Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Το θέμα των εξ αποστάσεως πτυχίων της Κύπρου θίγει ο Κ. Γαβρόγλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το θέμα των εξ αποστάσεως πτυχίων της Κύπρου θίγει ο Κ. Γαβρόγλου

"Ανεξέλεγκτες διαστάσεις" έχει λάβει στην Ελλάδα η παρακολούθηση εξ αποστάσεως πτυχίων από κυπριακά πανεπιστήμια, όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου απευθυνόμενος στον Κύπριο ομόλογό του Κώστα Καδή. Ο τελευταίος τόνισε ότι η Κύπρος κάνει "μια πολύ συστηματική προσπάθεια για να αναβαθμίσει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση". "Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε όλα τα σημεία, όλα τα θέματα που προκύπτουν όσον αφορά προγράμματα σπουδών που προσφέρονται από τα κυπριακά πανεπιστήμια, είτε αποκλειστικά από τα κυπριακά πανεπιστήμια, είτε σε συνεργασία με ελλαδικά πανεπιστήμια" δεσμεύτηκε ο Κύπριος υπουργός Παιδείας και επισήμανε ότι την περασμένη χρονιά ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Κύπρο ο Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, "από το κόσκινο του οποίου περνάνε όλα τα προγράμματα".

Ο Κ. Γαβρόγλου προανήγγειλε, πάντως, ρύθμιση για το ζήτημα και στην Ελλάδα, εξηγώντας: "Δεν έχουμε ένα πλαίσιο για τα εξ αποστάσεως πτυχία. Αυτή τη στιγμή το Ανοικτό Πανεπιστήμιο έχει αυτή τη δυνατότητα. Ορισμένα πανεπιστήμια έχουν πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία χωρίς να υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο. Και πολλές φορές, όπως γνωρίζετε, όταν δεν υπάρχει μια ρητή απαγόρευση, κάποιοι θεωρούν ότι όλα επιτρέπονται". Σημειωτέον, η συνάντησή του με τον ομόλογό του της Κύπρου πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της προγραμματισμένης διάσκεψης υπουργών Παιδείας στην Κύπρο.

Στο "μικροσκόπιο"

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση βρίσκεται στο "μικροσκόπιο" του υπουργείου Παιδείας, που εξετάζει ρυθμίσεις προκειμένου να τεθεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους. Όσο για το “σκάνδαλο” των διετών πτυχίων Νομικής των ιδιωτικών πανεπιστημίων της Κύπρου, υπενθυμίζεται πως με απόφαση του 2014 -και σε διαφωνία της Κύπρου- δεν είναι δυνατή η αναγνώρισή τους χωρίς προηγουμένως να έχει αποκτηθεί ο ημεδαπός τίτλος, καθώς ο ΔΟΑΤΑΠ δεν μπορεί εκ του νόμου να συνεκτιμήσει σπουδές της ημεδαπής με σπουδές της αλλοδαπής (λόγω της διάρκειάς τους). Πλέον, για τις περιπτώσεις αυτές ο ΔΟΑΤΑΠ ζητάει την προσκόμιση και βεβαίωσης από τη Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δυνατότητα εγγραφής του αιτούντος αποφοίτου ως ασκουμένου στον Δικηγορικό Σύλλογο της Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL