Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Εξώδικο των διοικητικών υπαλλήλων κατά Αρβανιτόπουλου - Μητσοτάκη / Η τροπολογία παραβιάζει το δικαίωμα της απεργίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξώδικο των διοικητικών υπαλλήλων κατά Αρβανιτόπουλου - Μητσοτάκη / Η τροπολογία παραβιάζει το δικαίωμα της απεργίας

Με εξώδικη πρόσκληση κατά των υπουργών Κ. Μητσοτάκη και Κ. Αρβανιτόπουλου, απαντά η συνδικαλιστική ηγεσία του διοικητικού προσωπικού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τόσο στους κυβερνητικούς εκβιασμούς όσο και στην ποινικοποίηση των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Οι εξελίξεις λαμβάνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, καθώς τα πανεπιστήμια εντείνουν τις αγωνιστικές τους δράσεις για να μπλοκάρουν το μέτρο της διαθεσιμότητας. Οι πρυτάνεις διεθνοποιούν το πρόβλημα και ενημερώνουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Πελεγρίνης, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, τον καλεί να παρέμβει, ώστε να ανασταλεί το μέτρο της διαθεσιμότητας για εύλογο χρόνο, προκειμένου να επαναλειτουργήσει το Πανεπιστήμιο. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πολυτεχνείου ετοιμάζουν τις επόμενες ημέρες μαζικές δηλώσεις ανυπακοής, ενώ αύριο διοργανώνεται νέο συλλαλητήριο στα Προπύλαια, με τη συμμετοχή απολυμένων από όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

"Των αδυνάτων ουκ έστιν ενοχή"

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση μεταθέτει για την επόμενη Τρίτη τη συζήτηση της επίμαχης τροπολογίας, με την οποία θέτει σε αργία όσους υπαλλήλους διαπράττουν το πειθαρχικό παράπτωμα της μη απογραφής. Η τροπολογία ήταν να συζητηθεί χθες, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Αν και η κυβέρνηση επικαλείται διαδικαστικούς λόγους, η ξαφνική μετάθεση της «επείγουσας», κατά τον υπουργό Παιδείας, ρύθμισης, έγινε πρώτον για να θωρακιστεί νομικά η εκβιαστική ρύθμιση και δεύτερον επειδή υπήρχε φόβος διαρροών.

Στο εξώδικο της, η Ομοσπονδία διοικητικών υπαλλήλων τονίζει ότι η τροπολογία έρχεται «σε ευθεία αντίθεση προς τις διατάξεις του Συντάγματος» και δηλώνει ότι επιφυλάσσεται να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της. Παράλληλα τονίζει ότι μέσω της τροπολογίας αυτής «στην πραγματικότητα επιχειρείτε να 'λύσετε' την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων, παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτό το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας».

Η Ομοσπονδία κατηγορεί τους δύο υπουργούς ότι με τις ενέργειές τους οδηγούν τους υπαλλήλους να συμπληρώσουν κατά το δοκούν στοιχεία, αφού δεν έχουν πρόσβαση στους φακέλους τους, λόγω των κινητοποιήσεων. "Επομένως, τους οδηγείτε στην τέλεση του ποινικού αδικήματος της υποβολής ψευδούς υπευθύνου δηλώσεως". Από την άλλη πλευρά, «προσπαθώντας να μην τελέσουν» το πειθαρχικό αδίκημα της μη απογραφής, «τους καθιστάτε πειθαρχικώς διωκόμενους και μάλιστα υπό το κράτος της αυτοδίκαιης αργίας». Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται στο εξώδικο, «εάν δεν προτίθεστε να σεβαστείτε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας των εργαζομένων, (...) οφείλετε να κατανοήσετε τον βασικό κανόνα του δικαίου, που προβλέπει ότι κανείς δεν μπορεί να υποχρεωθεί να προβεί σε μια ενέργεια, όταν αυτή στην πραγματικότητα είναι αδύνατη ("των αδυνάτων ουκ έστιν ενοχή")».

«Επειδή οι διεξαγόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις συνιστούν δικαίωμα των εργαζομένων, το οποίο θίγεται διά των ενεργειών σας, επειδή είναι αδύνατη η συμπλήρωση του απογραφικού δελτίου και η προσκόμιση των δικαιολογητικών για όσο διάστημα οι υπάλληλοι δεν διαθέτουν πρόσβαση στους υπηρεσιακούς τους φακέλους», η Ομοσπονδία καλεί τους υπουργούς να αναστείλουν τις προθεσμίες για όσο διάστημα οι υπάλληλοι κωλύονται αντικειμενικά. Επίσης, τους καλεί να απέχουν από κάθε ενέργεια εις βάρος των υπαλλήλων, οι οποίοι δεν θα συμπληρώσουν τα απογραφικά δελτία εντός της προθεσμίας.

Επιστολή στον Δένδια: Δεν έχουμε προσωπικό φύλαξης

Στο μεταξύ, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, με άλλη επιστολή του προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, του εφιστά την προσοχή στο φλέγον ζήτημα της ελλιπούς φύλαξης των εγκαταστάσεων του ιδρύματος, καθώς αν υλοποιηθεί το μέτρο της διαθεσιμότητας, δεν θα υπάρχει προσωπικό φύλαξης, αφού τίθεται σε διαθεσιμότητα όλο το προσωπικό φύλαξης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Θ. Πελεγρίνης ζητεί από τον υπουργό να ληφθούν κατεπειγόντως από μέρος των αστυνομικών αρχών μέτρα φρούρησης και ασφαλείας ενόψει και του εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου, καθώς το Πανεπιστήμιο αδυνατεί να προβεί στη φύλαξη των πανεπιστημιακών κτηρίων.

"Θα συνιστούσαμε θερμά στους/στις συναδέλφους του Συμβουλίου Ιδρύματος να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση της ουσιαστικής θεσμικής και πρακτικής τους ανυπαρξίας", είναι το ειρωνικό σχόλιο-απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΠΑ στην απόφαση του Συμβουλίου περί αναγκαιότητας επαναλειτουργίας του ιδρύματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL