Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Ξεκίνησε η διερεύνηση της υπερκοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκίνησε η διερεύνηση της υπερκοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης

Με την εξέταση του σκανδάλου υπερκοστολόγησης της εξέτασης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης που ενδέχεται να κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο περίπου 850.000 ευρώ συνεχίστηκαν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας. Η απόφαση για την υπερκοστολόγηση εκδόθηκε λίγες μέρες πριν από την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά και σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ υπογράφτηκε από τους Μ. Βορίδη και Λ. Γρηγοράκο και ανακλήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Υγείας με αναδρομική ισχύ ανοίγοντας τον δρόμο για διεκδίκηση των χρημάτων που ζημιώθηκε το Δημόσιο.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα εξεταστεί ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Π. Γεωργακόπουλος, που έχει ερευνήσει το ζήτημα, και την Πέμπτη ο βουλευτής της Ν.Δ. Μ. Σαλμάς, το ιατρείο του οποίου φέρεται να είναι το κατ' εξοχήν ευνοημένο από την υπερκοστολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης. Η Ν.Δ. και σε ένα βαθμό και η ΔΗ.ΣΥ. επιχείρησαν να «πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα» ζητώντας να καταθέσει ο υπουργός Υγείας Αν. Ξανθός, ώστε να... εξηγήσει γιατί δεν κινήθηκε γρηγορότερα για την αποκάλυψη του σκανδάλου επιτρέποντας τη διενέργεια αρθροσκοπήσεων επί δικής του θητείας!

Ανοίγει ο δρόμος για αναζήτηση των όσων ζημιώθηκε το Δημόσιο

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Αντ. Μπαλωμενάκης έκανε μια σύντομη αναδρομή στο ιστορικό της υπόθεσης και στην απόφαση που κοστολόγησε τη διαγνωστική αρθροσκόπηση στα 1.500 ευρώ. Η σχετική απόφαση με την οποία επικυρωνόταν η εισήγηση του ΚΕΣΥ για τα 1.500 ευρώ ανακλήθηκε πριν από λίγες ημέρες και μάλιστα αναδρομικά, με τον Αντ. Μπαλωμένάκη να επισημαίνει ότι ανοίγει έτσι ο δρόμος για αναζήτηση από το Δημόσιο «κάθε είδους ζημίας που μπορεί να είχε προέλθει από αυτή την πράξη».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππας υπολόγισε τη ζημία του Ελληνικού Δημοσίου στα 850.000 ευρώ με 1 εκατ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι ο Μ. Σαλμάς φέρεται να είναι ο μοναδικός ωφελούμενος από την υπερκοστολόγηση της αρθροσκόπησης, καθώς δεν υπήρχε άλλος γιατρός στη χώρα που να κάνει αυτήν την εξέταση. Τα σχετικά παραπεμπτικά σημειώματα φτάνουν τα 550, με τον Σπ. Λάππα να παρατηρεί ότι μεταξύ αυτών βρίσκονται 165 εγγραφές που αφορούν ασθενείς οι οποίοι έκαναν αρθροσκόπηση και στα δύο πόδια την ίδια μέρα.

Στελέχη της Ν.Δ. σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι

Ο Σπ. Λάππας σημείωσε ότι η πρόεδρος του Αττικού Νοσοκομείου κ. Γιαννακάκου με δική της πρωτοβουλία διατυπώνει ερώτημα προς το ΚΕΣΥ σχετικά με νέα τιμολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, κάτι που αντίκειται στον νόμο, που ορίζει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες λαμβάνει μόνο το υπουργείο Υγείας. Ο Σπ. Λάππας επισήμανε ότι η κ. Γιαννακάκου, ο τότε πρόεδρος του ΚΕΣΥ Π. Σκανδαλάκης, όσο κι όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι, με την εξαίρεση του Λ. Γρηγοράκου, είναι στελέχη της Ν.Δ.

Ο Σπ. Λάππας τόνισε ότι «εκπλήσσει» η ταχύτητα με την οποία έγιναν στη συνέχεια οι απαραίτητες ενέργειες από το υπουργείο Υγείας και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. «Εντός 24 ωρών έγιναν τα πάντα και 48 ώρες πριν από τη λήξη της θητείας των δύο αρμόδιων υπουργών έγινε αποδοχή αυτής της πρότασης του ΚΕΣΥ» σημείωσε ο Σπ. Λάππας παρατηρώντας ότι η διαγνωστική αρθροσκόπηση κοστολογήθηκε στα 1.500 ευρώ με βάση τον ισχυρισμό ότι η 15-20 λεπτών εξέταση είναι ακριβώς ίδια με αυτήν που γίνεται σε νοσοκομείο και προβλέπει διήμερη νοσηλεία.

Πίσω από την εφαρμογή της απόφασης επιχείρησαν να κρυφτούν Ν.Δ. και ΔΗ.ΣΥ.

Ο Γ. Κεφαλογιάννης από τη Ν.Δ. επιχείρησε να κρυφτεί πίσω από το γεγονός ότι όλες οι πράξεις και οι πληρωμές σχετικά με τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις πραγματοποιήθηκαν επί της σημερινής κυβέρνησης, αν και παραδέχθηκε ότι αυτές βασίζονταν σε προϋπάρχον νομικό πλαίσιο. Ο Γ. Κεφαλογιάννης ζήτησε την εξέταση του Αν. Ξανθού ως μάρτυρα ώστε να απαντήσει «για ποιο λόγο επέτρεψε να πληρωθούν αυτές οι πράξεις, αν ήταν παράνομες», ενώ προσπάθησε να καταρρίψει τα επιχειρήματα περί ταχύτητας στην έκδοση της απόφασης, αλλά και ζημίας 850.000 ευρώ για το Δημόσιο.

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη ΔΗ.ΣΥ., αφού έσπευσε να επισημάνει ότι ο Λ. Γρηγοράκος δεν είχε τη σχετική αρμοδιότητα, ζήτησε κι αυτή την κλήση του Αν. Ξανθού για να απαντήσει γιατί δεν ανέστειλε την απόφαση, ενώ είχε ξεκινήσει τη διερεύνησή της. Παράλληλα η Εύη Χριστοφιλοπούλου έδωσε έμφαση στο ομόφωνο της απόφασης του ΚΕΣΥ και στη «διακομματική προέλευση» των μελών του.

«Έχουμε χάσει και την τελευταία λογική» σημείωσε ο Θ. Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝ.ΕΛΛ. διαμαρτυρόμενος για την προσπάθεια καταλογισμού ευθυνών στους Αν. Ξανθό και Π. Πολάκη που ανακάλυψαν το σκάνδαλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL