Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Τέσσερα χρόνια από το μαύρο και δύο χρόνια επαναλειτουργίας της ΕΡΤ (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέσσερα χρόνια από το μαύρο και δύο χρόνια επαναλειτουργίας της ΕΡΤ (Video)

https://www.youtube.com/embed/F6KemIlOkLA

«Πολιτική και επικοινωνία στις μέρες μας είναι ταυτισμένες. Η λειτουργία της δημοκρατίας και η διαχείριση των δημόσιων συχνοτήτων είναι συνυφασμένες, άρα το τι δημοκρατία έχουμε, έχει να κάνει με το τι μέσα θέλουμε» εξήγησε ο  κ. Σπουρδαλάκης θέτοντας παράλληλα το προβληματισμό για το τι μέσα θέλουμε να έχουμε. ΜΜΕ που βρίσκονται μπροστά από το επίπεδο της κουλτούρας ή της ζήτησης, ή θύματα των χαμηλότερων ενστίκτων του ακροατηρίου. Θέλουμε ειδήσεις που ουσιαστικά κάνουν παραγωγές μεγάλου μήκους ταινίας ενώ την ίδια ώρα τα μεγάλα δίκτυα, που αποτελούν πρότυπο με ακροατήρια όσο του πληθυσμού της Ευρώπης κάνουν ανασκόπηση σε ένα τέταρτο των τοπικών και των παγκόσμιων γεγονότων και εμείς ασχολούμαστε με ένα ατύχημα.

Εξήγησε ότι «έχουμε μία τάση να μιμούμεθα και να προβάλουμε όψεις του κοινωνικού όλου και όχι το κοινωνικό όλο» που όμως δεν έχει πάντα αρνητικό πρόσημο. Αυτή η επιλογή έχει ως αποτέλεσμα «να δημιουργούμε πάντα ένα πεσιμισμό και μία κατάσταση ότι είμαστε μια κοινωνία μόνο με αρνητικά». Ανέφερε το χαρακτηριστικό παράδειγμα του πανεπιστημίου όπου αν κάποιος πληροφορείται μόνο από τα ΜΜΕ θα πιστεύει ότι είμαστε τεμπέληδες, δεν έχουμε πτυχία καλά, κ.α. Αυτό όμως απέχει από την πραγματικότητα καθώς πολλά από τα Πανεπιστήμια μας είναι στα καλύτερα της παγκόσμιας κατάταξης.

«Σε ένα απολυταρχικό καθεστώς η δημόσια τηλεόραση μπορεί να είναι επικίνδυνη, σε ένα καθεστώς δικτατορίας μπορεί να είναι επικίνδυνη για τους πολίτες της χώρας αλλά σε μια δημοκρατία η επικινδυνότητα έχει να κάνει με συμφέροντα που δεν καλοβλέπουν την ύπαρξή της» δήλωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΤ, Διονύσης Τσακνής.

Ο κ. Τσακνής αναφέρθηκε στην τεράστια προσφορά της ΕΡΤ στον πολιτισμό και τη μεγάλη ζημιά που υπέστη η χώρα όταν η φωνή της Ελλάδας σταμάτησε να ηχεί στο εξωτερικό, για δύο ολόκληρα χρόνια ενώ όπως τόνισε χαρακτηριστικά «μόλις τώρα καταφέραμε να φτάσουμε στον Καναδά και την Αυστραλία».

Αναρωτήθηκε μάλιστα πως θα μπορούσε να υπάρξει υποστήριξη στην ελληνική κινηματογραφία ή πως θα γίνονταν οι εκατοντάδες συναυλίες που έκαναν τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ με ελάχιστο ή μηδενικό εισιτήριο στις γειτονιές της Αθήνας. Ο Δ. Τσακνής μιλώντας για την στήριξη της ΕΡΤ στον πολιτισμό ενημέρωσε ότι σε είκοσι μέρες ξεκινά το 2o summer time με πληθώρα εκδηλώσεων και δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Όπως επεσήμανε στο κλείσιμο της συζήτησης ο κ. Σπουρδαλάκης "οτιδήποτε κριτικό είναι επικίνδυνο", η ΕΡΤ έχει κάνει πολλά βήματα τα δύο τελευταία χρόνια και οφείλει να κάνει και άλλα. Ωστόσο συχνές είναι οι επιθέσεις που δέχεται ακόμα και σήμερα η Δημόσια Τηλεόραση από στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ. και τον αντιπρόεδρό της Αδ. Γεωργιάδη που αμετανόητα υπερασπίζονται το μαύρο και το κλείσιμό της.

https://www.youtube.com/embed/U810dR_dd3k

Το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

https://player.vimeo.com/video/68532357?color=ffffff&byline=0&portrait=0

ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ from Yorgos Avgeropoulos.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL