Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μέτρα για την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων στα ΜΜΕ

Ο έλεγχος από το ΕΣΡ

Της Αγγέλας ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

 

Να λάβουν μέτρα για την προώθηση της ισότητας των φύλων ενθαρρύνει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τη διαφημιστική αγορά ο νόμος που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη για «Την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας» του υπουργείου Εσωτερικών.

Παράλληλα εξοπλίζει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με το αναγκαίο οπλοστάσιο, ώστε να ελέγχει αποτελεσματικότερα την τήρηση των διατάξεων, αλλά και να συμβάλλει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του στην εμβάθυνση της ισότητας και στην απαλοιφή των έμφυλων στερεοτύπων όπως αναπαράγονται από τα ΜΜΕ.

Οι διατάξεις περισσότερο υπενθυμίζουν και εξειδικεύουν τις υποχρεώσεις των τηλεοπτικών σταθμών, τονίζουν και προτρέπουν, παρά επιβάλλουν. Μέριμνα εξάλλου για την αποφυγή διακρίσεων λόγω φύλου (φυλής, εθνικότητας, θρησκείας κ.λπ.) προβλέπεται ήδη σε όλους τους κώδικες δεοντολογίας και αυτοδέσμευσης των δημοσιογράφων, των διαφημιστών, των τηλεοπτικών σταθμών, των διαδικτυακών ιστοσελίδων και του ΕΣΡ, επικυρωμένων με ισχύ Προεδρικού Διατάγματος:

Οι κώδικες προβλέπουν ήδη την απαγόρευση προβολής «μειωτικών, ρατσιστικών, ξενοφοβικών ή σεξιστικών μηνυμάτων» και την «παρουσίαση προσώπων με τρόπο ο οποίος, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να ενθαρρύνει τον εξευτελισμό, την κοινωνική απομόνωση ή τις δυσμενείς διακρίσεις εις βάρος τους από μέρος του κοινού βάσει ιδίως του φύλου, της φυλής, της εθνικότητας, της γλώσσας, της θρησκείας, της ιδεολογίας, της ηλικίας, της ασθένειας ή αναπηρίας, του γενετήσιου προσανατολισμού ή του επαγγέλματος» (Π.Δ. 77/2003: Κώδικας δεοντολογίας ειδησεογραφικών - δημοσιογραφικών - πολιτικών εκπομπών).

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο παρακινούνται τα ΜΜΕ να υιοθετούν τις αρχές της ίσης μεταχείρισης των φύλων και παροτρύνεται το ΕΣΡ να μεριμνά και να ελέγχει ως προς αυτό, καθώς εξοπλίζεται με ένα ισχυρότερο όπλο. Για την τήρηση των κανόνων παραπέμπει στο υφιστάμενο πλαίσιο ποινών, όπως προβλέπονται από τον Ν. 2328/1995.

Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις

Οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο άρθρο 24 «Μέτρα για την προώθηση της ισότητας των φύλων στα ΜΜΕ, τη διαφήμιση και στις αρμοδιότητες του ΕΣΡ». Συγκεκριμένα προβλέπεται:

* Οι παράγοντες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της δημόσιας επικοινωνίας -ΜΜΕ έντυπα και ηλεκτρονικά, διαφήμιση- διαβιβάζουν μία φορά τον χρόνο έκθεση στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης Επικοινωνίας και στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων σχετικά με την προβολή μιας ισότιμης και απαλλαγμένης από έμφυλα στερεότυπα εικόνας για τα άτομα.

* Οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί λαμβάνουν μέριμνα ώστε στις εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού και αθλητισμού που εντάσσουν στο κατ' ελάχιστο στο πρόγραμμά τους να συμπεριλαμβάνουν θεματικές που συμβάλλουν στην προώθηση της ισότητας των φύλων, στον εντοπισμό και άρση των διακρίσεων, καθώς και στην καταπολέμηση των στερεοτύπων.

* Το ΕΣΡ εκδίδει οδηγίες για την ενσωμάτωση της αρχής της ισότητας των φύλων και της μή διάκρισης λόγω φύλου στα μεταδιδόμενα προγράμματα.

* Στην Έκθεση Πεπραγμένων που καταρτίζει κάθε χρόνο το ΕΣΡ συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά κεφάλαιο με αντικείμενο την παρακολούθηση της εφαρμογής των διατάξεων για την ισότητα, την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.

 

ΜΟΤΟ

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο παρακινούνται τα ΜΜΕ να υιοθετούν τις αρχές της ίσης μεταχείρισης των φύλων

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο ανασχηματισμός και τα φαγωμένα πόμολα

Η περίοδος του λοκ ντάουν, την οποία πιστώνεται ο Κ. Μητσοτάκης ως μεγάλη διαχειριστική του επιτυχία, έχει συνδεθεί με μια σειρά από σκάνδαλα. Τα πιο σοβαρά από αυτά ήταν η λίστα Πέτσα, η υπόθεση με την κατάρτιση των επιστημόνων και η πανδημία των απευθείας αναθέσεων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις