Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Να εμπνευστούμε από τη στάση ζωής του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να εμπνευστούμε από τη στάση ζωής του

Την εκτίμηση στο πρόσωπο του Γ. Μπεχράκη και τον θαυμασμό στο έργο του εξέφρασε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον θάνατο του μεγάλου φωτορεπόρτερ και από το βήμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Ένας πολύ σημαντικός φωτογράφος έφυγε σήμερα από τη ζωή ο άνθρωπος που απαθανάτισε τις πιο δύσκολες στιγμές της προσφυγικής κρίσης και κινητοποίησε ένα κλίμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, που αποτελεί βασικό στοιχείο των δικών μας αξιών και ιδανικών. Ας ακολουθήσουμε όλοι το παράδειγμα αυτό μέσα από τη δράση μας και τη δουλειά μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έγραψε: «Ο Γιάννης Μπεχράκης έλεγε ότι "μια φωτογραφία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει πιο δίκαιο". Με τις φωτογραφίες του κατόρθωσε να δούμε την πραγματικότητα με ξεχωριστή ματιά».

Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του Γιάννη Μπεχράκη εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το έργο του «τον κατατάσσει στους κορυφαίους φωτορεπόρτερ της εποχής μας. Με τον φακό του κατέγραψε τα συγκλονιστικά γεγονότα που σφράγισαν τον κόσμο μας τις τελευταίες δεκαετίες, δημιουργώντας μέσα από την οικουμενική ματιά του ένα έργο-παρακαταθήκη που αποτυπώνει το ανθρώπινο δράμα αλλά και αναδεικνύει τη δύναμη των πανανθρώπινων αξιών».

Το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτηρίζει τον θάνατο του «Μια μεγάλη απώλεια, ένα δυσαναπλήρωτο κενό για τον ελληνικό και τον παγκόσμιο χώρο του φωτορεπορτάζ. Μένει ως παρακαταθήκη το μοναδικό έργο που άφησε, τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής».

«Η απώλεια για τον κόσμο της ενημέρωσης είναι τεράστια» δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος. «Λίγοι είναι εκείνοι, κι ακόμα λιγότεροι σήμερα, την εποχή της γρήγορης κι εύπεπτης είδησης και των πηχυαίων τίτλων, που εγκαταλείπουν τα πάντα για να αποτυπώσουν την αλήθεια. Ο Γιάννης Μπεχράκης την υπερασπίστηκε στις τέσσερις γωνιές του κόσμου. Και η συμβολή του στο μεταναστευτικό ήταν καθοριστική για να μπορέσει, ένα μέρος έστω, της παγκόσμιας κοινής γνώμης, να έρθει σ' επαφή με το ανθρωπιστικό δράμα και ν' αλλάξει τη στάση του».

Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου «Ο κατάλογος των διεθνών διακρίσεων του Γιάννη Μπεχράκη αντανακλά τόσο την ποιότητα της δουλειάς του όσο και τον προσωπικό κίνδυνο στον οποίον εξέθεσε πολλές φορές τον εαυτό του κατά το δημοσιογραφικό του καθήκον. Επιγραμματικά μόνο αναφέρουμε τα βραβεία Pulitzer το 2016, World Press Photo το 2000, Bayeux-Calvados το 2002 και τον τίτλο του Φωτογράφου της Χρονιάς από την εφημερίδα 'Guardian' το 2015». Ο Γιάννης ήταν ενεργό και δραστήριο μέλος της Ένωσης».

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας αναφέρει: «Τα λόγια είναι φτωχά για να εκφράσουν το μέγεθος της απώλειας για όλους εμάς που τον ζήσαμε από κοντά. Πάντα παρών στο δρόμο, σε συρράξεις, στο προσφυγικό, πάντα εκεί όπου όλοι οι άλλοι φεύγουν και πάντα με τη δικιά του μοναδική και ανεπανάληπτη ματιά».

Μεγάλα αφιερώματα στο έργο του Μπεχράκη έκαναν όλα τα ξένα δίκτυα, όπως το Ρόιτερς και το Ασοσιέτεντ Πρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL