Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Αριστεία με λήθη και ιδεολογική καθαρότητα είναι το όραμα των σχολαρχών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αριστεία με λήθη και ιδεολογική καθαρότητα είναι το όραμα των σχολαρχών

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε η καταγγελία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), σύμφωνα με την οποία ορισμένα ιδιωτικά σχολεία δεν θα πραγματοποιούσαν εκδηλώσεις μνήμης για την 45η επέτειο του Πολυτεχνείου, όπως προβλεπόταν από τις εγκυκλίους του υπ. Παιδείας. Γεγονός που οδήγησε τη Χρυσή Αυγή να πανηγυρίζει μέσα στη Βουλή και τον Γιάννη Λαγό να δίνει τα εύσημα στους σχολάρχες μιας και «δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός (σ.σ.: στο Πολυτεχνείο) και ευτυχώς που υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία που δεν θα γιορτάσουν αυτή την επέτειο».

Κι ενώ η ομοσπονδία έκανε λόγο για προσπάθεια συγκεκριμένων σχολαρχών “να ξεχαστεί η επέτειος” υπό τον μανδύα των “δήθεν αρίστων που προσηλώνονται στο αγαθό της γνώσης”, ακολουθεί η ανακοίνωση του Συνδέσμου των Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ), που πίσω από τις εκδηλώσεις των σχολείων βλέπει... χάσιμο μαθημάτων, ιδεολογικούς καταναγκασμούς και στρατευμένους μαθητές.

“Τα ιδιωτικά σχολεία τιμούν τις επετείους στην πραγματική, στην ιστορική και όχι στη φαντασιακή τους βάση. Δεν τις χρησιμοποιούν ως όχημα απλά για να χαθεί μάθημα, δεν υποτάσσονται στον ιδεολογικό καταναγκασμό και την ομοιομορφία του κεντρικού σχεδιασμού” αναφέρουν οι σχολάρχες προσθέτοντας πως τα ιδιωτικά σχολεία τηρούν απόλυτα το πνεύμα και το γράμμα των εγκυκλίων, ενώ τονίζουν ότι διαμορφώνουν “ελεύθερους, σκεπτόμενους, μη στρατευμένους μαθητές” -σαν να θεωρούν ότι οι γιορτές και εκδηλώσεις που γίνονται στα δημόσια σχολεία ένεκα των επετείων έχουν στόχο “τη στράτευση” και όχι τη διαιώνιση της ιστορικής μνήμης και των ιστορικών γεγονότων...

"Θα υπενθυμίσουμε στα ανιστόρητα στελέχη του Συνδέσμου, που στην πολιτική τους τύφλωση ταυτίζουν την εκδήλωση μνήμης για το Πολυτεχνείο με συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, ότι η επέτειος αυτή δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, σε κανένα ιδεολογικό ρεύμα. Ήταν καθολική πράξη αντίστασης του ελληνικού λαού που ζήτησε τα αυτονόητα. Δημοκρατία, Ελευθερία, Παιδεία για όλους. Ή μήπως αυτά είναι 'σοβιετικά' και μπολσεβίκικα', κύριοι του ΣΙΣ;" ήταν η αιχμηρή απάντηση της ΟΙΕΛΕ στους σχολάρχες.

Παράλληλα η ομοσπονδία έστειλε νέα επιστολή προς το υπ. Παιδείας ζητώντας να επέμβει στη “σκόπιμη”, όπως τη χαρακτηρίζει, “παραχάραξη της Ιστορίας και την υποβάθμιση των εκδηλώσεων μνήμης για το Πολυτεχνείο από μερίδα ιδιωτικών σχολείων”. Την ίδια ώρα υπογραμμίζει τους κινδύνους διάχυσης ακραίων και φασιζουσών αντιλήψεων φέρνοντας ως παράδειγμα τα εύσημα της Χρυσής Αυγής προς τα ιδιωτικά σχολεία που δεν θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL