Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Διαλυμένα τα ΕΠΑΛ, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πτυχίο οι φοιτητές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαλυμένα τα ΕΠΑΛ, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πτυχίο οι φοιτητές

Εικόνα διάλυσης εμφανίζουν τα ΕΠΑΛ, με θύματα κυρίως τους μαθητές των καταργημένων τομέων και ειδικοτήτων. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όχι μόνο δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τον πρόσφατο νόμο, σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο για τους μαθητές αυτούς, αλλά επιτείνει τη σύγχυση με εγκυκλίους που άλλοτε αφανίζουν και άλλοτε εξαιρούν από τον αφανισμό συγκεκριμένους τομείς.

Νέα εγκύκλιος, που κοινοποιήθηκε στα σχολεία χθες, ορίζει ότι οι μαθητές που έχουν εγγραφεί στη Β' τάξη ημερησίου και Β' τάξη εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου δύνανται, έως και τις 16 Οκτωβρίου 2013, να επιλέξουν μεταξύ των λειτουργούντων στη Β' Τάξη των ΕΠΑΛ τομέων, συμπεριλαμβανομένου και του Τομέα «Εφαρμοσμένων Τεχνών». Ο τελευταίος, ως γνωστόν, είχε καταργηθεί.

Η ΟΛΜΕ τονίζει ότι, μετά την εξέλιξη αυτή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι υποχρεωμένη να επαναφέρει σε λειτουργία, τουλάχιστον για τη Β' τάξη των ΕΠΑΛ, όλους τους Τομείς που καταργήθηκαν και να μεταφέρει την καταληκτική ημερομηνία εγγραφής σ' αυτούς, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους μαθητές να εγγραφούν στους τομείς που επιθυμούν. Η ηγεσία των εκπαιδευτικών απαιτεί την άμεση επαναλειτουργία όλων των τομέων που καταργήθηκαν, καθώς επίσης να επανέλθουν όλοι οι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν, για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ.

Στο μεταξύ, τον κίνδυνο να μην πάρουν πτυχίο οι φοιτητές επισημαίνει η Σύνοδος των προέδρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων. Η Σύνοδος των προέδρων κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας επειδή δεν έχει κάνει τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμιας εκπαίδευση, που είναι απαραίτητες για τη διεξαγωγή της πρακτικής άσκησης. Όπως επισημαίνει, χωρίς πρακτική άσκηση δεν μπορούν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές των Παιδαγωγικών Τμημάτων να λάβουν τα πτυχία τους. Στην πράξη όμως, η δυνατότητα διεξαγωγής της πρακτικής άσκησης καταργείται από την Πολιτεία.

Επιπλέον, η Σύνοδος των προέδρων τονίζει ότι ο υπέρμετρος αριθμός των φοιτητών, χωρίς τη διάθεση των απαραίτητων μελών ΔΕΠ και συμβασιούχων διδασκόντων, αλλά και των απαραίτητων οικονομικών πόρων για ερευνητικούς και διδακτικούς σκοπούς, υποβαθμίζει και ακρωτηριάζει την εκπαιδευτική λειτουργία των Τμημάτων και οδηγεί σε καταστάσεις βέβαιης αδυναμίας ολοκλήρωσης των προγραμμάτων σπουδών τους.

Τέλος, οι πρόεδροι των Παιδαγωγικών θεωρούν ότι ο νέος τρόπος εισαγωγής στα Παιδαγωγικά Τμήματα από ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο στερεί στους υποψήφιους οποιαδήποτε άλλη επιλογή. Η επιλογή αυτή οδηγεί στην κατάργηση της αρχής της ισονομίας, καθώς οι υποψήφιοι υποχρεώνονται να έχουν μονοκατευθυνόμενη επιλογή σπουδών.

Η Σύνοδος αποφάσισε να συγκληθούν στις 22 Οκτωβρίου, σε κάθε Σχολή, σε όλα τα πανεπιστήμια, διευρυμένες Συνελεύσεις με μοναδικό θέμα την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Παιδαγωγικά Τμήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL