Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. έξω από το υπ. Υγείας - Εργαζόμενοι, φίλοι και μέλη της επανένταξης ζητούν την άμεση ανάκληση της ΠΝΠ και τη διατήρηση του αυτοδιοίκητου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

 

Ηχηρό μήνυμα προς τον υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση, θα στείλουν τα μέλη της κοινωνικής επανένταξης του ΚΕΘΕΑ, γονείς των θεραπευόμενων, εργαζόμενοι και φίλοι του προγράμματος, οι οποίοι σήμερα θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί, έξω από το υπουργείο Υγείας, προκειμένου με την κραυγή τους να ζητήσουν την άμεση ανάκληση της αυταρχικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία καταλύεται η αυτοδιοίκηση και τίθεται σε διακινδύνευση η θεραπευτική φιλοσοφία του προγράμματος.

Τα μέλη της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ με τη διαμαρτυρία τους θέλουν να τερματιστεί η επιχειρούμενη απαξίωση του Κέντρου και της θεραπευτικής του πρότασης, καθώς, όπως τονίζουν, με την αιφνίδια κατάργηση της διοικητικής του δομής κλονίζεται ο οργανισμός και η θεραπευτική προσέγγιση του προγράμματος, η οποία βασίζεται στις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες.

Με την κραυγή του ΚΕΘΕΑ, που θα ακουστεί σήμερα δυνατά στο υπουργείο Υγείας και σε όλες τις μεγάλες πόλεις όπου υπάρχουν προγράμματά του, θα απαιτηθεί η ενίσχυση των δωρεάν δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης όπως και η έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για μια εθνική στρατηγική με σεβασμό στα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων.

Στο πλευρό των μελών του ΚΕΘΕΑ, κατά τη σημερινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας, αναμένεται να σταθούν ενισχύοντας τη δύναμη της φωνής του και άλλοι φορείς και συλλογικότητες από τον χώρο της απεξάρτησης και της κοινωνικής φροντίδας.

Επίκαιρη ερώτηση από τον Ανδρέα Ξανθό

Την Παρασκευή αναμένεται ο υπουργός Υγείας να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε χθες ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος τονίζει ότι με την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που προβλέπει την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων τίθεται σε κίνδυνο η φυσιογνωμία και η θεραπευτική του κουλτούρα.

Ο πρώην υπουργός Υγείας επισημαίνει στην ερώτησή του ότι το ΚΕΘΕΑ αποτελεί από το 1983 πρωτοπόρο φορέα στο πεδίο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, όχι μόνο λόγω της θεραπευτικής του αποτελεσματικότητας, αλλά και εξαιτίας των διοικητικών-οργανωτικών καινοτομιών σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία του.

Μέχρι σήμερα, αναφέρει, το ΚΕΘΕΑ διοικείται από εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, εκλεγόμενο ανά διετία από γενική συνέλευση, στην οποία συμμετέχουν από όλη τη χώρα εργαζόμενοι, μέλη των Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων που βρίσκονται στη φάση της κοινωνικής επανένταξης καθώς και επίτιμα (τέως) μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, με τη συμμετοχή στο Δ.Σ. να είναι εθελοντική και άμισθη.

Όπως εξηγεί, με την ΠΝΠ καταργείται επί της ουσίας το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, καθώς το Δ.Σ. θα διορίζεται από τον υπουργό Υγείας, τα μέλη του θα είναι έμμισθα, ενώ παράλληλα εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά τον σκοπό του, τη χρηματοδότηση, αλλά και τη δυνατότητα ανάπτυξης του φορέα.

Στο πλαίσιο αυτό, ρωτά τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια πώς αιτιολογεί τη σκοπιμότητα έκδοσης ΠΝΠ για την αλλαγή του διοικητικού μοντέλου του ΚΕΘΕΑ και πώς απαντά στις αντιδράσεις που αυτή έχει προκαλέσει σε εργαζόμενους, ωφελούμενους και γονείς, καθώς και ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και ποια η θέση του ΚΕΘΕΑ σε αυτόν τον σχεδιασμό.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η πολιτική της κυβέρνησης και η άλλη λογική

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στη σοβαρή οικονομική κρίση του κορωνοϊού έχει συγκεκριμένο πρόσημο. Δεν είναι μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη της κοινωνίας, αλλά μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη των ισχυρών συμφερόντων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις