Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Παρέμβαση του Αν. Ξανθού σε διημερίδα των υπ. Υγείας - ΠΟΥ / "Στοίχημα η επένδυση στην υγεία για συνολική κοινωνική ευημερία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση του Αν. Ξανθού σε διημερίδα των υπ. Υγείας - ΠΟΥ / "Στοίχημα η επένδυση στην υγεία για συνολική κοινωνική ευημερία"

Η υπέρβαση της λιτότητας και η εξάλειψη των ανισοτήτων, παράλληλα με την αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης, «επενδύοντας στην υγεία ως κρίσιμο δείκτη δίκαιης ανάπτυξης και συνολικής κοινωνικής ευημερίας» είναι το «στοίχημα» της πολιτικής ηγεσίας, όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Με αναφορές στον Ένγκελς και τον Βίρχοφ, από το βήμα της διημερίδας που συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην Αθήνα με θέμα τη Δημόσια Υγεία, ο υπουργός υπογράμμισε σε όλους τους τόνους τη σχέση μεταξύ του επιπέδου υγείας με τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Μίλησε για την ανάγκη «τροποποίησης των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων και την προστασία της υγείας των ανθρώπων». Όπως επεσήμανε, «αφού λοιπόν οι πρωταρχικοί προσδιοριστές της νόσου είναι κυρίως οικονομικοί και κοινωνικοί, είναι προφανές ότι για τη θεραπεία τους χρειάζεται, πέρα από την ιατρική, και η πολιτική».

«Απαραίτητη η απεξάρτηση από τη λιτότητα»

Θέτοντας το κρίσιμο πολιτικό ερώτημα «αν στο σημερινό περιβάλλον λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας υπάρχουν περιθώρια βιώσιμη χρηματοδότησης και αποτελεσματικής λειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας και του κοινωνικού κράτους», η απάντησή του ήταν αναφανδόν καταφατική, υπό μια προϋπόθεση: Τη «σταδιακή απεξάρτηση από τη λιτότητα» και τη σύγκλιση των δημοσίων δαπανών υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

«Ξέρουμε», είπε, ότι «σε περιβάλλον λιτότητας και περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες, οδηγούμαστε σε ακάλυπτες ανάγκες, σε υγειονομική φτώχεια και σε αποκλεισμό από την πρόσβαση στην αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». Ανισότητες τις οποίες χαρακτήρισε «ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά απαράδεκτες», που «αντιστρατεύονται τις θεμελιώδεις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για καθολικότητα και ισότητα στην Υγεία».

Άμεσοι μεταρρυθμιστικοί στόχοι

Αναφερόμενος στις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν, ξεχώρισε την επαναθεμελίωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), την αναδιοργάνωση της δημόσιας Υγείας, τον μετασχηματισμό του ασύλου και την κοινοτική ψυχιατρική, τη νέα εθνική φαρμακευτική πολιτική, το νέο σύστημα προμηθειών και τη «ριζική διοικητική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ με διαφάνεια, συμμετοχική και δημοκρατική διακυβέρνηση, δημόσια λογοδοσία και κοινωνικό έλεγχο, αξιολόγηση της ποιότητας υπηρεσιών».

Ειδικά για τη δημόσια Υγεία ο Ανδρέας Ξανθός επέμεινε ότι αποτελεί «επένδυση στην καθολική προστασία των ανθρώπων από τις καθημερινές και συχνά παγκοσμιοποιημένες απειλές για την υγεία τους, είναι επένδυση στην υγειονομική ασφάλεια και την ποιότητα ζωής αλλά και στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και του κοινωνικού κράτους».

Γ. Μπασκόζος: Η υγεία ως βασικός αναπτυξιακός παράγοντας

Την αυλαία της διημερίδας άνοιξε ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, που, περιγράφοντας τις αρχές που διέπουν το πενταετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, μίλησε για ένα «φιλόδοξο όραμα», μια «πρόκληση, δέσμευση και υψηλό ιδανικό», που είναι «πιο εφικτό από ποτέ».

Στην εναρκτήρια ομιλία του έθιξε μεταξύ άλλων τα φλέγοντα ζητήματα για τη Δημόσια Υγεία, την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και το προσφυγικό κάνοντας λόγο για την «πρώτη σοβαρή και συγκροτημένη πολιτική παρέμβαση στήριξης της δημόσιας περίθαλψης εδώ και πολλά χρόνια».

Μίλησε για «πολιτική επιλογή», που στοχεύει στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία, και τόνισε ότι «η κυβέρνηση στην Ελλάδα επιδιώκει την ανάσχεση της υποβάθμισης στην Υγεία και επενδύει στον τομέα της Υγείας σαν βασικό αναπτυξιακό παράγοντα».

Σημείωσε ότι οι βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι «η οικονομική κρίση, οι κοινωνικές ανισότητες, η γήρανση του πληθυσμού, η υψηλή επίπτωση χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, οι περιβαλλοντικές απειλές με την κλιματική αλλαγή οι οποίες επηρεάζουν την υγεία μας».

Ο Γ. Μπασκόζος στάθηκε ιδιαίτερα στον νευραλγικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η ΠΦΥ στην καθολική κάλυψη και τη «διασφάλιση της κατανομής των περιορισμένων οικονομικών πόρων με βάση το κοινωνικό συμφέρον». Οι πολιτικές δημόσιας υγείας, «συνδυαζόμενες με ένα ολοκληρωμένο σύστημα ΠΦΥ και μια υψηλού επιπέδου νοσοκομειακή περίθαλψη, αποτελούν πυλώνα του ενιαίου συστήματος Υγείας, που δικαιούται κάθε άνθρωπος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε δε ότι «η αναβάθμιση και επέκταση των δυο πρώτων πυλώνων του συστήματος (δημόσια Υγεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) αποτελεί όχι μόνο εξαιρετικής σημασίας αυτόνομο παράγοντα βελτίωσης της ποιότητας ζωής, αλλά και βασική προϋπόθεση επιβίωσης και αναβάθμισης του δευτεροβάθμιου και τριτοβάθμιου νοσοκομειακού συστήματος Υγείας».

Σήμερα παρουσιάζεται το Στρατηγικό Σχέδιο

Σχολιάζοντας δε την κρίσιμη οικονομική συγκυρία σημείωσε ότι «τίποτα δεν ξεκινά από το μηδέν», όμως «ο δρόμος προς τις απαραίτητες αλλαγές δεν είναι πάντα στρωμένος με άνθη».

Οι καρποί της διημερίδας, που περιλαμβάνουν τα επόμενα βήματα προς ένα Στρατηγικό Σχέδιο Δημόσιας Υγείας για την επόμενη πενταετία, αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα το απόγευμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL