Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Ηλ. Μόσιαλος: Να απευθυνθούμε στην Κίνα μπροστά στην έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης (ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηλ. Μόσιαλος: Να απευθυνθούμε στην Κίνα μπροστά στην έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης (ηχητικό)

Όταν η Γερμανία και η Γαλλία, οι πυλώνες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, απαγορεύουν τις εξαγωγές ιατρικού υλικού, όταν η Τσεχία απαγορεύει τις εξαγωγές αντισηπτικών, όταν όλοι κινούνται σε εθνικό πλαίσιο, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, θα πρέπει να απευθυνθούμε στην Κίνα, εκτίμησε o καθηγητής πολιτικής Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

Ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε το παράδοξο «η Γερμανία και η Γαλλία που "το παλεύουν" μόνες τους, απαγόρευσαν όλες τις εξαγωγές ιατρικού υλικού. Δεν παίρνουμε υλικά από αυτές τις δύο χώρες. Και είναι οι δύο χώρες με την μεγαλύτερη βιομηχανική υποδομή στην Ευρώπη, οι πυλώνες της.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/778187443&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true

Αντίστοιχα, η Τσεχία απαγόρευσε τις εξαγωγές αντισηπτικών. Κινούνται όλοι σε εθνικό πλαίσιο, με έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Χαρακτηριστικά, ο Σέρβος πρόεδρος έβγαλε ανακοίνωση για τον "μύθο" της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, λέγοντας "τον μόνο που εμπιστεύομαι είναι ο πρόεδρος της Κίνας", επειδή οι Κινέζοι έχουν στείλει πάρα πολλούς συμβούλους σε διάφορες χώρες ... τις ενισχύουν με διαγνωστικά τεστ, υλικό ιατρικό, αλλά και συμβούλους στην αναδιοργάνωση του συστήματος Υγείας».

«Πιστεύω κι εμείς θα πρέπει να απευθυνθούμε στην Κίνα, είναι τεράστια χώρα με πολύ μεγάλες δυνατότητες, ξεπέρασε το πρόβλημα σχετικά εύκολα κατά την γνώμη μου, περιορίστηκε σε λιγότερες από 100.000 κρούσματα και λιγότερους από 4.000 θανάτους, σε μία χώρα του 1,3 δισ. ανθρώπων», όπως είπε ο ίδιος.

Για την Ελλάδα, σημείωσε ότι είναι πολύ θετική η συναίνεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στην αντιμετώπιση του προβλήματος, τόσο σε επίπεδο πολιτικών ηγετών όσο και σε επίπεδο επαφών της νυν με την πρώην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. «Είναι δεδομένα τα χρόνια προβλήματα του ελληνικού συστήματος Υγείας, τις διαχρονικής υποχρηματοδότησής του. Αν μάθουμε κάτι από αυτή την κρίση, είναι ότι χρειάζεται σημαντική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μετά την κρίση. Η προτεραιότητα να είναι στο σύστημα, όχι στις φοροαπαλλαγές ... να δώσουμε τα χρήματα εκεί που πρέπει, στο κοινωνικό κράτος».

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε σημειώσει ότι η καθαρά οικονομίστικη προσέγγιση του θέματος δεν έχει καμία ηθική βάση, ούτε καμία βάση αλληλεγγύης, αλλά «δεν είναι μικρό το επιχείρημα του "τι θα γίνει με την οικονομία;" ... πάλι χτυπάμε στην αδυναμία του παγκόσμιου συστήματος, ακόμη και της ΕΕ, να δει το θέμα άμεσα ... στη Βρετανία έκαναν μεγάλο λάθος και τώρα πάνε να το μαζέψουν δραστικά ... αλλά χτες πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών είπαν ότι θα ρίξουν στην οικονομία πάνω από 300 δισ. λίρες, για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις, να έχουν άμεση πρόσβαση σε χρηματοδότηση, γιατί τώρα πολλές αγκομαχούν ... για να μην μειώσουν θέσεις εργασίας, να αντέξουν μέχρι να περάσει η μπόρα. Θα υπάρχει χρηματοδότηση εύκολη, με δάνεια σχεδόν χωρίς τόκο».

«Αυτά, πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο κ. Μόσιαλος, αλλά « ΕΕ για μία ακόμη φορά κοιμάται. Είπε η πρόεδρος της Κομισιόν ότι θα υπάρχουν 15 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών, αλλά αυτά δεν φτάνουν ούτε για μία μόνο μικρή χώρα. Πρέπει σε επίπεδο ΕΕ να δούμε την επέκταση των προγραμμάτων, έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα χρηματοδοτεί επιχειρήσεις που πλήττονται, τουριστικές, εστίασης, όλες αυτές που θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα. Τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν μέσω τηλεεργασίας».

«Χρειάζεται επίσης διαφορετικός ρόλος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», συνέχισε, «δεν μπορεί να μείνει στα παραδοσιακά της όρια, θα πρέπει να βρουν μηχανισμούς για να δανείζουν στις χώρες. Και αυτά τα χρήματα να μην εγγράφονται στους προϋπολογισμούς ως ελλείμματα για ένα μικρό διάστημα, ώστε να τονώσουν τις οικονομίες ... Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι πιθανόν να πλήξουν περισσότερο τους μη έχοντες, δυστυχώς. Πρέπει να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης των ανθρώπων που φοβούνται μήπως χάσουν τη δουλειά τους, που ζουν σε ανησυχία, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα ... Η ΕΕ θα μπορούσε να κάνει ένα ειδικό ταμείο ενίσχυσης των χωρών που πλήττονται οικονομικά -και ειδικά ανθρώπων που κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους».

Στην αρχή της συνέντευξής του ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε στη Βρετανία, όπου «δυστυχώς υποτίμησαν το μέγεθος της κρίσης, σε σχέση με άλλες χώρες, υποτίμησαν αυτά που όλοι είδαμε και έγιναν ειδικά στην Κίνα, όπου η κυβέρνηση πήρε δραστικά μέτρα ... αλλά και στην ΝΑ Ασία, στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, όπου έχουν λίγο-πολύ σταματήσει την διασπορά του ιού ... σκέφτηκαν κάτι αρκετά παράδοξο -για να το πω ευγενικά», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, ότι εάν αυτοί που θα περάσουν τη νόσο με ήπια συμπτώματα (το 85% που θα κολλήσουν τον ιό γνωρίζουμε ότι δεν θα χρειαστούν νοσοκομείο, ίσως δεν φύγουν καν από τη δουλειά τους), πειστούν να... νοσήσουν, «θα δημιουργηθεί τείχος στη διασπορά του ιού, γιατί ο ιός "θα πέφτει πάνω τους", δεν θα μπορεί να φύγει. Θα είναι αυτοί τείχος για τους ηλικιωμένους, τους καρκινοπαθείς, τους μεταμοσχευμένους. Και λογικά, θα σταματήσει η επιδημία».

«Θεωρητικά, αυτό θα μπορούσε να γίνει, σε πειράματα», είπε ο κ. Μόσιαλος, «αλλά μπορούμε να πούμε στην πραγματική ζωή ότι οι πρώτοι που θα κολλήσουν θα είναι αυτοί που δεν θα έχουν πρόβλημα; Είναι πολύ επικίνδυνο να εφαρμοστεί». Αυτή είναι η δουλειά των εμβολίων, τόνισε, «γι` αυτό θέλουμε κάθε χρονιά να εμβολιάζεται το 85%-90% του πληθυσμού. Ακόμη και αν 10%-15% δεν έχει εμβολιαστεί, σταματάμε την εξάπλωση, π.χ. της γρίπης ή της ιλαράς σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί ... Εδώ, δεν έχουμε εμβόλιο, για να πετύχεις ένα 80%-85% προστασίας πρέπει να διασφαλίσεις ότι αυτοί που έχουν κολλήσει τον ιό δεν έχουν πρόβλημα υγείας. Δεν είναι όπως το εμβόλιο που μπορείς να το κατευθύνεις και να επιλέξεις ποιοι θα το κάνουν».

Από ό,τι φαίνεται, συνέχισε, στη Βρετανία «το κατάλαβαν, βγήκε μελέτη από το πανεπιστήμιο του Imperial που λέει ότι θα πεθάνουν εκατοντάδες χιλιάδες εάν εφαρμοστει αυτή η πολιτική». Μάλιστα, ο ερευνητής καθηγητής κ.Φέργκιουσον που έκανε τη μελέτη ανακοίνωσε ότι «ο ίδιος πάσχει από τον κορωνοϊό, ενώ έχει συναντηθεί με όλη την βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να τους εξηγήσει τα πλάνα που έχει και την μελέτη που έκανε ... αστειευόμενος είπε ότι πρέπει να υπάρχει πάρα πολύς... ιός σε κυβερνητικό επίπεδο, γιατί θεωρεί ότι τον κόλλησε στις συσκέψεις».

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε στην ανησυχία που υπάρχει για τις αντοχές του βρετανικού συστήματος Υγείας με τις 4.000 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για περίπου 60 εκατ. πληθυσμού, ενώ υπάρχει δυνατότητα για άλλους 5.000 αναπνευστήρες. «Σε κάθε στιγμή θα υπάρχουν 9.000 αναπνευστήρες, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλοι για τον κορωνοϊό, υπάρχουν εγκεφαλικά, έκτακτα, κτλ. ... νομίζω το κατάλαβαν τώρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL