Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Χίος: Νέα επίθεση ακροδεξιών σε πρόσφυγες και επεισοδιακό δημοτικό συμβούλιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χίος: Νέα επίθεση ακροδεξιών σε πρόσφυγες και επεισοδιακό δημοτικό συμβούλιο

Νέα επίθεση ακροδεξιών εναντίον των προσφύγων της Σούδας, ένα επεισοδιακό δημοτικό συμβούλιο με αφορμή την ενοικίαση ενός κτηρίου από ισπανική ΜΚΟ, προσαγωγές προσφύγων και συλλήψεις δύο Ελλήνων, ένας εκ των οποίων γνωστός ακροδεξιός που έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε ξυλοδαρμό δημοσιογράφου της Χίου, είχαμε το βράδυ της Πέμπτης στη Χίο. Την ίδια ώρα το κλίμα στο νησί δεν έχει πια καμία σχέση με το νησί της αλληλεγγύης, όπως μαθαίνουμε, σε σημείο που προσπάθεια εξεύρεσης χώρου για μαθήματα σε πρόσφυγες εμποδίστηκε.

Οι δύο συλληφθέντες, 40 και 53 ετών, χθες πήραν τριήμερη αναβολή για να προετοιμάσουν τις απολογίες τους. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ της Χίου η εισαγγελέας πρότεινε να διεξαχθεί η δίκη σήμερα Σάββατο, όμως ο πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου αποφάσισε για τη Δευτέρα. Κατά τις ίδιες πηγές ο πρόεδρος αποφάσισε να αρθεί η κράτησή τους παρά την αντίθετη εισήγηση της εισαγγελέα.

Αναλυτικότερα οι δύο κατηγορούμενοι συνελήφθησαν χθες το πρωί στο πλαίσιο του αυτοφώρου και αναγνωρίστηκαν από τους καταγγέλλοντες πρόσφυγες. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι πρόσφυγες κατήγγειλαν ότι ο 40χρονος, και άλλα άτομα προσποιούμενοι τους αστυνομικούς επιτέθηκαν και προκάλεσαν σωματικές βλάβες εις βάρος ενός Ιρακινού και ενός Σύρου, ενώ ο 53χρονος καταγγέλλεται ότι χαστούκισε απρόκλητα έναν 19χρονο υπήκοο Συρίας.

Εις βάρος τους «σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της αντιποίησης αρχής, της απρόκλητης σωματικής βλάβης και απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης".

Ο 40χρονος κατηγορείται επίσης για την επίθεση κατά του διευθυντή της τοπικής ιστοσελίδας astraparis.gr Γιάννη Στεβή στις 14 Σεπτεμβρίου 2016. Η δίκη ήταν προγραμματισμένη για τις 3 Απριλίου 2017, ωστόσο ο κατηγορούμενος επικαλέσθηκε εμπύρετο ίωση και δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Ο ίδιος συλληφθείς έχει επίσης μηνυθεί και από νοσηλευτή του νοσοκομείου Χίου, τον οποίο χτύπησε στον καταυλισμό της Σούδας τον Ιούνιο του 2016, όπου ο μηνυτής είχε μεταβεί εκτελώντας υπηρεσία.

Η επίθεση της ακροδεξιάς ομάδας έγινε μετά τις 10 το βράδυ και μετά την ολοκλήρωση του θυελλώδους δημοτικού συμβούλιο, έξω από το οποίο έδωσαν το “παρών” τα ακροδεξιά στοιχεία, δίπλα σε κατοίκους που διαμαρτύρονταν για την ενοικίαση του κτηρίου της πρώην κλινικής Αυγουστή στην ισπανική Salvamento Maritimo Humanitario (SMH) και τη δημιουργία εκεί κάποιας υποστηρικτικής δομής.

Μάλιστα η ένταση ήταν τέτοια ώστε, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Αμπαζής προσερχόμενος στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κατήγγειλε ότι προπηλακίστηκε από τους συγκεντρωμένους κατά την είσοδό του εντός του δημαρχείου. Επιπλέον σημειώθηκε ένα ακόμα επεισόδιο με τον αστυνομικό διευθυντή Χίου Αθ. Μπασιούκα, εναντίον του οποίου κινήθηκαν επίσης απειλητικά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεντρωμένοι όταν ο αστυνομικός διευθυντής προσπάθησε να παρέμβει και να αποσοβήσει επεισόδια εις βάρος οδηγού αυτοκινήτου, με τον οποίο διαπληκτίζονταν. Το περιστατικό έληξε με την παρέμβαση άλλων αστυνομικών που έσπευσαν στο σημείο, χωρίς να γίνουν συλλήψεις.

Κατά τα άλλα, το δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε την αντίθεσή του στην ενοικίαση της κλινικής και στη δημιουργία της δομής από την SMH, με κατά πλειοψηφία απόφαση, με τη θετική ψήφο όλων των παρατάξεων πλην της Χιακής Συμπολιτείας που εδήλωσε «παρούσα», όπως έγινε γνωστό. Η απόφαση ανακοινώθηκε χθες από τον δήμαρχο Μανώλη Βουρνούς στον επικεφαλής της MKO Inigo Mijangos, ο οποίος μάλιστα απάντησε ότι εγκαταλείπουν τόσο τον σχεδιασμό τους όσο και το νησί, όπως μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη ΜΚΟ βρίσκεται εκεί εδώ και ενάμιση χρόνο εκεί.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, "από την έρευνα του υπουργείου προέκυψε ότι πήγε να γίνει μια δράση χωρίς σχεδιασμό και ότι δεν υπήρχε χρονοδιάγραμμα και δράσεις, ενώ πηγές του δήμου ανέφεραν ότι δεν είχαν ερωτηθεί".

Τέλος οι προσαγωγές των προσφύγων από τη Σούδα έγιναν, σύμφωνα με την αστυνομία, νωρίς το βράδυ, γύρω στις 8-8.30, έπειτα από τηλεφωνική καταγγελία ενός Έλληνα ότι το αυτοκίνητό του υπέστη φθορές στην περιοχή. Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν εκεί, δεν εντόπισαν ποτέ το αυτοκίνητο και προχώρησαν στις πέντε προσαγωγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL