Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Ανάβουν "φωτιές" στη Χίο και την ΕΛ.ΑΣ. ακροδεξιοί και χρυσαυγίτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάβουν "φωτιές" στη Χίο και την ΕΛ.ΑΣ. ακροδεξιοί και χρυσαυγίτες

Με νέες επιθέσεις κατά προσφύγων και αλληλέγγυων από ακροδεξιές και χρυσαυγίτικες ομάδες, όπως καταγγέλλεται, ξημέρωσε και η χθεσινή ημέρα στη Σούδα της Χίου, ενώ νέα ερωτήματα γεννούν οι εξελίξεις στο νησί για τη δράση της αστυνομίας αλλά και των ακροδεξιών - φασιστικών κύκλων, δεδομένου ότι τα γεγονότα ακολούθησαν την επίσκεψη των δύο υπόδικων βουλευτών της Χ.Α. Κασιδιάρη και Λαγού. Και τα ερωτήματα πληθαίνουν αν συνυπολογιστεί ότι οι χρυσαυγίτες βουλευτές πήγαν στη Χίο με συνοδεία δύο Φλαμανδών βουλευτών του αδελφού, όπως φαίνεται, κόμματός τους, στο οποίο ανήκει και ο υφυπουργός του Βελγίου για τη Μετανάσταση Τ. Φράνκεν, που μια ημέρα νωρίτερα έκανε δηλώσεις σε βελγική εφημερίδα περί απόσυρσης των εμπειρογνώμων ασύλου από τα ελληνικά νησιά λόγω φόβων για τη "σωματική τους ακεραιότητα". Μάλιστα, για τη Χίο έγινε χθες σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεδομένης της αποθράσυνσης των χρυσαυγίτικων στοιχείων αλλά και της μειωμένης ανταπόκρισης της τοπικής αστυνομίας. Παράλληλα, στο νησί έφτασε χθες και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μπαλάφας.

Επιστρέφοντας στα γεγονότα, το βράδυ της Πέμπτης, γύρω στις 9, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, πήραν φωτιά τρεις σκηνές, πιθανότατα από μολότοφ που έριξαν άγνωστοι από τα τείχη που βρίσκονται πάνω από τον καταυλισμό των προσφύγων. Μία ώρα μετά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχαμε νέα επίθεση με μολότοφ. Στην περιοχή έφτασαν ΜΑΤ και Πυροσβεστική, ωστόσο η κινητοποίηση της αστυνομίας δεν αρκούσε για να αποτρέψει τον ξυλοδαρμό δύο αλληλέγγυων, ενός άνδρα και μιας γυναίκας, κοντά στην Περιφέρεια από ακροδεξιούς που νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν στήσει καρτέρι στην πορεία του Πολυτεχνείου. Και οι επιθέσεις δεν σταματούν εδώ. Χθες το πρωί, από πέτρα που πέταξαν πάλι "άγνωστοι" από τα τείχη, τραυματίστηκε στο κεφάλι πρόσφυγας και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Απουσιάζουν από τις ενημερώσεις της αστυνομίας γεγονότα!

Την ίδια ώρα, οι τοπικές αστυνομικές αρχές διά του εκπροσώπου τους φαίνεται πως έμαθαν για τους ξυλοδαρμούς από τα δημοσιογραφικά δημοσιεύματα, καθώς, όπως μας είπαν, δεν έχει γίνει σχετική καταγγελία στην αστυνομία, ενώ "ερευνάται" και ο τραυματισμός του πρόσφυγα, όπως μας είπαν, καθώς δεν είναι σίγουροι εάν προέρχεται από πέτρα ή από παθολογικούς λόγους, π.χ. επιληψία! Εκτός λοιπόν από το ότι η αστυνομία εξετάζει εάν ο πρόσφυγας κοπανιόταν μόνος στις πέτρες (!), δεν έχει προβεί σε καμία σύλληψη, ενώ για τη δεύτερη επίθεση με μολότοφ στον καταυλισμό, δίνουν και την εκδοχή της κροτίδας, ενώ κάνουν λόγο για το κάψιμο μόνο μίας σκηνής και σημειώνουν ότι αναμένουν το πόρισμα της Πυροσβεστικής εάν η φωτιά προκλήθηκε από μολότοφ.

Επιπλέον, ακόμα παραμένει συγκεχυμένη η εικόνα για το πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια της Τετάρτης, καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι είχαν προηγηθεί ακροδεξιές προκλήσεις - επιθέσεις με πέτρες προς τον καταυλισμό. Το δε ανησυχητικό είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ενημέρωση των τοπικών αστυνομικών αρχών προς το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. δεν περιελάμβανε καθόλου αναφορές στις πέτρες που εκτοξεύτηκαν κατά των σκηνών των προσφύγων όπου μένουν οικογένειες. Φυσικά τίποτα δεν ειπώθηκε ούτε και στην ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, οι οποίοι όταν ρωτούσαν έπαιρναν την απάντηση ότι ερευνάται το θέμα.

Ύπατη Αρμοστεία: 100 άτομα, κυρίως οικογένειες χωρίς κατάλυμα

Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σχετικά με τα γεγονότα της Σούδας, που διαχειρίζεται ο Δήμος Χίου, όπως σημειώνει, και τονίζει ότι εξαιτίας των βίαιων γεγονότων αρκετές σκηνές κάηκαν και σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στα καταλύματα των προσφύγων. "Συνολικά, περίπου 100 άνθρωποι -κυρίως οικογένειες- έχασαν το κατάλυμά τους. Όπως ανέφεραν στην ομάδα της Υ.Α., φοβούνται να επιστρέψουν στον χώρο φιλοξενίας και να κοιμηθούν εκεί" επισημαίνει και καλεί τις αρχές να αποτρέψουν παρόμοια περιστατικά βίας στο μέλλον ενισχύοντας την ασφάλεια εντός και γύρω από τον χώρο φιλοξενίας αλλά και να ενταθούν οι προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικής στέγασης, προκειμένου να μπορέσει να κλείσει ο χώρος της Σούδας.

Διεθνής Αμνηστία: Η αστυνομία πρέπει να προστατέψει τους πρόσφυγες από συνεχιζόμενες ακροδεξιές επιθέσεις

«Η αστυνομία και οι δικαστικές αρχές οφείλουν όχι μόνο να λάβουν επείγοντα μέτρα για να διερευνήσουν αυτά τα εγκλήματα μίσους και να οδηγήσουν τους υπεύθυνους ενώπιον της Δικαιοσύνης, αλλά, καθώς πλησιάζει η τρίτη νύχτα, πρέπει να δράσουν ούτως ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια των προσφύγων στο νησί» δήλωσε η Gauri van Gulik, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη.

Πλάγια ανάληψη ευθύνης από Μιχαλολιάκο

Με ένα μήνυμα που παραπέμπει σε ανάληψη πολιτικής ευθύνης για τις δολοφονικές επιθέσεις στη Χίο απάντησε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χ.Α. Ο Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι οι «προοδευτικοί δημοσιογράφοι πήγαν να ρίξουν την ευθύνη σε ακροδεξιά στοιχεία - σε χρυσαυγίτες». «Ε λοιπόν, ναι» συμπλήρωσε ο ίδιος «για αυτούς, όποιος Έλληνας αντιστέκεται είναι χρυσαυγίτης. Αυτό για εμάς αποτελεί τίτλο τιμής».

Πολιτικές αντιδράσεις

«Δύσκολη και σύνθετη» χαρακτηρίζει την κατάσταση η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, αφού, όπως υποστηρίζει, «σειρά γεγονότων πυροδοτούν την κατάσταση με μοναδικό στόχο να μη βρεθεί καμία λύση». Σημειώνουν επίσης: «Χωρίς να αναφερθούμε συγκεκριμένα και ονομαστικά, έχουμε πια καταλήξει ότι ακροδεξιοί μαζί με χρυσαυγίτες και δήθεν αλληλέγγυους, ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία και με διαφορετικό σκεπτικό, καταλήγουν σε αγαστή συνεργασία, τορπιλίζουν την κατάσταση, με μόνο στόχο να μην εξευρεθεί καμία λύση και να μείνουν τα πράγματα όπως έχουν ή και να χειροτερεύσουν».

Για "ρατσιστική και τραμπούκικη επίθεση φασιστικής εμπνεύσεως" κάνει λόγο η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι "οι κάθε άλλο παρά 'άγνωστοι' που με βόμβες μολότοφ πυρπόλησαν σκηνές προσφύγων και επιτέθηκαν αργότερα σε αλληλέγγυους και αλληλέγγυες, αποτελούν τις δυνάμεις εκείνες που, κόντρα στο μεγάλο κύμα αλληλεγγύης που έδειξε από την πρώτη στιγμή ο ελληνικός λαός, θρέφονται από τη μισαλλοδοξία και την ξενοφοβία που εκφωνείται τόσο από την Ακροδεξιά, όσο και από κομμάτια τής 'συστημικής' Δεξιάς. Χρέος της Αριστεράς και του αλληλέγγυου κινήματος δεν είναι αυτή τη στιγμή μια απλή καταδίκη".

Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή, την Τετάρτη, το ΚΚΕ είχε μιλήσει "για οργανωμένη προβοκάτσια σε βάρος προσφύγων και κατοίκων από φασίστες και άλλες αντιδραστικές δυνάμεις". Το Ποτάμι, από την άλλη, δεν αναφέρθηκε καθόλου στις ακροδεξιές επιθέσεις σε σχετική ανακοίνωση, αλλά επέλεξε να επαναλάβει τα περί έλλειψης σχεδίου από την κυβέρνηση και για "προκλητικά μονομερή επιβολή αποφάσεων, χωρίς συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών, που οδηγεί σε θλιβερές συγκρούσεις".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL