Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Σύγκρουση με τα ΑΕΙ επέλεξε η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύγκρουση με τα ΑΕΙ επέλεξε η κυβέρνηση

Η αντίστροφη μέτρηση για τις ανθρωποθυσίες διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια ξεκίνησε χθες, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να κλείνει στους 1.500 τον αριθμό των εργαζομένων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Σήμερα, μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις για το ποιοι θα δουν την πόρτα εξόδου, ανεξάρτητα από το τεράστιο κόστος που έχει για τα ιδρύματα η απομάκρυνσή τους.

Η απόφαση της κυβέρνησης προκαλεί μετωπική σύγκρουση με τα πανεπιστήμια, που το ένα μετά το άλλο λαμβάνουν αποφάσεις για αναστολή της λειτουργίας τους στηρίζοντας το διοικητικό τους προσωπικό, το οποίο βρίσκεται σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βαρύ φόρο αίματος θα πληρώσουν το Πανεπιστήμιο Αθηνών με 530 υπαλλήλους να φεύγουν, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με 370, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με 240, το Πανεπιστήμιο Πατρών με 140, το Πανεπιστήμιο Κρήτης με 100, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με 40, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με 35 και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με 30.

Στο ΕΜΠ η Σύγκλητος ανέστειλε από χθες και για σήμερα τη λειτουργία του ιδρύματος ενώ τη συμβολική αναστολή της διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πατρών για σήμερα Παρασκευή και τη Δευτέρα, αποφάσισε η Σύγκλητος. Από την άλλη, στελέχη του υπ. Παιδείας ανέφεραν ότι πολλοί εκ των διοικητικών υπαλλήλων πανεπιστημίων, οι οποίοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, θα τοποθετηθούν σε θέσεις διοικητικών σε ΤΕΙ. Πιο τυχεροί εκείνοι των οποίων το ΤΕΙ της περιφέρειάς τους έχει έλλειψη διοικητικού προσωπικού.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οδηγεί το Ίδρυμα σε εκ των πραγμάτων λειτουργική απαγόρευση. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, προειδοποιεί για μια ακόμη φορά, δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει το εύρος των δραστηριοτήτων του σε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, σε ερευνητικό και κλινικό έργο και το πλήθος των διεθνών του υποχρεώσεων εάν εφαρμοστεί η πολιτική αυτή (εξυπηρετούμενος φοιτητικός πληθυσμός 65.682, μέλη ΔΕΠ 1.974, διοικητική υποστήριξη: τριών Γενικών Διευθύνσεων, τριών ανεξάρτητων Διευθύνσεων, 40 Γραμματειών Σχολών και Τμημάτων, 32 Βιβλιοθηκών ενοποιημένων σε 8 μεγάλες κεντρικές Βιβλιοθήκες, 66 Κλινικών, 174 Εργαστηρίων, 18 Μουσείων, κάλυψη αναγκών φύλαξης, καθαριότητας και συντήρησης κτηρίων).

Λόγω των κινητοποιήσεων στο ίδρυμα δεν γίνονται ούτε εγγραφές ούτε εξετάσεις ούτε οι ορκωμοσίες των τελειοφοίτων. Ο Σύλλογος των εργαζομένων ζητεί να οριστούν νέες ημερομηνίες, αλλά δηλώνει ότι «διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα της συμμετοχής του σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις" από την ερχόμενη Δευτέρα.

Σε αναστολή διοικητικής λειτουργίας μέχρι τη Δευτέρα, τελεί και το ΑΠΘ, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο της παραίτησης όλων των οργάνων διοίκησης του ιδρύματος τα διοικητικά τους καθήκοντα και τις αντίστοιχες διοικητικές θέσεις. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ προειδοποιεί ότι η διαθεσιμότητα θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο ολοσχερούς διακοπής λειτουργίας σημαντικές δομές του ΑΠΘ που προσφέρουν ερευνητικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο (σεισμολογικός σταθμός, παροχή υπηρεσιών ιατρικής, οδοντιατρικής και κτηνιατρικής περίθαλψης, αρχαιολογικές ανασκαφές, αγρόκτημα, δάση, επιτροπή ερευνών, πρακτική άσκηση φοιτητών κ.λπ.).

Επίσης σε αναστολή λειτουργίας βρίσκονται το ΕΜΠ (χθες και σήμερα), το Πανεπιστήμιο Πατρών (σήμερα και τη Δευτέρα) και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (μέχρι και τη Δευτέρα). Επιπλέον αναβάλλονται εκ νέου οι εισαγωγικές εξετάσεις στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών.

Η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης στη μετωπική σύγκρουση με τα πανεπιστήμια είναι ότι ένα μέρος όσων τεθούν σε διαθεσιμότητα θα πάνε στα ΤΕΙ. Μάλιστα, επικαλείται τη σύσταση 1.250 θέσεων διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΙΕΚ και τις ΣΕΚ, τις οποίες «θα διεκδικήσουν εκπαιδευτικοί που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα». Αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, «επιβεβαιώνει ότι η διαθεσιμότητα δεν σημαίνει απολύσεις». Προφανώς, ξεχνάει ότι οι εκπαιδευτικοί που βγήκαν σε διαθεσιμότητα ήταν 2.200, ενώ αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά για το εργασιακό καθεστώς και μέλλον αυτών που θα πάνε στα ΙΕΚ και τις ΣΕΚ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL