπτει ότι μόνο στη νεοσύστατη Προεδρία της Κυβέρνησης προβλέπονται 100 θέσεις μετακλητών υπαλλήλων. Επίσης προβλέπει 8 μετακλητούς και 10 συνεργάτες ανά υπουργό +1 ανά γενική γραμματεία, όταν επί ΣΥΡΙΖΑ (ν.4320/2015), όπως παρατηρεί ο Γ. Κατρούγκαλος, προβλεπόταν 4 μετακλητοί και 3 ειδικοί συνεργάτες.

https://twitter.com/gkatr/status/1154695284452147200?ref_src=twsrc^tfw

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο θα είναι σε ανοιχτή διαβούλευση για μόλις 5,5 μέρες, μέχρι την Τετάρτη 31 Ιουλίου στις 12.00.

Τα επίμαχα άρθρα:

Άρθρο 29
Προσωπικό της Προεδρίας της Κυβέρνησης

«Με την επιφύλαξη της παραγράφου 4 του άρθρου 23 του παρόντος, το σύνολο των θέσεων της Προεδρίας της Κυβέρνησης, ανέρχεται στις τετρακόσιες σαράντα (440), εκ των οποίων, εκατό (100) θέσεις μετακλητών  υπαλλήλων, και τριακόσιες σαράντα (340) οργανικές θέσεις μόνιμων υπαλλήλων δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και δημοσιογράφων».

Άρθρο 46

Στελέχωση των Ιδιαίτερων Γραφείων

«Ανά ιδιαίτερο γραφείο μέλους της Κυβέρνησης, Υφυπουργού, Γενικού και Ειδικού Γραμματέα προβλέπονται οι εξής θέσεις συνεργατών: (α) έως δέκα οκτώ (18) θέσεις στα γραφεία μελών της Κυβέρνησης, εκ των οποίων έως οκτώ (8) δύνανται να είναι μετακλητοί, (β) έως δώδεκα (12) θέσεις στα γραφεία των Υφυπουργών, εκ των οποίων έως έξι (6) δύνανται να είναι μετακλητοί, (γ) έως οκτώ (8) θέσεις στα γραφεία των Γενικών Γραμματέων, εκ των οποίων τρείς (3) δύνανται να είναι μετακλητοί και (δ) έως τέσσερις (4) θέσεις στα γραφεία των Ειδικών Γραμματέων, εκ των οποίων δύο (2) δύνανται να είναι μετακλητοί. Στα γραφεία των Υπουργών οι θέσεις των μετακλητών της προηγούμενης παραγράφου προσαυξάνονται κατά τον αριθμό των Γενικών Γραμματειών που υφίστανται στο Υπουργείο. Στα γραφεία Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών, ένας εκ των συνεργατών που καλύπτει θέση μετακλητού υπαλλήλου δύναται να είναι δημοσιογράφος».

Αλ. Χαρίτσης: Επαναθεμελίωση του αλήστου μνήμης κομματικού κράτους

«Κατατέθηκε χθες τα μεσάνυχτα(!) το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Για πρώτη φορά μετά από τεσσερισήμισι χρόνια, κατατίθεται μείζον νομοσχέδιο χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαδικασία διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία» αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης.

Επιπλέον, όπως σημειώνει, «καμία απολύτως νομική επεξεργασία από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, όπως είχε γίνει με όλα τα μείζονος θεσμικής σημασίας νομοθετήματα της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου. Χωρίς μάλιστα την συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, το νομοσχέδιο προετοιμάστηκε μέσω outsourcing, κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου

Περισσότερο στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη για «ιδιωτικό κράτος» παρά στη διακηρυγμένη ενίσχυση του «επιτελικού κράτους» παραπέμπει αυτή η λογική...».

Ως προς το περιεχόμενο, ο ο Αλ. Χαρίτσης τονίζει ότι «ο διορισμός ημετέρων και ο σφιχτός έλεγχος του Κράτους από το πρωθυπουργικό γραφείο, όχι μόνο δεν οδηγούν στην αποκομματικοποίηση, αλλά αντιθέτως δημιουργούν τις προϋποθέσεις για επαναθεμελίωση του αλήστου μνήμης κομματικού κράτους».

Χρ. Σπίρτζης: Ολική επαναφορά του κράτους της Δεξιάς

«Το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος σηματοδοτεί την ολική επαναφορά του κράτους της Δεξιάς» αναφέρει ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης.

«Αντί για αποκομματικοποίηση και ανεξαρτησία της δημοσιάς διοίκησης, θεσμοθετείται η παλινόρθωση του κομματικού κράτους με διορισμούς ημετέρων.

Αντί για σύγχρονες δομές διακυβέρνησης και συντονισμού, θεσπίζεται η ενός ανδρός αρχή του Πρωθυπουργου.

Αντί για αξιόπιστους και ανεξαρτήτους ελεγκτικούς μηχανισμούς, προβλέπεται ο διορισμός του επικεφαλής της μιας και μόνης ελεγκτικής αρχής από τον Πρωθυπουργό.

Αντί για ενίσχυση των αξιόπιστων και ανεξάρτητων δομών έλεγχου, ανατίθεται ελεγκτικό έργο σε ιδιώτες χωρίς κανένα εχέγγυο ανεξαρτησίας.

Αντί για καλή νομοθέτηση, η κυβέρνηση της ΝΔ εγκαινιάζει το νομοθετικό της έργο χωρίς δημόσια διαβούλευση και επεξεργασία από την ΚΕΝΕ, ερήμην της δημόσιας διοίκησης και των κοινωνικών φορέων» τονίζει ο Χρ. Σπίρτζης.

Όπως σημειώνει, «η ΝΔ επιχειρεί εν κρυπτώ την κατάληψη του κράτους πέρα και έξω από κάθε κανόνα και κάθε έλεγχο. Το προσωπείο του φιλελεύθερου εκσυγχρονισμού έχει ήδη καταρρεύσει».

Γ. Κατρούγκαλος: Νομίζουν ότι δεν ξέρουμε ανάγνωση;

«Σύμφωνα με το non paper του Μαξίμου, με το νομοσχέδιο επέρχεται μείωση των θέσεων Γενικών Γραμματέων από 93 σε 58 με εξοικονόμηση 1,8 εκατ. ευρώ. Η Έκθεση του ΓΛΚ (5γ) εκτιμά την εξοικονόμηση σε 183.000. Νομίζουν ότι δεν ξέρουμε ανάγνωση;» τονίζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

https://twitter.com/gkatr/status/1154700148217454592?ref_src=twsrc^tfw

Ν. Παππάς: Προσπάθεια κομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς έκανε λόγο για προσπάθεια κομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης και συγκέντρωσης εξουσιών άρα και ευθυνών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Γ. Ραγκούσης: «Επιτελικό κράτος»... χωρίς καμία απολύτως κοινωνική διαβούλευση

«Καταργήθηκε εν τοις πράγμασι το στάδιο της κοινωνικής διαβούλευσης και μάλιστα για ένα νομοσχέδιο το οποίο υποτίθεται ότι θέλει να εισάγει τη λογική του σύγχρονου κράτους», δήλωσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.

«Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται στη Βουλή εν ονόματι -όπως λέει ο τίτλος του νομοσχεδίου- του επιτελικού κράτους, χωρίς καμία απολύτως κοινωνική διαβούλευση. Αυτό, πέρα από το ότι είναι απαράδεκτο, είναι και αντιθεσμικό και στην πραγματικότητα εκτός πολιτικής νομιμοποίησης και αποτελεί και ένα πολύ κακό πισωγύρισμα και μάλιστα με το καλημέρα της κυβέρνησης. Από το 2009 έχουμε καθιερώσει στην Ελλάδα να προηγείται το στάδιο της κοινωνικής διαβούλευσης για οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία αναλαμβάνεται. Είχα την ιστορική τιμή, είχα επιλέξει να είμαι ο πρώτος που πραγματοποίησε κοινωνική διαβούλευση για να υπογράψει μια υπουργική απόφαση -τότε- για τη μείωση του στόλου των κρατικών αυτοκινήτων και την κατάργηση των πολυτελών και την αντικατάστασή τους από μικρά και υβριδικά και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας αυτοκίνητα για τη λειτουργία της κυβέρνησης», ανέφερε ο Γ. Ραγούσης.

Δ. Παπαδημούλης: «Πρωτότυπη αριθμητική» Μητσοτάκη, ο διπλασιασμός μετακλητών εμφανίζεται ως μείωση

«Πρωτότυπη αριθμητική», χαρακτηρίζει την απόφαση της κυβέρενησης Μητσοτάκη, να «μειώσει» τους μετακλητούς των Υπουργών της, από 5 σε 9!, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πιο συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έγραψε στο twitter «η Κυβέρνηση  @kmitsotakis αποφάσισε να «μειώσει» τους μετακλητούς των Υπουργών της, από 5 σε 9! Αυτή η πρωτότυπη «αριθμητική», όπου ο σχεδόν διπλασιασμός εμφανίζεται ως μείωση, θυμίζει το περίφημο «0+0=14» του πατρός Μητσοτάκη, για την εισοδηματική πολιτική. Σόι πάει το βασίλειο!»

https://twitter.com/papadimoulis/status/1154636304166117376?ref_src=twsrc^tfw

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL