Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο ποιητής του πολιτικού τραγουδιού Γιάννης Νεγρεπόντης

  Αφιέρωμα στον πρόωρα χαμένο Γιάννη Νεγρεπόντη, ανήσυχο σαρκαστή του πολιτικού κατεστημένου και της κοινωνικής ανισότητας, προβάλλει απόψε στις 8 το βράδυ το κανάλι της Βουλής. Ο Γιάννης Νεγρεπόντης...

 

Αφιέρωμα στον πρόωρα χαμένο Γιάννη Νεγρεπόντη, ανήσυχο σαρκαστή του πολιτικού κατεστημένου και της κοινωνικής ανισότητας, προβάλλει απόψε στις 8 το βράδυ το κανάλι της Βουλής.

Ο Γιάννης Νεγρεπόντης έγινε ευρύτερα γνωστός με τα τραγούδια του «Το ακορντεόν» και «Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος» που μελοποίησε ο Μάνος Λοΐζος. Ο ίδιος μελοποίησε τα αντιρατσιστικά «Νέγρικα», που έγιναν γνωστά αρχικά από τις μπουάτ και πέρασαν και τραγουδήθηκαν -απαγορευμένα πια- από στόμα σε στόμα στα χρόνια της δικτατορίας. Ένα ακόμη ποιητικό έργο, το «Φυλάττειν Θερμοπύλας», που έγραψε ο Νεγρεπόντης εξόριστος στη Λέρο, μελοποιήθηκε από τον Χρήστο Λεοντή. Δεν φοβάται να παίξει και με σοβαρά θέματα στα «Μικροαστικά» (1974), που τραγουδήθηκαν από τον Λουκιανό Κηλαηδόνη.

Από οικογένεια αριστερών, ο Γιάννης Νεγρεπόντης τάχθηκε και ο ίδιος στην ιδεολογία που ευαγγελίζεται μια κοινωνία δικαιότερη, διατηρώντας μια κριτική στάση, που συχνά τον έκανε δυσάρεστο στις κατεστημένες ηγεσίες.

Για τον στιχουργό Νεγρεπόντη μιλούν ο Φώντας Λάδης, ο Χρήστος Λεοντής, ο Λίνος Κόκοτος και ο Μάκης Τσίτας. Αρχειακό υλικό προβάλλεται από το προσωπικό αρχείο του Λουκιανού Κηλαηδόνη, του Φώντα Λάδη και του Λίνου Κόκοτου.

H σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ είναι της Κωστούλας Τωμαδάκη, η οποία είχε συνεργαστεί με τον ποιητή στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση και η παραγωγή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Προβάλλεται και την Τρίτη στις 12 τα μεσάνυχτα.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις