Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.2°C18.7°C
0 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
13.7°C19.1°C
1 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.8°C17.2°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.1°C
0 BF 100%
Ο "γαλάζιος" δήμαρχος πυροδοτεί το μίσος στο Ωραιόκαστρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο "γαλάζιος" δήμαρχος πυροδοτεί το μίσος στο Ωραιόκαστρο

Θεσσαλονίκη:

Κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλούν στους Θεσσαλονικείς οι απαράδεκτες ανακοινώσεις συλλόγων γονέων του Ωραιοκάστρου με τις οποίες αντιμετωπίζονται τα προσφυγόπουλα ως μιάσματα. Στα συμβούλια αυτών των συλλόγων έχουν αναδειχθεί άτομα με ακροδεξιές απόψεις, ενώ το σύνθημα για τις αντιδράσεις το έδωσε ο “γαλάζιος” δήμαρχος Ωραιοκάστρου, που δεν κρύβει τις (ας το πούμε κομψά) ξενοφοβικές του απόψεις. Εξάλλου, η Χρυσή Αυγή, που κατέγραψε στις τελευταίες εθνικές εκλογές το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 8,4%, δεν κατέβασε δικό της συνδιασμό στις δημοτικές εκλογές και οι οπαδοί της είναι εκλογική πελατεία...

Μίλησε για "υγειονομικές βόμβες", ηπατίτιδα και ελονοσία...

Ο δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης, λοιπόν, γιατρός στο επάγγελμα (σ.σ.: γυναικολόγος), συγκάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα των προσφυγόπουλων στα σχολεία και φυσικά προσκάλεσε όλους τους φοβικούς πολιτικούς του φίλους, ανάμεσα στους οποίους και συμβούλια γονέων και κηδεμόνων. Έτσι το Ωραιόκαστρο είναι ο πρώτος δήμος της χώρας που δήλωσε ότι θα προβεί σε κινητοποιήσεις αν φιλοξενηθούν το απόγευμα στα σχολεία του προσφυγόπουλα για να κάνουν μάθημα, δίνοντας και το σύνθημα στους συλλόγους γονέων να αναλάβουν δράση. Μάλιστα ο κ. Γαβότσης, που συχνά πυκνά δηλώνει “δεν είμαστε ρατσιστές”, εκφώνησε έναν πύρινο λόγο για να πείσει τους παρευρισκόμενους ότι πρέπει να γίνει γενικός ξεσηκωμός για αυτό το θέμα.

Μιλώντας και ως γιατρός υποστήριξε πως τα κέντρα φιλοξενίας είναι στην κυριολεξία “υγειονομικές βόμβες” και πως “οι επικίνδυνες και οι μεταδοτικές ασθένειες, όπως ηπατίτιδα και ελονοσία, θερίζουν». Έτσι πρότεινε για τα μεν προσφυγόπουλα μέχρι επτά ετών να δημιουργηθούν αίθουσες διδασκαλίας μέσα στα κεντρα φιλοξενίας και για τα μεγαλύτερα παιδιά να μισθωθούν και άλλοι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν για σχολική χρήση. Εντύπωση, επίσης, προκαλεί η "αφωνία" των διδασκαλικών συλλόγων της περιοχής.

Σύμπλευση "γαλάζιων" και χρυσαυγιτών

Φυσικά, στη συνεδρίαση έδωσαν το “παρών” μέλη της Χρυσής Αυγής και “ανησυχούντες γονείς” έλεγαν ότι δεν νοείται συνύπαρξη των παιδιών τους με τα προσφυγόπουλα και ότι θα περάσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Μάλιστα, έβαζαν θέματα θρησκείας, διαφορετικών πολιτισμών και κοινωνικής συμπεριφοράς. Η απόφαση, σύμφωνα με τον κ. Γαβότση, του δημοτικού συμβουλίου ήταν σχεδόν ομόφωνη. Η αλήθεια είναι ότι τις απόψεις του στήριξαν οι δικοί του σύμβουλοι και ορισμένοι της έτερης “γαλάζιας” παράταξης. Η παράταξη του ΚΚΕ δεν παραβρίσκονταν, ενώ έντονα αντέδρασε ο επικεφαλής της παράταξης Αλληλεγγύη - Ανατροπή Γρηγόρης Εδιρνέλης, στον οποίο μάλιστα επιτέθηκαν τα ακραία στοιχεία που βρίσκονταν στη συνεδρίαση.

Η σκυτάλη στους συλλόγους γονέων

Έτσι, πριν από λίγες ημέρες ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου του δήμου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απειλεί για κατάληψη του σχολείου σε περίπτωση που φιλοξενηθούν προσφυγόπουλα και χθες ακολούθησε ο Σύλλογος Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου με “ομόφωνη”, όπως λέει, σχετική απόφασή του. Αλλά ουδείς γνωρίζει αν είχε απαρτία η συνέλευση και ακριβώς πόσα μέλη του συλλόγου παραβρέθηκαν σε αυτή. Δυστυχώς, όμως, και άλλοι δήμοι της Θεσσαλονίκης αντιδρούν στο να χρησιμοποιηθούν τα σχολεία και για τα προσφυγόπουλα τα απογεύματα. Σε πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, οι συμμετέχοντες δήμαρχοι εξέφρασαν για άλλη μια φορά την αγανάκτησή τους διότι “η κυβέρνηση μας αιφνιδιάζει” και πρόβαλαν διάφορες δικαιολογίες (δεν επαρκούν τα σχολεία, δεν έχουμε καύσιμα κ.λπ.) για να μποϊκοτάρουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Ν. Φίλης: Μειοψηφική αντίδραση

«Είναι ακατανόητη αυτή η συμπεριφορά. Είναι σε αντίθεση με τη συμπεριφορά αγάπης, αλληλεγγύης, κατανόησης από τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων -γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών- στη χώρα μας. Τέτοια φαινόμενα πράγματι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά» δήλωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Τόνισε ότι πρόκειται για μια μειοψηφική αντίδραση και ότι το υπουργείο έχει λάβει όλα τα μέτρα. Σημείωσε ότι τα προσφυγόπουλα είναι εμβολιασμένα και “θα πάνε το απόγευμα σε τάξεις υποδοχής”. “Θέλουμε να παίξουν με τα παιδιά, τα Ελληνόπουλα σιγά - σιγά και αργότερα θα ενταχθούν στις σχολικές αίθουσες. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο αρνούνται οι γονείς τα παιδιά αυτά στον χώρο -όχι στις τάξεις μαζί με τα παιδιά τους- του σχολείου» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ζήτησε, επίσης να μείνει αυτό το θέμα εκτός κομματικής αντιπαράθεσης και όλοι οι φορείς και η Εκκλησία και οι δήμοι να συμβάλουν θετικά στην υπόθεση. Μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα και το 132ο Δημοτικό Σχολείο Γκράβας, όπου οι μαθητές προέρχονται από 17 πατρίδες, και κάλεσε τους γονείς του Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου «να ξανασκεφτούν αυτή την απόφασή τους», καθώς, όπως τόνισε, «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Αντιθέτως είναι ομορφιά».

Άφωνη η Ν.Δ., ήξεις αφήξεις ΠΑΣΟΚ

Η επίσημη Ν.Δ. δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση ώς αργά χθες. Ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να καταδικάσει ευθέως την απαράδεκτη ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου. Τόνισε ωστόσο ότι “Κάθε παιδί που βρίσκεται στη χώρα έχει απόλυτο δικαίωμα πρόσβασης στην τυπική εκπαίδευση. Η πολιτεία έχει απόλυτη υποχρέωση να παρέχει πρόσβαση στο σχολείο σε όλα τα παιδιά και σε καθένα ξεχωριστά. Τα παιδιά των προσφύγων έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα παιδιά” και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την υπερσυγκέντρωση προσφυγικού πληθυσμού σε περιοχές της χώρας.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης από τη Θεσσαλονίκη δήλωσε πως “Όλα τα προσφυγόπουλα είναι και δικά μας παιδιά» και τάχθηκε υπέρ της ισότιμης διανομής των προσφύγων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕ ΔΗΜΟΤΕΣ

Ο δήμαρχος προτρέπει να ανοίξουν κεφάλια!

Αφού επισημαίνει στους συγκεντρωμένους δημότες ότι πρέπει να παρέμβουν και ότι "δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος", κάποιος τον ρωτά "Άρα, μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια;" και εκείνος απαντά "Μπράβο! Αυτό το είπες εσύ. Δεν το είπα εγώ..."

Στο μεταξύ, χθες στην ιστοσελίδα www.politesoraiokastrou.gr ανέβηκε ένα βίντεο με τον Αστέριο Γαβότση να συνομιλεί για τους πρόσφυγες σε συγκεντρωμένους δημότες του, στις 3 Σεπτεμβρίου, και να τους καλεί εμμέσως πλην σαφώς να "σπάσουν κεφάλια". Στο βίντεο, αφού αποποιείται τους χαρακτηρισμούς που του αποδίδονται, ότι είναι δηλαδή ρατσιστικών αντιλήψεων, γίνεται ο εξής διάλογος με έναν, προφανώς, ομοϊδεάτη του: "Μιλάμε για έναν ιδιωτικό χώρο. Που ως διοίκηση, ως δημοτική αρχή δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παρέμβουμε. Μπορείτε να παρέμβετε εσείς ως πολίτες" ακούγεται να λέει ο κ. Γαβότσης στους παρευρισκόμενους, εννοώντας προφανώς κάποιον ενοικιαζόμενο χώρο φιλοξενίας προσφύγων. "Πώς; Νόμιμα; Με ποιον τρόπο;" τον ρωτάει κάποιος από το κοινό του και εκείνος απαντάει "Νόμιμα δεν υπάρχει"." Άρα μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια;" τον ρωτάει ένας άλλος για να λάβει την απάντηση "Μπράβο! Αυτό το είπες εσύ. Δεν το είπα εγώ...".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL