Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δυναμική η διαμαρτυρία στα αντικαρκινικά νοσοκομεία

Κάνοντας πράξη το κεντρικό τους σύνθημα "δεν θα μας πεθάνετε, διεκδικούμε", τα κοινωνικά Ιατρεία-Φαρμακεία Αθήνας πραγματοποίησαν σήμερα δυναμικές παρεμβάσεις στα αντικαρκινικά νοσοκομεία “Αγ. Σάββας” και “Μεταξά” ζητώντας “δωρεάν υγεία για όλους”.

Κάνοντας πράξη το κεντρικό τους σύνθημα "δεν θα μας πεθάνετε, διεκδικούμε", τα κοινωνικά Ιατρεία-Φαρμακεία Αθήνας πραγματοποίησαν σήμερα δυναμικές παρεμβάσεις στα αντικαρκινικά νοσοκομεία "Αγ. Σάββας" και "Μεταξά" ζητώντας "δωρεάν υγεία για όλους". Κόσμος μαζεύτηκε από νωρίς στις εισόδους των κτιρίων, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα με κεντρικό αίτημα την πρόσβαση των ανασφάλιστων καρκινοπαθών στην περίθαλψη, ενώ δόθηκαν σχετικά ψηφίσματα στις διοικήσεις των μονάδων.

Οι κινητοποιήσεις έγιναν σε κλίμα αλληλεγγύης. Στο "Μεταξά" υπήρχε κόσμος που είχε προσέλθει από την Κόρινθο και τη Σαλαμίνα. Στον "Αγ. Σάββα" ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου βρέθηκε στο πλευρό των διαδηλωτών, ενώ παλμό με τα συνθήματά τους έδιναν οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών που φώναζαν: "Άλλοι 'φαγαν τα λεφτά κι άλλος τη πληρώνει – του Σαμαρά η κυβέρνηση ακόμα καμαρώνει". Η αλυσίδα αλληλεγγύης που 'χε στηθεί για λίγες ώρες δίπλα απ' τη ΓΑΔΑ ολοκληρωνόταν με το "κέρασμα" του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου κι άλλων εθελοντών από τον "Άλλο Άνθρωπο" που προσέφεραν τυρόπιτες και πορτοκαλάδες στον κόσμο.

Ανάμεσα τους, αψηφώντας τις δυσκολίες, οι καρκινοπαθείς έστελναν το δικό τους μήνυμα αντίστασης.

Διαβάστε στο αυριανό φύλλο της "Αυγής" ολόκληρο το σχετικό ρεπορτάζ, καθώς και μαρτυρίες ασθενών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Τραγικές ελλείψεις διαπίστωσαν τα Ιατρεία – Φαρμακεία Αλληλεγγύης

"Τραγικές ελλείψεις σε κάθε είδους προσωπικό αλλά και υλικά και εξοπλισμό, που πλέον αγγίζουν την εγκληματική αδιαφορία(;)", διαπίστωσαν σήμερα, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στα αντικαρκινικά νοσοκομεία, τα μέλη του Συντονιστικού Κοινωνικών Ιατρείων – Φαρμακείων Αλληλεγγύης Αττικής. "Στην Ελλάδα των μνημονίων μικρή σημασία έχει, τελικά, αν είσαι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος καρκινοπαθής", επισημαίνουν και εξηγούν:

"Γνωρίζουμε όλοι ότι ο καρκίνος δεν περιμένει… Η μεγάλη επιμήκυνση του χρόνου αναμονής των ασθενών, ειδικά στα ακτινολογικά, που φτάνει στους τρεις τουλάχιστον μήνες ήταν η κοινή διαπίστωση από τη σημερινή παρέμβαση των Κοινωνικών Ιατρείων-Φαρμακείων Αλληλεγγύης στα δύο ογκολογικά νοσοκομεία της Αθήνας. Μέσα από τις συναντήσεις των κοινωνικών ιατρείων με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους εργαζόμενους των νοσοκομείων μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι πλέον τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ζωή των ασθενών.

Παράλληλα, κοινή είναι και η εικόνα που διαμορφώσαμε για τη λειτουργία και των δύο νοσοκομείων: τραγικές ελλείψεις σε κάθε είδους προσωπικό αλλά και υλικά και εξοπλισμό, που πλέον αγγίζουν την εγκληματική αδιαφορία (;).

Στο πλαίσιο της 2ης πανελλαδικής δράσης των Κοινωνικών Ιατρείων Αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε σήμερα, 30 Ιανουαρίου, παρέμβαση στα ογκολογικά νοσοκομεία Αγ. Σάββας και το Μεταξά. Ολοι μαζί ασθενείς, γιατροί, εθελοντές των κοινωνικών ιατρείων αλληλεγγύης, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε για μια ακόμα φορά την πλήρη και δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων καρκινοπαθών.

Στα δύο νοσοκομεία συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι διεκδικώντας το αυτονόητο: την πρόσβαση στην υγεία. Στον Αγ. Σάββα παρέμβηκαν το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Αθήνας, Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιστερίου, Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Ακαδημίας Πλάτωνος-Σεπολίων-Κολωνού, Σύλλογος Καρκινοπαθών ΚΕΦΙ, Φαρμακείο Αλληλεγγύης στα Πατήσια, Κοινωνικό Δίκτυο Γιατρών-Φαρμακοποιών Ιλίου & Κοινωνικό Φαρμακείο Ιλίου, Κοινωνικό Ιατρείο Φυλής, Γυναίκες για την Υγεία, Δίκτυο Γιατρών Ν. Σμύρνης, ενώ στο Μεταξά συγκεντρώθηκαν το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, το Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά, Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Κορίνθου, Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Σαλαμίνας.

Θεωρούμε ότι ο αγώνας είναι κοινός και για το λόγο αυτό είχαν προηγηθεί συναντήσεις του Συντονιστικού των Κοινωνικών Ιατρείων-Φαρμακείων Αττικής με τα σωματεία εργαζομένων και τις επιστημονικές επιτροπές των γιατρών ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και με τις διοικήσεις των νοσοκομείων αλλά και με γιατρούς και εργαζόμενους.

Ήταν εξαιρετικά σημαντικό ότι η παρέμβαση των κοινωνικών ιατρείων-φαρμακείων αλληλεγγύης στον Αγ. Σάββα πραγματοποιήθηκε από κοινού με το Σύλλογο Εργαζομένων του νοσοκομείου, ο οποίος καλούσε σε διαμαρτυρία μεταξύ 11.00-13.00 στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Μεταξά οι γιατροί κατήγγειλαν ότι από τους 13 ογκολόγους που απαιτούνται σήμερα υπάρχουν 5 και τον Απρίλιο θα μειωθούν, λόγω συνταξιοδότησης, σε 4. Για νέες προσλήψεις βέβαια ούτε λόγος να γίνεται. Στο ίδιο νοσοκομείο έχουν παραιτηθεί 9 διευθυντές κλινικών χωρίς να έχουν αντικατασταθεί. Παράλληλα, δεν στέλνονται στο νοσοκομείο ειδικευόμενοι γιατροί για εξειδίκευση, ως όφειλε η πολιτεία, με αποτέλεσμα όταν, πολύ σύντομα, θα συνταξιοδοτηθούν οι εν ενεργεία γιατροί, δεν θα υπάρχει ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Οι δύο ογκολογικές κλινικές έχουν συγχωνευθεί στην εξής μία, ενώ τραγικές είναι οι ελλείψεις σε υλικά (χαλασμένος αξονικός τομογράφος, έλλειψη σε τόνερ για τις εκτυπώσεις στα ακτινολογικά εργαστήρια κ.λπ.). Ο ογκολόγος-παθολόγος κ. Καρβούνης μας ανέφερε ότι σε κάθε εξωτερικό ιατρείο εξετάζει 35 ασθενείς τη φορά!

Ο πρόεδρος του Αγ. Σάββα, κ. Φαλδάμης, αναγνώρισε την ύπαρξη του προβλήματος ενώ σημείωσε ότι έχει αυξηθεί η προσέλευση ασθενών, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων. Παραδέχτηκε τις ελλείψεις σε προσωπικό, τόνισε την παλαιότητα του εξοπλισμού του νοσοκομείου και σημείωσε ότι το νοσοκομείο εξακολουθεί να λειτουργεί χάρις στις ηρωικές προσπάθειες των εργαζομένων.

Όσον αφορά στην περίθαλψη των ανασφάλιστων καρκινοπαθών μας εξήγησε ότι δεν έχει ειδικό κονδύλι για την κάλυψη της περίθαλψής τους ούτε νομικό πλαίσιο με το οποίο θα μπορούσε να κινηθεί. Γεγονός που καθιστά έκνομη τη Διοίκηση σε περίπτωση θεραπείας ανασφάλιστων ασθενών χωρίς εν συνεχεία την αποστολή εμβάσματος στην εφορία του ασθενούς. Βέβαια, όπως μας είπε, συνειδητοποιεί ότι η πρόσβαση στην περίθαλψη αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα και συντάσσεται με τα αιτήματα που θέτουμε.

Και όλα αυτά γιατί;

Για το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση η ζωή και ο θάνατος συµπολιτών µας είναι… «λογιστικό θέµα».

Το Κοινωνικά Ιατρεία Αλληλεγγύης που µε την καθηµερινή τους λειτουργία προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την έννοια της δωρεάν περίθαλψης και να στηρίξουν τα θύµατα αυτής της πολιτικής καλούν σε διαρκή και ενωτικό αγώνα όλων μας, ώστε να υπάρξει ξανά ένα δηµόσιο και δωρεάν Σύστηµα Υγείας και Πρόνοιας για όλους τους ανθρώπους χωρίς αποκλεισµούς.

Η αρρώστια και η φτώχεια δεν είναι ντροπή.

Ντροπή είναι να σιωπάς µπροστά στις δολοφονίες…".

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εξωτερική πολιτική και πατριδοκαπηλία

Η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε τα ελληνοτουρκικά θέματα προσπαθώντας συστηματικά να τα μετατρέπει σε ευρωτουρικικά, δηλαδή σε διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τωρινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να τα έχει καταφέρει τόσο καλά στον τομέα αυτόν.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις