Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Καταγγελία Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών / Καταγγελία Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών: Καταστρατηγούν συμβάσεις εκπαιδευτικών με πρόσχημα την τηλεργασία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταγγελία Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών / Καταγγελία Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών: Καταστρατηγούν συμβάσεις εκπαιδευτικών με πρόσχημα την τηλεργασία

Το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση «νίπτουν τας χείρας τους». Όχι λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας, αλλά εξαιτίας της εξάπλωσης του «ιού της παρανομίας» στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Την ώρα που οι εκπαιδευτικοί σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια και κέντρα ξένων εργάζονται κανονικά εξ αποστάσεως παραδίδοντας μαθήματα, ορισμένοι ιδιοκτήτες «τρίβουν τα χέρια τους» προσπαθώντας να κάνουν την «κρίση» «ευκαιρία»: Παρά το γεγονός ότι εργάζονται κανονικά, ορισμένοι εργοδότες πιέζουν τους εκπαιδευτικούς να ενταχθούν στον περιβόητο «μηχανισμό στήριξης» των 800 ευρώ.

Και παράνομο και ανήθικο

«Πέρα από παράνομο, αυτό που συμβαίνει είναι και ανήθικο» τονίζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), επισημαίνοντας πως οι εκπαιδευτικοί που εξακολουθούν να εργάζονται κανονικά εξ αποστάσεως και διαθέτουν διοριστήριο του υπουργείου Παιδείας είναι παράνομο να ενταχθούν στον «μηχανισμό στήριξης» του συστήματος Εργάνη του υπουργείου Εργασίας. Και αυτό γιατί η μόνη αρχή που μπορεί να αναστείλει τις συμβάσεις των ιδιωτικών είναι το υπουργείο Παιδείας.

«Κωφεύει το υπουργείο Παιδείας»

Η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει πως οι συνεχείς προσπάθειές της να επικοινωνήσει με την πολιτική ηγεσία «για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη στάθηκε αδύνατη», κατηγορώντας την υφυπουργό Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη ότι η μοναδική της παρέμβαση ήταν «να καλέσει γονείς να πληρώσουν δίδακτρα, χωρίς φυσικά να γίνει αντίστοιχη μνεία για τους μισθούς μας». Η τελευταία επικοινωνία εκ μέρους της Ομοσπονδίας έγινε τη Δευτέρα, ωστόσο, όπως αναφέρει, δεν υπήρξε καμιά απάντηση από την πλευρά του υπουργείου.

Εισπράττουν δίδακτρα, δεν πληρώνουν μισθούς

«Πάρτι, λοιπόν, εις βάρος των κορόιδων. Των γονέων, των εργαζόμενων και των δημόσιων ταμείων, που 'ξαλαφρώνουν' για να χαρίσουν ζεστό χρήμα σε κάποιους επιτήδειους» αναφέρει η ΟΙΕΛΕ, υπενθυμίζοντας πως με τέτοιου είδους πρακτικές ορισμένοι εργοδότες εισπράττουν κανονικά δίδακτρα «διαφημίζοντας μάλιστα την εξ αποστάσεως διδασκαλία, γλιτώνουν την καταβολή των μισθών και αποφεύγουν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών», την ώρα που σε πολλά σχολεία τα δίδακτρα έχουν ήδη προπληρωθεί από τους γονείς. «Κορόιδα πιάνονται», συνεχίζει η Ομοσπονδία, «και τα πολλά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που πλήρωσαν κανονικά τους εκπαιδευτικούς τηρώντας τη νομοθεσία».

«Πλέον, η μετατροπή της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε ένα ατελείωτο νομικό πεδίο μάχης με πλήρη διατάραξη της εκπαιδευτικής ειρήνης είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη» αναφέρει η ΟΙΕΛΕ και προειδοποιεί ότι σε συνεργασία με νομικούς και εργατολόγους εξετάζονται νομικές ενέργειες για την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.

...Κι άλλες καταγγελίες από σωματείο εργαζομένων στην Κρήτη

Σε καταγγελίες ότι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων χρησιμοποιούν την τηλεργασία για να καταστρατηγήσουν συμβάσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση προχώρησε και το σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Ηρακλείου Κρήτης «Γαλάτεια Καζαντζάκη». Εργοδότες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων με πρόσχημα την αβεβαιότητα της καταβολής των διδάκτρων -όπως καταγγέλλει το σωματείο- επιχειρούν να καλύψουν τα έξοδα των διαδικτυακών μαθημάτων από το επίδομα των 800 ευρώ και από το επίδομα του εργαζόμενου ώστε να μην πληρώσουν οι ίδιοι.

Το σωματείο αναφέρει μάλιστα περιπτώσεις φροντιστηρίων που έχουν μπει σε αναστολή αλλά πληρώνουν με «μαύρα» τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται εξ αποστάσεως, αλλά και περιπτώσεις που, ενώ τα φροντιστήρια δεν έχουν μπει σε αναστολή, «πιέζουν τους εργαζόμενους να δεχτούν δυσμενείς όρους που δεν υπάρχουν στη σύμβαση». Σε αβεβαιότητα βρίσκονται επίσης οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα από τους εργοδότες αν θα προχωρήσουν σε αναστολή ή θα συνεχίσουν να εργάζονται και με ποιους όρους.

«Όλα τα παραπάνω βέβαια σε ένα κλίμα τρομοκρατίας, όπου ο φόβος φυλάει τα έρμα», καταγγέλλει το σωματείο «Γαλάτεια Καζαντζάκη» και καλεί τα αρμόδια υπουργεία να βάλουν ένα τέλος στην αδήλωτη και μαύρη εργασία που επιχειρείται με τα νέα «εργαλεία ευελιξίας» που εξήγγειλε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης.

Ερώτηση Γ. Κατρούγκαλου, Ν. Φίλη, Έφης Αχτσιόγλου στη Βουλή

Χρειάζονται άμεσα μέτρα για την τήρηση της νομιμότητας

Στον απόηχο των καταγγελιών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, Γιώργος Κατρούγκαλος και Έφη Αχτσιόγλου καταλογίζουν αδράνεια στα υπουργεία Παιδείας - Εργασίας αναφορικά με τον έλεγχο ιδιωτικών σχολείων που εξαναγκάζουν εκπαιδευτικούς να ενταχθούν στη ρύθμιση των 800 ευρώ ενώ διδάσκουν εξ αποστάσεως. Με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Νίκη Κεραμέως και Γιάννη Βρούτση ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα για την τήρηση της νομιμότητας, τονίζοντας πως τέτοιου είδους πρακτικές είναι «παράνομες και απαράδεκτες».

Η ένταξη στο επίδομα των 800 ευρώ, όπως εξηγούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι παράνομη εφόσον είναι αντίθετη «στη ρητή διάταξη του εδαφίου α της παρ. 5 του δεκάτου τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 ΠΝΠ, από την εφαρμογή των διατάξεων του οποίου εξαιρούνται όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως», αλλά και αντίθετη με τις «διατάξεις του Ν. 682/77 που εξομοιώνουν γενικά την υπηρεσιακή κατάσταση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με τους δημόσιους και ειδικότερα απαγορεύουν κάθε μεταβολή της υπηρεσιακής τους κατάστασης (όπως η αναστολή της σχέσης εργασίας), χωρίς προηγούμενη τροποποίηση του διοριστηρίου τους, με πράξη του υπουργείου Παιδείας».

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη εκμετάλλευση της πανδημίας

Για ποινικό αδίκημα που πρέπει να αποτραπεί με την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας κάνει λόγο και ο Τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την προσπάθεια «εκμετάλλευσης των κρίσιμων στιγμών της πανδημίας που πλήττει την ανθρωπότητα για να προωθηθούν από ορισμένους επιχειρηματικούς κύκλους σχέδια διάλυσης των εργασιακών σχέσεων», ενώ κατηγορεί την υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ότι «όχι μόνο ανέχεται την κατάσταση αυτή αλλά εξ αντικειμένου την υποστηρίζει εν ονόματι μιας ακατανόητης εμμονής σε κάποια κανονικότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL