Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
To "επιτελικό κράτος" άργησε... τρεις ημέρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

To "επιτελικό κράτος" άργησε... τρεις ημέρες

Μετά τις 11 το βράδυ, ώρα που τυπωνόταν η "Α", αναμενόταν να κατατεθεί τελικά στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το "επιτελικό κράτος" καθώς βρισκόταν στο Λογιστήριο του Κράτους "για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η αποτίμησή του" σύμφωνα με κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές πηγές. Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν κατατέθηκε -όπως είχε ανακοινωθεί- την Τετάρτη επειδή "ήταν ήδη 11 το βράδυ" κι ενώ προγραμματιζόταν αρχικά να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή την Τρίτη!

Πίσω από την... επάρατη "γραφειοκρατία την οποία προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε με το νομοσχέδιο» οχυρώθηκε χθες το μεσημέρι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης (Αθήνα 9,84) για να δικαιολογήσει τη "μικρή καθυστέρηση". Ισχυρίστηκε ότι "περιμέναμε την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία θα πρέπει να συνοδεύει το νομοθέτημα για την τυχόν δημοσιονομική επιβάρυνση, οπότε όλα ήταν για λόγους γραφειοκρατίας". Πρόσθεσε με νόημα ότι "η διαδικασία δεν θα έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος". Αποφεύγοντας να δώσει σαφή χρονοδιαγράμματα σημείωσε, "θα είναι μια τακτική διαδικασία, η οποία θα έχει πλήρη χρόνο για να το συζητήσουμε. Την επόμενη εβδομάδα και για ολόκληρη την εβδομάδα θα συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα έρθει στην ολομέλεια για ψήφιση, με μεγάλη και εκτεταμένη συζήτηση".

Σε αντιφατικούς τόνους ωστόσο ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο "δεν αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση, διότι αυτή τη στιγμή δεν υπήρχε ο χρόνος για να κατατεθεί"!

Λέξη για τον αριθμό των μετακλητών

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημείωναν χθες το βράδυ ότι "με το νομοσχέδιο επέρχεται μείωση των θέσεων γενικών γραμματέων από 93 σε 58, με εξοικονόμηση 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, "στο πλαίσιο της αποκομματικοποίησης, διατηρούνται οι γενικοί διευθυντές που τοποθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση", ενώ "σε ό,τι αφορά τις Ειδικές Γραμματείες ΣΔΟΕ, ΣΕΠΕ και Επιθεωρητών Περιβάλλοντος καταργείται η θέση του γενικού γραμματέα και την ευθύνη / αρμοδιότητα αναλαμβάνει ο γενικός διευθυντής". Οι ίδιοι κύκλοι ωστόσο απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες για τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων (δες ρεπορτάζ σελ. 6). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κάθε υπουργός θα δικαιούται μέχρι εννέα μετακλητούς υπαλλήλους και δύο δημοσιογράφους, ενώ αντίστοιχα οι υφυπουργοί θα δικαιούνται μέχρι έξι μετακλητούς υπαλλήλους ο καθένας και εάν χρειάζονται δημοσιογράφο, αυτός θα καταλαμβάνει μία από τις έξι θέσεις".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL