Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Απαντήσεις στους ισχυρισμούς της Ζ. Μακρή / ΟΚΑΝΑ: Απολύτως ασφαλής η κονιορτοποίηση της βουπρενορφίνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απαντήσεις στους ισχυρισμούς της Ζ. Μακρή / ΟΚΑΝΑ: Απολύτως ασφαλής η κονιορτοποίηση της βουπρενορφίνης

Την παλαιότερη παραίτηση της προέδρου του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Μένης Μαλλιώρη, με ημερομηνία... 4 Νοεμβρίου 2013 (έχουν παρέλθει οι 20 ημέρες τις οποίες προβλέπει ο νόμος), σκοπεύει να αποδεχθεί ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες το μεσημέρι ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επιβεβαίωσε ρητώς με αυτόν τον χαρακτηριστικό όσο και διακριτικό τρόπο ότι ο ίδιος δεν ζήτησε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 16 Δεκεμβρίου την παραίτηση της προέδρου του Οργανισμού, όπως ισχυρίζεται με επιμονή δημοσίως η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή...

Την ίδια στιγμή, για την απόλυτη ασφάλεια της χορήγησης της βουπρενορφίνης σε κονιορτοποιημένη μορφή, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η υφυπουργός Υγείας, διαβεβαιώνει εγγράφως και ενυπογράφως ο αναπληρωτής διευθυντής Εφαρμογής Προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ Ευάγγελος Καφετζόπουλος, νευρολόγος - ψυχίατρος.

Στη σχετική γνωμοδότησή του, ο Ευάγγελος Καφετζόπουλος υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:

"Η κονιορτοποίηση της βουπρενορφίνης ακολουθείται από τον Οργανισμό ήδη από 2003, εδώ και 10 δηλαδή χρόνια, και αποτελεί διεθνή πρακτική χορήγησης του συγκεκριμένου φαρμάκου. Το κονιορτοποιημένο φάρμακο χορηγείται υπογλωσσίως, σύμφωνα με την ενδεδειγμένη χρήση του, με τη μορφή χονδρών κόκκων και όχι σκόνης, που θα μπορούσε να αυξήσει τη σιελόρροια και να οδηγήσει σε κατάποση. Με τη μορφή αυτή δίδεται όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διασποράς του φαρμάκου στην παράνομη αγορά ή όταν οι συνθήκες απαιτούν εξυπηρέτηση πολλών ασθενών σε περιορισμένο χρόνο, επειδή η κονιορτοποίηση οδηγεί σε ταχύτερη απορρόφηση. Η κονιορτοποίηση όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνη αλλά και συνιστάται όταν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις βάσει πρωτοκόλλων και οδηγιών ορθής κλινικής πρακτικής πολλών χωρών (Μ. Βρετανία, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία). Η Βόρειος Ιρλανδία έχει εκδώσει οδηγίες ειδικά για την κονιορτοποίηση. Υπάρχουν, επίσης, δημοσιευμένες μελέτες και κλινικές δοκιμές σύμφωνα με τις οποίες η κονιορτοποίηση δεν αλλοιώνει τις φαρμακολογικές ενέργειες, τη δραστικότητα ή τη βιοδιαθεσιμότητα της βουπρενορφίνης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL